Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2017

Εκλογές 2017: Ετοιμάζονται τα επιτελεία…


Του Βαγγέλη Πλάκα
plakasv@gmail.com

Στην Πειραιώς, παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις ως προς την αιτία, εκτιμούν πως το 2017 θα είναι . Είτε διότι αυτός είναι ο σχεδιασμός του πρωθυπουργού είτε διότι εκεί θα οδηγηθεί από τις εξελίξεις. Σε κάθε περίπτωση άλλωστε η κάθε μέρα, σε κάθε τόνο ζητά εκλογές.


Δεδομένων και των δημοσκοπήσεων, που δίνουν ευρύ προβάδισμα στο κόμμα, τονίζουν πως η απαιτούμενη πολιτική αλλαγή έχει ήδη συντελεστεί σε επίπεδο κοινωνίας και αυτό θα συμβεί και στις εκλογές, όταν τελικά στηθούν οι κάλπες. Εκτός από το προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου αλλά και σε άλλους
δημοσκοπικούς δείκτες, όπως η παράσταση νίκης και η υπεροχή του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι του Αλέξη Τσίπρα στην «καταλληλότητα για πρωθυπουργία», στο «γαλάζιο» επιτελείο αξιολογούν ως σαφή πολιτικά μηνύματα της υπεροχής της ΝΔ τα αποτελέσματα των εκλογών σε σειρά συλλογικών και επαγγελματικών φορέων (όπως στο Τεχνικό και Οικονομικό Επιμελητήριο), που βεβαιώνουν άνοδο των προσκείμενων στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δυνάμεων και πτώση αυτών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως διαβάζουμε στο makthes.gr.
Δεδομένης της πολιτικής δυναμικής του κόμματός του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να στείλει το μήνυμα πως η ΝΔ είναι έτοιμη για την επόμενη ημέρα. Ότι μπορεί να εφαρμόσει ένα κυβερνητικό σχέδιο για την έξοδο από την κρίση. Στο σχεδιασμό του για την έναρξη του 2017 προβλέπεται η συνέχιση των περιοδειών του σε όλη τη χώρα, οι οποίες έχουν έντονα προεκλογικά χαρακτηριστικά, με ανοικτές ομιλίες, περιοδείες στις αγορές, συμβολικές επισκέψεις και συναντήσεις με φορείς. Σε αυτές θέλει να επικοινωνήσει το «γαλάζιο» πρόγραμμα, οι άξονες του οποίου παρουσιάστηκαν στη ΔΕΘ τον περασμένο Σεπτέμβριο και επικεντρώνονται στη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά και άλλες φορολογικές επιβαρύνσεις, όπως ο ΕΝΦΙΑ, αλλά και στη μείωση των κρατικών δαπανών -καθώς στη ΝΔ εκτιμούν πως γίνονται ακόμη σπατάλες και υπάρχει περιθώριο για συμμάζεμα, «χωρίς όμως απολύσεις», όπως λένε.


Γνωρίζοντας πως, σε περίπτωση που έρθει στην εξουσία, θα αντιμετωπίσει δύσκολες συνθήκες και θέλοντας να χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης με τους εταίρους, ο κ. Μητσοτάκης πραγματοποιεί και επαφές με ξένους ηγέτες και ευρωπαίους αξιωματούχους. Σε αυτές τους παρουσιάζει τις προτάσεις του για ένα νέο μείγμα πολιτικής με λιγότερους φόρους και ένα ευνοϊκότερο επενδυτικό περιβάλλον και την πρότασή του για την ανάγκη μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 3.5% στο 2% με παράλληλη δέσμευση για ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 4%. Στο πλαίσιο αυτό στο πρώτο δίμηνο του έτους θα πραγματοποιήσει επισκέψεις σε Γερμανία και Γαλλία και θα συναντήσει αντίστοιχα την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον υποψήφιο πρόεδρο της κεντροδεξιάς Φρανσουά Φιγιόν.

Σε ό,τι αφορά την πολιτική του στρατηγική απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ, θα συνεχίσει σε σκληρούς τόνους μετωπικής αντιπαράθεσης και με προσωπικές αναφορές στον πρωθυπουργό. «Είμαστε εδώ να δώσουμε ελπίδα και να προτείνουμε ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα. Η κοινωνία δεν αντέχει. Βλέπει μία κυβέρνηση που βάζει τη χώρα σε παρατεταμένη λιτότητα. Πραγματική πρόθεση του κ. Τσίπρα είναι να υπογράψει με κάθε τρόπο ό,τι του ζητήσουν οι δανειστές», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του, ο οποίος με τη σειρά του επιχειρεί να ταυτίσει τους κυρίους Τσίπρα και Τσακαλώτο με τον Σόιμπλε και τους κατηγορεί για διπροσωπία. «Για άλλα δεσμεύονται στο εξωτερικό, άλλα λένε στο εσωτερικό», λένε συνεργάτες του. Επίσης από τη ΝΔ ξεκαθαρίζουν πως δεν πρόκειται να δεχθούν συμμετοχή τους σε μία νέα κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή ή να ψηφίσουν νέα μέτρα, αν η κυβέρνηση ζητήσει αυξημένη πλειοψηφία, για να τα περάσει σε περίπτωση που απαιτηθούν για το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης.

Ο πρωτοχρονιάτικος «μποναμάς Τσίπρα»
Η ΝΔ επισημαίνει πως η είσοδος του 2017 σημαίνει νέες φορολογικές επιβαρύνσεις για κάθε οικογένεια λόγω της αύξησης των έμμεσων φόρων σε καφέ, πετρέλαιο, τηλεφωνία αλλά και των περικοπών του ΕΚΑΣ και των αυξήσεων των εισφορών. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε η ΝΔ:
Επιβάλλονται αυξήσεις φόρων και νέοι φόροι:
> 716.000.000 ευρώ από το φόρο εισοδήματος
> 668.500.000 ευρώ από εισφορά αλληλεγγύης
> 439.600.000 ευρώ από καύσιμα
> 218.400.000 ευρώ από ΦΠΑ 24%
> 142.000.000 ευρώ από τσιγάρα & ηλεκτρονικά τσιγάρα
> 91.000.000 ευρώ από φόρο επιχειρήσεων
> 62.000.000 ευρώ από καφέ
> 54.200.000 ευρώ από σταθερή τηλεφωνία
> 25.800.000 ευρώ από μπίρα
> 19.300.000 ευρώ από επενδυτικά σχήματα
> 14.600.000 ευρώ από συνδρομητική τηλεόραση
> 12.500.000 ευρώ από τα τέλη κυκλοφορίας
Επίσης θα υπάρχουν οι κάτωθι περικοπές συντάξεων και επιδομάτων:
> ΕΚΑΣ 431.000.000 ευρώ
> Πλαφόν 132.400.000 ευρώ
> Κύριες συντάξεις 86.000.000 ευρώ
> Συντάξεις θανάτου 33.100.000 ευρώ
> Επικουρικές συντάξεις 27.000.000 ευρώ
> Εφαρμογή κόφτη σε συντάξεις τραπεζικών 26.400.000 ευρώ
> Οικογενειακά επιδόματα 10.600.000 ευρώ
Δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία της Κυριακής»

tilegrafima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)