Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016

Σκωτσέζικο ντους από ΔΝΤ - εκτός στόχων το πλεόνασμα

Αποτέλεσμα εικόνας για Σκωτσέζικο ντους από ΔΝΤ - εκτός στόχων το πλεόνασμαΤης Δήμητρας Καδδά
Ανέφικτοι είναι οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων όπως περιγράφονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε την Δευτέρα στη Βουλή αλλά και στο μνημόνιο όχι μόνο για φέτος και για τα επόμενα χρόνια, ακόμη και αν εφαρμοσθούν κατά γράμμα τα μέτρα του μνημονίου, εκτιμά το ΔΝΤ στη νέα έκθεσή του Fiscal Monitor που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα και θα συζητηθεί τις επόμενες ημέρες (7-10 Οκτωβρίου) στην σύνοδο της Ουάσιγκτον.

Η νέα πολύ δυσμενής εκτίμηση - αφού συνεπάγεται δημοσιονομική "τρύπα" 2-3 δισ. ευρώ ετησίως σε σχέση με τον στόχο του προϋπολογισμού και του μνημονίου - λαμβάνει υπόψη μάλιστα και μία άλλη παράμετρο: τις αισιόδοξες χθεσινές προβλέψεις του ΔΝΤ για την ανάπτυξη στην Ελλάδα στις οποίες βασίστηκαν οι δημοσιονομικές προβλέψεις.

Το ταμείο στην νέα, σημερινή, του έκθεση που επικεντρώνεται στο δημοσιονομικό πεδίο, βλέπει για την Ελλάδα πρωτογενές πλεόνασμα μόνο 0,1% του ΑΕΠ φέτος (από 0,6% του ΑΕΠ που εκτιμά ο προϋπολογισμός και 0,5% μνημονικού στόχου), 0,7% του ΑΕΠ το 2017 (έναντι 1,8% στόχου στον προϋπολογισμό και 1,75% μνημονικού στόχου) και 1,6% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά (σ.σ. έναντι 3,5% που αναφέρει το μνημόνιο). Μάλιστα από το 2021 και μετά εκτιμά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα περιοριστεί στο 1,5%.

Τρύπα 3 δισ. ευρώ ετησίως


Η διαφορά μόνο για φέτος φτάνει στα 2,6 δισ. ευρώ, για το 2017 στα 1,92 δισ. ευρώ και για τα επόμενα έτη ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ ετησίως. Σημειώνεται πάντως ότι το Ταμείο πρόσφατα είχε επαναλάβει τη θέση του να μην ληφθούν πρόσθετα μέτρα αλλά παρεμβάσεις στο χρέος, ζητώντας ωστόσο να ανοίξει ξανά η συμφωνία του Ιουνίου με παρεμβάσεις στις κύριες συντάξεις.

Εκτιμά επίσης ότι τα έσοδα, ως αναλογία του ΑΕΠ θα μειώνονται διαρκώς από το 48,1% του ΑΕΠ το 2015 στο 47,2% φέτος, στο 46,2% το 2017 και στο 43,2% το 2021 παρά το τεράστιο πακέτο φόρων που φέρνει η κυβέρνηση τον επόμενο χρόνο προεξοφλώντας ότι η απόδοσή τους θα είναι πιο χαμηλή από τον ρυθμό ανάπτυξης.
 

Και για το χρέος το ΔΝΤ εκτιμά ότι θα αυξάνεται έως και το 2018, φτάνοντας στο 184,7 % του ΑΕΠ για να αρχίσει να μειώνεται στην συνέχεια, όταν η κυβέρνηση στο προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει μείωσή του στο 178,9% φέτος (183,4% του ΑΕΠ το υπολογίζει ΔΝΤ) και στο 174,8% του Α΅ΕΠ το 2018.

Στην έκθεση αναφέρεται ρητά ότι η επίτευξη των (χαμηλών) στόχων προϋποθέτουν την "πλήρη εφαρμογή από τις (ελληνικές) αρχές του δημοσιονομικού πακέτου του προγράμματος του ESM". Και ότι αποτελούν το ίδιο "σετ" προβλέψεων με αυτό της έκθεσης World Economic Outlook που δημοσιοποιήθηκε χθες και επικεντρώνεται στο ΑΕΠ αλλά και της τρίτης έκθεσης του ΔΝΤ Global Financial Stability Report που έχει ως επίκεντρο τις τράπεζες.

Η Ελλάδα στην μεγαλύτερη αδυναμία να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις

Η Ελλάδα βρίσκεται στην μεγαλύτερη αδυναμία να ανταποκριθεί στις οικονομικές/χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της παγκοσμίως, εκτιμά το ΔΝΤ σε ειδικό τμήμα της έκθεσης. Δείκτης, αποτυπώνει την απώλεια ικανότητας/αξιών στην γενική κυβέρνηση (General Government Net Financial Worth) την περίοδο 2007 – 2015.

Ο δείκτης του ΔΝΤ ουσιαστικά δείχνει την διαφορά των στοιχείων του ενεργητικού(περιουσιακά στοιχεία, διαθέσιμα κλπ) και του παθητικού(δάνεια, υποχρεώσεις κλπ) που έχει μία κυβέρνηση. Δείχνει την ικανότητα που έχει να ανταποκριθεί στις οικονομικές/χρηματοδοτικές υποχρεώσεις της.

 
ΔΝΤ
Διαβάστε ακόμη:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)