Τετάρτη, 1 Αυγούστου 2018

Άδικη και βαθιά ταξική η φορολεηλασία. Θριαμβεύουν οι αντιλαϊκοί έμμεσοι φόροι


Η δυσαναλογία στη σχέση άμεσων – έμμεσων φόρων είναι απότοκη των σαρωτικών αυξήσεων που έγιναν τα τελευταία δύο μνημονιακά χρόνια στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης και στους συντελεστές του ΦΠΑ.
Επιβεβαιώνονται μέσα από την πορεία των εισπράξεων του κρατικού προϋπολογισμού στο πρώτο εξάμηνο οι σαρωτικές αλλαγές στο ισοζύγιο των φόρων.
Πρόκειται για τον λόγο έμμεσων/άμεσων φόρων ο οποίος για φέτος
διαμορφώνεται στο 1,32 με το 56,9% των εισπράξεων να προέρχεται από την έμμεση φορολογία και το 43,1% από την άμεση. Σχεδόν 6 στα 10 ευρώ φόρων προέρχονται από τον ΦΠΑ, τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης και τους λοιπούς έμμεσους φόρους.
Σε αντίθεση με τους άμεσους φόρους που επιβαρύνουν αναλογικά εκείνους που έχουν μεγαλύτερο εισόδημα οι έμμεσοι φόροι πλήττουν αδιακρίτως όλους τους φορολογούμενους ακόμη και τα πολύ φτωχά νοικοκυριά.
Για το 2018 τα έσοδα από την άμεση φορολογία προβλέπεται να ανέλθουν στα 27,390 δισ. ευρώ  ή στο 14,8% του ΑΕΠ, όταν οι εισπράξεις από εισόδημα και ακίνητα δεν θα ξεπεράσουν τα 20,8 δισ. ευρώ.
Η δυσαναλογία στη σχέση άμεσων – έμμεσων φόρων είναι απότοκη των σαρωτικών αυξήσεων που έγιναν τα τελευταία δύο μνημονιακά χρόνια στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης και στους συντελεστές του ΦΠΑ.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο έσοδα που συνδέονται με τη φορολόγηση του εισοδήματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων έχουν αρχίσει να εμφανίζουν σημαντική  υστέρηση, σε αντίθεση με τα φορολογικά έσοδα που συνδέονται με την κατανάλωση τα οποία κινούνται ανοδικά.
Τα στοιχεία της εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το πρώτο εξάμηνο του έτους είναι αποκαλυπτικά όλων των παραπάνω:
– Τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων διαμορφώθηκαν στο 6μηνο στα 3,276 δις. ευρώ, παρουσιάζοντας υστέρηση 211 εκατομμυρίων ευρώ σε σχέση με τον στόχο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.
– Τα συνολικά έσοδα από άμεσους φόρους διαμορφώθηκαν στο εξάμηνο στα 6,518 δισ. ευρώ εμφανίζοντας υστέρηση σε σχέση με τον στόχο κατά 285 εκατ. ευρώ
– Οι συνολικοί έμμεσοι φόροι που εισέπραξε το δημόσιο στο εξάμηνο Ιανουαρίου-Ιουνίου ανήλθαν στα 12,793 δις. ευρώ παρουσιάζοντας υπέρβαση σε σχέση με την πρόβλεψη κατά 259 εκατ. ευρώ
– Τα έσοδα από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας στα οποία καθρεφτίζεται ο παλμός της αγοράς παρουσιάζουν υπέρβαση κατά 117 εκατ. ευρώ.
Πηγή: https://iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν απο τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)