Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017

Μείωση της προκαταβολής φόρου για τους επαγγελματίες μελετά η κυβέρνηση

Μείωση της προκαταβολής φόρου για τους επαγγελματίες μελετά η κυβέρνησηΜέτρα «θεραπείας» για το ασφαλιστικό και φορολογικό σοκ που υφίστανται χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι αναζητά εσπευσμένα η κυβέρνηση, στη σκιά της θύελλας για τις νέες διογκωμένες εισφορές και εν μέσω παρατεινόμενης σύγχυσης για το πως θα αντιμετωπιστούν οι μισθωτοί με μπλοκάκια.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, στο οικονομικό επιτελείο εξετάζεται η εξαγγελία εκπτώσεων στην προκαταβολή φόρου που καταβάλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, εν είδει ενός πρώτου αντισταθμιστικού μέτρου φορολογικής ανακούφισης.

«Αντίμετρα» στη συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ

Κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι το θέμα θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, ενώ στο τραπέζι βρίσκονται και άλλες εισηγήσεις όπως η μείωση προστίμων και προσαυξήσεων σε περίπτωση μερικής καταβολής των εισφορών - πρόκειται, ωστόσο, για μέτρα και εισηγήσεις που υπόκεινται και στην έγκριση των δανειστών.

Ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος τονίζει σε καθημερινές πλέον
δημόσιες εμφανίσεις του ότι με το νέο σύστημα εισφορών όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα θα πληρώνουν λιγότερα. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές αναγνωρίζουν ότι ειδικά για τους επαγγελματίες με ετήσιο εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ οι συνολικές επιβαρύνσεις από φόρους, ασφαλιστικές εισφορές και τέλος επιτηδεύματος μπορεί να ξεπεράσουν ακόμη και το 70%.
Πέραν της κοινωνικής αντίδρασης, δε, η ανησυχία στο κυβερνητικό επιτελείο εστιάζει και στην αποδοτικότητα του νέου συστήματος καθώς εκτιμάται ότι θα ενισχυθούν οι πρακτικές φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής.

Χάος για τους μισθωτούς με μπλοκάκια

Την ίδια ώρα χαοτικό παραμένει το τοπίο για τους μισθωτούς που αμείβονται με μπλοκάκια. Στο υπουργείο Εργασίας καταβάλλεται προσπάθεια να εκδοθεί άμεσα η σχετική ερμηνευτική εγκύκλιος, όμως εργατολόγοι και φοροτεχνικοί προειδοποιούν ότι ο κίνδυνος για ακόμη πιο σκληρή εργασιακή ζούγκλα είναι ορατός.

Το μείζον ερώτημα είναι το πως θα διασφαλιστεί ότι οι εργοδότες δεν θα μετακυλύσουν στους εργαζομένους με δελτίο παροχής υπηρεσιών το κόστος και των δικών τους ασφαλιστικών εισφορών. Ταυτόχρονα, παραμένει άγνωστο το πως θα εξακριβώνει και ο εργοδότης εάν ο εργαζόμενος έχει μία, δύο ή περισσότερες έμμισθες εργασιακές σχέσεις με μπλοκάκι.
Το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει εντατικοποίηση των ελέγχων από το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας προκειμένου να αντιμετωπιστούν αυτά τα ζητήματα, ενώ παράλληλα «ποντάρει» και στην δημιουργία της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην οποία θα πρέπει να αναγγέλλονται όλες οι συμβάσεις με δελτίο παροχής υπηρεσιών.
Το πότε θα λειτουργήσει, όμως, η πλατφόρμα είναι επίσης άγνωστο, όπως και το ποιες δικλείδες ασφαλείας θα περιλαμβάνει σε σύνθετα ζητήματα που άπτονται νομικών θεμάτων αλλά και προσωπικών δεδομένων...
 

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)