Τρίτη 22 Αυγούστου 2017

Εθνική Τράπεζα: «Κανόνι» με τις συντάξεις της Τράπεζας – Aπλήρωτοι 16.000 συνταξιούχοι χάνουν παροχές – μισές συντάξεις

Κανόνι με τις συντάξεις που χορηγεί το επικουρικό της Εθνικής Τράπεζας είναι έτοιμο να σκάσει, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, στο τέλος Οκτωβρίου με άμεσο κίνδυνο, όπως αναφέρει η εφημερίδα, να μείνουν απλήρωτοι 16.000 συνταξιούχοι και να χάσουν τις παροχές που δικαιούνται για τις εισφορές που πλήρωσαν και συνεχίζουν να πληρώνουν άλλοι 4.000 εργαζόμενοι που έμειναν στο φορέα και δεν μεταφέρθηκαν στο ενιαίο επικουρικό ταμείο (ΕΤΕΑ).

Δείτε τι αναφέρει το δημοσίευμα:
Η «ώρα μηδέν» για τους 20.000 δικαιούχους του επικουρικού ταμείου της
Εθνικής Τράπεζας (του ΛΕΠΕΤΕ) πλησιάζει και μέσα σε ένα μήνα θα πρέπει είτε η τράπεζα να αλλάξει την απόφασή της και να βάλει περί τα 10 εκατ. ευρώ για να πληρωθούν οι συντάξεις είτε να πληρώσει το Ταμείο από τα αποθεματικά που δεν έχει και στην ουσία να δώσει μισές συντάξεις, καθώς χωρίς το «χρήμα της Εθνικής» οι παροχές κόβονται κατά 50%.
Ο Λογαριασμός Επικούρησης Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας (ΛΕΠΕΤΕ) δεν είναι Ταμείο του Δημοσίου, αλλά ειδικός λογαριασμός παροχών που εδώ και 70 χρόνια χορηγεί επικουρικές σε συνταξιούχους της Εθνικής και ακριβώς εξαιτίας του ειδικού καθεστώτος, δεν υπόκειται σε κανέναν από τους μνημονιακούς νόμους που «έκοψαν συντάξεις» από το 2010 και μετά.
Η μέση επικουρική φτάνει στα 500 ευρώ, καταβάλλονται 14 επικουρικές ετησίως, ενώ για όσους αποχώρησαν με διευθυντικές θέσεις η μηνιαία επικουρική φτάνει και στα 1.000 ευρώ. Το ΛΕΠΕΤΕ αποτελεί Ταμείο «εκτός ασφαλιστικού συστήματος», αλλά η Εθνική έχει εκ του καταστατικού του την υποχρέωση να καλύπτει τα ελλείμματά του, ακόμη και όταν εξέλιπαν οι εισφορές των εργαζομένων στον εν λόγω λογαριασμό! Από το 2005 και μετά έμειναν να πληρώνουν περίπου 4.000 παλαιοί «Εθνικάριοι», καθώς ο νόμος 3371/2005 είχε προβλέψει τη μεταφορά όλων των τραπεζοϋπαλλήλων στο τότε επικουρικό του ΙΚΑ (ΕΤΕΑΜ) και νυν ΕΤΕΑ.
Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας κατέβαλε το μερίδιό της στο Ταμείο με τη μορφή δανείου-χρηματοδοτικής διευκόλυνσης που ήταν αντίστοιχο μιας εργοδοτικής εισφοράς 9,5% καλύπτοντας τα ελλείμματα που δημιουργούνταν και διογκώνονταν μετά το 2005 προκειμένου να μη θιγούν οι συντάξεις.
Το θέμα έφτασε όμως σε επίπεδο… τρόικας, καθώς μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών η αρμόδια ευρωπαϊκή εποπτική αρχή των πιστωτικών ιδρυμάτων (SSM) διαπίστωσε ότι η συνέχιση της δανειοδότησης της ΕΤΕ προς ένα ελλειμματικό ταμείο συνιστά αύξηση του πιστωτικού κινδύνου στον οποίο δεν μπορεί να ανταποκριθεί.
Οπως λένε σήμερα όμως οι εργαζόμενοι της Εθνικής (ΣΥΕΤΕ), τη διαχείριση του Ταμείου ασκούσε η τράπεζα και ήδη προετοιμάζονται για σύγκρουση μέχρι τέλους προκειμένου, όπως υποστηρίζουν, η τράπεζα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να συνεχίσει να καταβάλλει τα χρήματα για τις επικουρικές του ΛΕΠΕΤΕ.
Η διοίκηση της τράπεζας ωστόσο έστειλε επιστολή προς τους εργαζόμενους και μέλη του Ταμείου, εξηγώντας τους ότι «δεν είναι πλέον δυνατές η παροχή πρόσθετων ταμειακών διευκολύνσεων από την ΕΤΕ στο ΛΕΠΕΤΕ και η αύξηση του σχετικού πιστωτικού κινδύνου». Στην ουσία η τράπεζα με την επιστολή της ξεκαθάρισε ότι δεν έχει εκ του νόμου καμία υποχρέωση να καλύπτει τα ελλείμματα του ΛΕΠΕΤΕ και κατέληγε παροτρύνοντας τα μέλη του Ταμείου να βρουν λύση σε ένα τρίμηνο, δηλαδή ως το τέλος Οκτωβρίου του 2017, ώστε «η μη παροχή πρόσθετων ταμειακών διευκολύνσεων από την Εθνική να μη θέσει σε κίνδυνο τη συνέχιση της καταβολής των συντάξεων του ΛΕΠΕΤΕ».
Κοντολογίς η τράπεζα με την επιστολή Φραγκιαδάκη «έκοψε την πίστωση» στο Ταμείο, αφήνοντας ένα περιθώριο ως το τέλος Οκτωβρίου για να βρουν λύση τα μέλη του Ταμείου, δηλαδή οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι.
Η λύση αυτή όμως περνάει μόνο μέσα από «μνημονιακού τύπου» περικοπές, διαφορετικά το ΛΕΠΕΤΕ δεν θα κατορθώσει να πληρώσει συντάξεις τον άλλο μήνα.
Η χρηματοδοτική στήριξη της ΕΤΕ στο Ταμείο ήταν της τάξης των 8 με 10 εκατ. ευρώ το μήνα και άλλα 7 εκατ. ευρώ, ίσως και λιγότερα, είναι οι εισφορές που πληρώνουν πλέον οι 4.000 σε σύνολο 12.000 εργαζομένων της ΕΤΕ, γιατί οι περισσότεροι «πέρασαν» στο ΕΤΕΑ με το νόμο του 2005 και οι λίγοι που απέμειναν δεν επαρκούν για να συντηρούν τις επικουρικές συντάξεις των 16.000 δικαιούχων που πληρώνονται από το επικουρικό της Εθνικής.
Το κανόνι του ΛΕΠΕΤΕ είναι έτοιμο να σκάσει και ήδη τόσο οι οργανώσεις των συνταξιούχων όσο και οι εργαζόμενοι της Εθνικής ετοιμάζονται να δώσουν μάχη για να πιέσουν τη διοίκηση της Τράπεζας αλλά και την κυβέρνηση ώστε να βάλει το χέρι στην τσέπη και να αποφευχθεί το μοιραίο.

Ενδεικτική της έντασης που σοβεί στην Εθνική για το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται το επικουρικό της ταμείο (ένα από τα τελευταία λεγόμενα ευγενή ταμεία ως προς το ύψος των παροχών) είναι η δήλωση στελέχους του ΣΥΕΤΕ στον «Ε.Τ.», που είπε ότι αν χρειαστεί «θα κλείσουμε την τράπεζα για να προστατεύσουμε τις συντάξεις μας και τις εισφορές που έχουμε πληρώσει για 35 χρόνια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)