Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου 2017

Πανικός στην Ε.Ε. από το «τελεσίγραφο» ΗΠΑ για το ΝΑΤΟ.

Τρέχει και δεν φτάνει η Ε.Ε., μετά το ξεκάθαρο τελεσίγραφο που έστειλε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τζέιμς Μάτις, ότι η χώρα του θα επανεξετάσει τη στάση της αν οι σύμμαχοί της στο ΝΑΤΟ δεν συμμορφωθούν με τη δέσμευσή τους για ετήσιες αμυντικές δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ των χωρών τους.

Η ΕΕ συμφωνεί με τον προσδιορισμό των αμυντικών δαπανών των χωρών-μελών της ΕΕ, που είναι και μέλη του ΝΑΤΟ, στο 2% του ΑΕΠ ετησίως, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Σημειώνεται, ότι με βάση τον κατάλογο που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα, η Ελλάδα είναι μεταξύ των λίγων χωρών-μελών του ΝΑΤΟ που πληροί τον στόχο του 2% των ετήσιων δαπανών για την άμυνα.

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε πως η ΕΕ αναγνωρίζει ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα όσον αφορά την ασφάλεια και την άμυνα. Ο Μ. Σχοινάς προσέθεσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προωθήσει ένα φιλόδοξο σχέδιο για την άμυνα, το οποίο στοχεύει στην αύξηση των αμυντικών δαπανών και στην εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας σε θέματα κρίσης, αρχής γενομένης από τη συνεργασία της ΕΕ με το ΝΑΤΟ και άλλους εταίρους.

Ο Μ. Σχοινάς υπενθύμισε πως το θέμα αποσαφηνίστηκε στη «σημαντική συμφωνία» που υπέγραψαν ο πρόεδρος της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλντεμπεργκ, τον περασμένη Ιούλιο στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία. Επιπλέον, ο Μ. Σχοινάς υπενθύμισε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του περασμένου Δεκεμβρίου, για πρώτη φορά υιοθέτησε τους στόχους του ΝΑΤΟ για τις αμυντικές δαπάνες για τα κράτη-μέλη της ΕΕ που είναι και μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Τέλος σε ό,τι αφορά το θέμα της ευελιξίας για τις αμυντικές δαπάνες, ο Μ. Σχοινάς υπενθύμισε ότι τον Ιανουάριο του 2015 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διευκρίνισε ότι οι έκτακτες αμυντικές δαπάνες είναι αυτές που μπορούν να εξαιρεθούν από τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας. Ωστόσο, νομικοί κύκλοι της Επιτροπής, σημείωναν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι αυτό δεν αφορά τις χώρες που είναι σε πρόγραμμα.

topontiki.gr