Δευτέρα 6 Αυγούστου 2018

Το σχέδιο Schlotterer για την οικοδόμηση της Ευρώπης της Γερμανίας του Ράϊχ

Μιχάλης Κάχρης 

Το Ραιχ αντιλαμβανοταν την ευρωπαικη ολοκληρωση σαν μια διαδικα-σια στην οποια ολα τα αλλα εθνη της Ευρωπης,επρεπε να προωθουν την αναπτυξη της γερμανικης οικονομιας.Οπως υποστηριξε το στελεχος του Υπουργειου Οικονομικων και αξιωματικος των SS Gustaw Schlotte-rer,η διαδικασια ενοποιησης της Ευρωπης σε οικονομικη βαση που θα εξυπηρετει τα γερμανικα συμφεροντα,θα μπορουσε να αρχισει με την συνδεση των εθνικων οικονομιων.

Αυτη η ιδεα εγινε αργοτερα η βαση για τη συγχρονη διαδικασια της ευρωπαικης ολοκληρωσης.Η Επιτροπη Schlotterer συνεταξε επισης σχε-δια για μια μελλοντικη ευρωπαικη τραπεζα με εδρα τη Βιεννη.To Σχεδιο Schlotterer μεταξυ των αλλων εκανε λογο για μια Πανευρωπη (Μεγαλυτερη Ευρωπη),που δεν θα συνεπαγοταν συγχωνευση κρατων αλλα ενωση εθνικων οικονομιων. Τα συγκεκριμενα αποτελεσματα των συζητησεων οπως ανεφερε ο Schlotterer επικεντρωνονταν στα ακολου-θα σημεια:

Πρωτον,η αναγκαιοτητα ενος πανευρωπαικου χωρος αγορας και κατ’επ-εκταση η απελευθερωση του εσωτερικου ευρωπαικου εμποριου απο δα σμους και συναλλαγματικες διαφορες,δευτερον,η αναγνωριση της κυ-ριαρχιας των μικρων κρατων,τριτον,συναψη διεθνων συμφωνιων σε ιδι ωτικο και οχι επισημο επιπεδο και τεταρτον,διατηρηση εμπορικων και οικονομικων σχεσεων με τον εκτος ευρωπης κοσμο ( (John Gillingham – Industry and Politics in the Third Reich 2014). O Gustav Schlotterer ειχε πει το 1940 στους γερμανους επιχειρηματιες οτι ”η ταση μας ειναι να χρησιμοποιησουμε….ενδεχομενως βια προς τα ευρωπαικα κρατη να πουλησουν τα προιοντα τους στην Γερμανια”(Adam Tooze:The Makingand Breaking of the Nazi Economy.IPA View Nov.2008).

Η πρωτοτυπη σελιδα του σχεδιου Schlotterer με τον γερμανικο τιτλο:Ka-rl Albrecht Qustav Schlotterer:Uber die Neuorodung Europa 19 Juli 1940, αναφερεται παρακατω:

(ΠΗΓΗ:Rath Foundation).

Οι γερμανοι βιομηχανοι,χαλυβα και ανθρακα της περοχης του Ruhr στη Γερμανια,υποστηριξαν με θερμη του σχεδιο Schotterer.

Ο Gudstav Schlotterer (1906-1989),ηταν απο βασικους  ηγετες των SS και ενας απο τα κορυφαια στελεχη του Reichswirtschaftsministerium και του Reichsministerium για τα κατεχομενα ανατολικα εδαφη κατα την διαρκεια του Β Παγκοσμιου Πολεμου.

Ο Gudstav Schlotterer ηταν υπευθυνος για την εκμεταλλευση και την απαλλοτριωση των οικονομιων των χωρων που κατελαμβαναν οι ναζι. Κατα την εποχη του εθνικοσοσιαλισμου,θεωρηθηκε ως ο νεος εμπειρο-γνωμονας συντονισμου στο πλαισιο της ευρωπαικης ανατολικης πολιτι-κης (Πηγη:Wikipedia).

Aς σημειωθει οτι στις εν λογω συζητησεις για το σχεδιο Schlotterer ελα-βαν μερος και οι βασικοι εκπροσωποι του εξαγωγικου εμποριου της Γε-ρμανιας οπως οι:Dr.Igner of IG Farben,Drs Kimmich and Abs of the Deut hce Bank,Paul Reuch of Gutenhoffnugschutte and Dr.Blessins os Reichs-bank.Επισης περαν αυτων,συμμετειχαν και οι Βελγοι Alexandre Galopin διοικητης της General de Belgique,ο βαρωνος Paul de Lanoit επικεφαλης της Banque de Bruxelles και οι Ολλανδοι Drs Hirschfeld γ.γ.του Υπουργ-ειου οικονομικων,Woltersshom της Rotterdam Bank κ.α.

Ολοι οι παραπανω με επικεφαλης τον Schlotterer ηταν μελη της επιτρο-πης Σχδιασμου (New Order Planning).Ο ιδιος ως επικεφαλης του Vorbereitung und Ordung στο Υπουργείο Οικονομικών,και  υπεύθυνος για βασικά ζητήματα που αφορούν το Grossraum,ήταν ένας από τους πολλούς που πιστευαν ότι οι επιτυχίες της Γερμανίας από το 1933 και μετα,απέδειξαν ότι οι λογικές εθνικοσοσιαλιστικές αρχές θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως πρότυπο για μια Νέα Ευρωπαϊκή Ταξη (Raimund Bauer:Loughboroug University.InstitutionalPreposity).

Δεν ειναι υπερβο-λη να ισχυρισθει κανεις οτι η εθνικοσοσιαλιστικη εννοια για την Νεα Ευ-ρωπαικη Ταξη,σχεδιαστηκε προκειμενου να εξασφαλιστει η γερμανικη επιδραση μετα το τελος του πολεμου.Ειναι φανερο λοιπον οτι οι ιδιωτι-κες εταιρειες διαδραματισαν σημαντικο ρολο στη οικοδομηση της εθνι-κοσοσιαλιστικης ταξης.Πολλες γερμανικες εταιρειες εγκατασταθηκαν στα κατεχομενα εδαφη.Ετσι οι ιδιωτικες εταιρειες δημιουργησαν την γε ρμανικη κυριαρχια στην Ευρωπη.Η εθνικοσοσιαλιστικη κυβερνηση απο οικονομικης σκοπιας κατορθωσε να οικοδομησει την ευρωπαϊκή Gros-sraumwirtschaft δηλ.την ευρωπαικη οικονομια μεγαλης κλιμακας.

Αξιζει επισης να σημειωθει οτι η σημερινη Ευρωπαικη Ενωση προηλθε απο την Ευρωπαικη Κοινοτητα Ανθρακα και Χαλυβα (ΕΚΑΧ) και την Ευρωπαικη Οικονομικη Κοινοτητα (ΕΟΚ),η οποια συγκροτηθηκε απο τις χωρες Βελγιο,Γαλλια,Δυτικη Γερμανια,Ιταλια,Λουξεμβουργο και Κατω Χωρες.Πρεπει επισης να σημειωθει οτι ολες αυτες οι χωρες κατεληφθη-σαν απο τους Γερμανους κατα την διαρκεια του Β Παγκοσμιου Πολε-μου.

Το 1950, πρέσβης της Γερμανίας αναλαμβάνει ο Carl Friedrich Ophuls, δεξι χέρι του Hallstein στις Βρυξέλλες,πρώην μέλος του Ναζιστικού Κόμματος και “πολιτικά αξιόπιστος” Ναζί,συμφωνα με επισημη επιστο-λη του κόμματος προς το Πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης, το 1941.Ο Ophuls ήταν ο κύριος εμπειρογνώμονας σε θέματα πατεντών στο επιτελείο της IG Farben στη Φρανκφούρτη.

Το 1957 συνέταξε το καταστατικό για το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Ο ιδιος ηταν επικεφαλης της γερμανικης αντιπροσωπιας στο συνεδριο της Μεσσινης. Στις 3 Ιουνίου του 1955 πραγματοποιείται διάσκεψη στην Σικελία της Ιταλίας.Μεταξύ των Υπουργων των εξι κρατων που αποτελουσαν την Ευρωπαικη Κοινοτητα Ανθρακα και Χαλυβα,ηταν:

Ο Υπ. Εξωτερικών της Ιταλίας, Gaetano Martino, πρώην μέλος του Φασιστικού Κόμματος (Psrtito Nazionale Fascista,PNF),του δικτατορα Benito Mous-solini.Ο Υπ. Εξωτερικών της Γαλλίας,Antoine Pinay,μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του καθεστώτος Vichy,που υπηρξε η ”μαριονε-τα”της ναζιστικής Γερμανίας στην Νότια Γαλλία,ο Yπουργος Εξωτερικών του Βελγιου Paul-Henri Spaak,μετεπειτα Γενικος Γραμματεας του ΝΑΤΟ

ο Υπουργος Εξωτερικων του Λουξεμβουργου Joseph Bech συντηρητικος πολιτικος,ο Υπουργος  Εξωτερικών της Ολλανδίας,Willem Beyen,ο οποι-ος διετέλεσε και γραμματεας του ΔΣ της εταιρειας Philips,επικεφαλής θυγατρικής της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας Ανατολικών Ινδιών,αντιπρόεδρος,και απο το 1937 προεδρος της Τραπεζας Διεθνων Διακανο-νισμων στη Βασιλεια της Ελβετιας και διευθυντής της Unilever.

Και φυσικά, ο Υπ. Εξωτερικών της Δυτικής Γερμανίας, Walter Hallstein.Η συνθήκη αυτή οδήγησε στην τελική απόφαση για την δημιουργία της οικονομικής ένωσης.(Νικος Μεντζας:Oι Ναζιστικες Ριζες της Ευρωπαικης Ενωσης).Στοχος αυτης της διασκεψης ηταν η επιταχυνση της πορειας της πολιτικης ολοκληρωσης της Ευρωπης.Το ψηφισμα που εληφθη το εκφραζει αυτο καθαρα:

Οι κυβερνησεις της Ομοσπονδιακης Δημοκρατιας της Γερμανιας,του Βελγιου,της Γαλλιας,της Ιταλιας,του Λουξεμβουργου και των Κατω Χω-ρων,πιστευουν οτι ηρθε η στιγμη να γινει ενα βημα προς την κατευθυν-

ση της πολιτικης ολοκληρωσης της Ευρωπης….Πιστευουν οτι η δημιου-ργια μιας Ενωμενης Ευρωπης μεσω της συγχωνευσης των εθνικων οικο-νομιων,η δημιουργια μιας κοινης αγορας…..και η προοδευτικη εναρμο-νιση των κοινωνικων πολιτικων τους…..φαινεται απαραιτητη για την δια τηρηση της θεσης της Ευρωπης στον κοσμο….(CVCE.eu).Θα πρεπει να σημειωθει οτι συμφωνα με την Union Populaire Republi-can (www.Youtube.com/watch 17/1/2014 –To Βραβειο Καρλομαγνου αποκαλυπτει..),ο Spaak οπως και οι Retinge και Schuman ηταν στην πραγματικοτητα πρακτορες των αμερικανων.

Δεδομενου του ενεργου ρολου των Ναζι μεσω της πολιτικης τους για τη δημιουργια της Ευρωπαικης Ενωσης,δεν πρεπει να αποτελει εκπληξη το γεγονος οτι,για παραδειγμα,ο  Walter Hallstein,ο πρωτος προεδρος της Επιτροπης της Ευρωπαικης Οικονομικης Κοινοτητας,ενας απο τους ιδρυτες της Ευρωπαικης Ενωση και αποκαλουμενος σαν”πατερας”του ευρωπαικου δικαιου στην δεκαετια του 1930 και του 1940,ηταν μελος των Εθνικοσοσιαλιστων νομικων.

Για την ιστορια,ο Walter Hallstein,ο οποιος στον Β Παγκοσμιο Πολεμο ηταν ενταγμενος στο ναζιστικο κομμα και πολεμησε ως υπολοχαγος πυροβολικου της Wermacht στην Β.Γαλλια,συνελληφθη απο τους Αμε-ρικανους και εζησε τα υπολοιπα χρονια του πολεμου σε στρατοπεδο αι-χμαλωτων στην Πολιτεια του Μισσισιπη.Ο Hallstein ηταν επισης και ο προσωπικος νομικος συμβουλος του Χιτλερ.(Περισσοτερα στοιχεια για τον Walter Hallstein αναφερονται αναλυτικοτερα παρακατω).

Το κείμενο αυτό προέρχεται από το υπο έκδοση βιβλίο του συνεργάτη μας συγγραφέα Μιχάλη Κάχρη όπου αναπτύσει διεξοδικά και σε βάθος το φαινόμενο της Ευρώπης της Γερμανίας του Ράϊχ


odosdrachmis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)