Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017

1 δισ. έβγαλαν οι hackers από «απαγωγές υπολογιστών» το 2016

Εκρηκτική είναι η αύξηση των επιθέσεων Ransomware (κλειδώματος και κρυπτογράφησης υπολογιστών) που καταγράφηκε το 2016, ενώ σύμφωνα με την Kaspersky, την Intel και την Trend Micro τα έσοδα για τους hackers από τις «ηλεκτρονικές απαγωγές» ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ.
Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί Cybersecurity η πρόληψη τέτοιων περιστατικών προϋποθέτει επαγρύπνηση του χρήστη ώστε να μην «τσιμπήσει» σε προσπάθεια «ψαρέματος», δηλαδή σε phishing μέσω e-mail. Παράλληλα απαιτείται η ισχυρή προστασία από ιούς αι malware με antivirus και ενδεχομένως firewall.
Αν και τα μεμονωμένα κρούσματα ransomware είναι περιορισμένα, οι περιπτώσεις phishing μέσω email, που οδηγεί σε απώλεια προσωπικών δεδομένων και καρτών με αποτέλεσμα οι δράστες να έχουν πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς και ebanking, είναι πολλές.
Μεγάλη αύξηση παρουσιάζουν όμως οι επιθέσεις ransomware σε μεσαίου και μεγάλου μεγέθους επιχειρήσεις και οργανισμούς, ενώ οι hackers αυτού του είδους χτυπάνε από τραίνα και υποδομές μέχρι και νοσοκομεία απαιτώντας λύτρα για να απελευθερώσουν τους υπολογιστές που αιχμαλωτίζουν αφού ο χρήστης κατεβάσει –κατά λάθος- malware μέσα από email ή ιστοσελίδα.

ΔΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ (ΕΔΩ)

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τα λεφτά που πληρώθηκαν ως λύτρα το 2016 κατατάσσονται ως εξής:
– Locky ransomware: 150 εκατ., σε τρία διαφορετικά σχήματα hackers
– Και επιπλέον 70 εκατ. σε μια τέταρτη ομάδα που χρησιμοποιούσε ίδια αλλά πιο εξελιγμένη έκδοση του ίδιου ransomware
– Cryptowall 100 εκατ.
– CryptXXX 73 εκατ., μόνο στο δεύτερο εξάμηνο του 2016
– Και το Cerber με 54 εκατ.
Αν προστεθούν και μικρότερες ομάδες με διαφορετικά λογισμικά, όπως τις έχει κατατάξει το τμήμα CyberCrime του FBI τότε το ποσό αυξάνεται αισθητά, καθώς μόνο το FBI έχει καταγράψει λύτρα 209 εκατ. στο πρώτο τρίμηνο του 2016.


Οι ειδικοί υπολογίζουν ότι κάτω από το radar έχουν περάσει πληρωμές λύτρων αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων που έχουν γίνει μέσω Bitcoin.
Οι εταιρίες Cybersecurity αναφέρουν αύξηση κατά 400% του τροποποιημένου λογισμικού ransomware και 25% στις οικογένειες λογισμικού ransomware.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν όμως και οι δευτερεύουσες αγορές όπου μεταπωλούνται τα κλεμμένα δεδομένα, καθώς εκεί καταγράφεται διαρκής αύξηση ενδιαφέροντος, ιδιαίτερα για δεδομένα ασθενών και κλινικών ερευνών καθώς και για τραπεζικούς λογαριασμούς και πιστωτικές κάρτες.
Στο παρελθόν μάλιστα έχουν διαπιστωθεί περιπτώσεις όπου μεγάλες ασφαλιστικές εταιρίες και τράπεζες έχουν προσπαθήσει παρανόμως να αποκτήσουν πρόσβαση σε προσωπικά και απόρρητα ιατρικά δεδομένα πελατών τους αλλά και άλλων.

crisismonitor.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)