Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2017

ΕΚΤ: Το 40% του πλούτου τους έχασαν τα νοικοκυριά στην Ελλάδα

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που προκάλεσε η οικονομική κρίση και όπως ήταν επόμενo τα μεγαλύτερα "θύματα" ήταν τα νοικοκυριά του Νότου με Ελλάδα και Κύπρο να βρίσκονται στην κορυφή καθώς υπολογίζεται ότι το μέσο νοικοικυρίο έχασε το 40% του πλούτου του. Σύμφωνα με στοιχεία της ίδιας της ΕΚΤ, βασικός παράγοντας ήταν η μείωση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων, απόρροια της κρίσης στην στεγαστική αγορά.
Σε άλλα στοιχεία, πτώση υπήρξε σε Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία με ποσοστό άνω του 15%. Στον αντίποδα, ο μέσος πλούτος σε Γερμανία, Αυστρία, Φινλανδία σημείωσε μικρή αύξηση.

Ειδικότερα, για την Ελλάδα τα στοιχεία της ΕΚΤ δείχνουν ότι ο μέσος πλούτος υποχώρησε από τα 108.700 ευρώ το 2009 στα 65.100 ευρώ το 2014, ενώ για την Κύπρο από τα 285.000 ευρώ στα 170.100 ευρώ το 2010.

Ταυτόχρονα, η ΕΚΤ σημειώνει ότι η συγκέντρωση πλούτου μεταξύ των πιο πλούσιων νοικοκυριών της Ευρωζώνης έχει αυξηθεί από το ξέσπασμα της κρίσης χρέους το 2010, παρά την υποχώρηση των επιπέδων πλούτου συνολικά λόγω των χαμηλότερων τιμών στα ακίνητα.

Το πιο πλούσιο 5% των νοικοκυριών της Ευρωζώνης κατείχε το 37,8% του καθαρού πλούτου το 2014 από 37,2% το 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας. Στον αντίποδα, το πιο φτωχό 5% είχε στην κατοχή του μόνο χρέος, με βάση την έρευνα της ΕΚΤ σε 84.000 νοικοκυριά. ...


Ο μέσος πλούτος των νοικοκυριών στην Ευρωζώνη υποχώρησε περίπου 10% στα 104.100 ευρώ τα τέσσερα χρόνια μέχρι το 2014, αναφέρει η ΕΚΤ. Παράλληλα, ο καθαρός πλούτος για το 90ο εκατοστημόριο – το σημείο που χωρίζει το πιο φτωχό 90% του πληθυσμού από το πιο πλούσιο 10% – είναι 496.000 ευρώ.

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)