Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου 2017

Σκάνδαλο στο χρηματιστήριο ταράζει τη Γερμανία - «Τρέχει» εισαγγελική έρευνα

Εισαγγελική έρευνα «τρέχει» για σκάνδαλ στο γερμανικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, το πρωί της Πέμπτης, γερμανοί εισαγγελείς ανακοίνωσαν ότι ερευνούν σε τι βαθμό είχαν προχωρήσει οι συνομιλίες συγχώνευσης μεταξύ του γερμανικού χρηματιστηρίου Deutsche Boerse και του χρηματιστηρίου του Λονδίνου London Stock Exchange μέχρι τη στιγμή που ο διευθύνων σύμβουλος της Boerse αγόρασε μετοχές της δικής του εταιρίας αξίας 4,5 εκατ. ευρώ.
O επικεφαλής της Deutsche Boerse, Κάρστεν Κένγκετερ αγόρασε τις μετοχές τον Δεκέμβριο του 2015 στο πλαίσιο ενός προγράμματος για τις αποδοχές της διοίκησης, μόλις δύο μήνες πριν ανακοινωθούν δημοσίως οι συζητήσεις συγχώνευσης.
Το γραφείο του εισαγγελέα της Φρανκφούρτης ανακοίνωσε ότι υποψιάζεται πως ο K.Κένγκετερ ήδη γνώριζε την πιθανότητα μιας συγχώνευσης όταν αγόρασε τις μετοχές, κάτι που βάσει της γερμανικής νομοθεσίας συνιστά αθέμιτη
χρηματιστηριακή συναλλαγή με βάση εμπιστευτικές πληροφορίες (insider trading).
«Η αρχική υποψία προέρχεται από τις συνομιλίες που πραγματοποίησε η διοίκηση της Deutsche Boerse και της London Stock Exchange μεταξύ του Ιουλίου/Αυγούστου και Δεκεμβρίου 2015 που επικεντρώθηκαν στην πιθανή συγχώνευση των δύο εταιριών και το ερώτημα του που θα μπορούσε να εδρεύει η εταιρία συμμετοχών», ανέφερε το γραφείο του εισαγγελέα της Φρανκφούρτης σε σημερινή ανακοίνωση. Δεν υπήρξε, ωστόσο, άμεσο σχόλιο από τον Κ.Κένγκετερ.
Ο πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της Deutsche Boerse, Γιόαχιμ Φάμπερ, στήριξε αργά την Τετάρτη τον Κ.Κένγκετερ, λέγοντας ότι η υποψία του εισαγγελέα είναι «αβάσιμη». Η London Stock Exchange χαιρέτισε τη στήριξη του προέδρου προς τον Κ.Κένγκετερ και ανακοίνωσε ότι ανυπομονεί να ολοκληρώσει τη σχεδιαζόμενη συγχώνευση μεταξύ των εταιριών λειτουργίας των δύο χρηματιστηρίων.
Σημειώνεται, ότι οι εισαγγελείς ανακοίνωσαν ότι είχαν διεξαγάγει έρευνες στα κεντρικά γραφεία της Deutsche Boerse στο Έσμπορν κοντά στη Φρανκφούρτη καθώς και στην κατοικία του Κένγκετερ στη Φρανκφούρτη την Τετάρτη. Σύμφωνα με το γραφείο του εισαγγελέα, στόχος είναι να αποσαφηνιστεί η πορεία των συνομιλιών μεταξύ της Deutsche Boerse και της LSE έως τις 23 Φεβρουαρίου του 2016, όταν οι δύο εταιρίες επιβεβαίωσαν ότι βρίσκονταν σε συνομιλίες για τη συγχώνευσή τους.

koutipandoras.gr