Σάββατο 19 Αυγούστου 2017

Στο στόχαστρο χάκερ το ιταλικό ΥΠΕΞ -Υπέκλεψαν σημαντικές πληροφορίες ακόμα και για την Ελλάδα



Χάκερ είχαν «σπάσει» τους κωδικούς ασφαλείας των υπολογιστών του ιταλικού ΥΠΕΞ και της διπλωματικής αποστολής της χώρας στην ΕΕ και υπέκλεπταν κατά το διάστημα 2013-16 εμπιστευτικά εσωτερικά μηνύματα. 

Την ίδια ώρα στην Ευρώπη συζητούνταν φλέγοντα θέματα, που αφορούσαν το Ιράν, την κρίση στην Ουκρανία και τις κυρώσεις κατά της Μόσχας, όπως καταγγέλλει στη σημερινή της έκδοση η εφημερίδα La Repubblica. 

Τα μηνύματα, που απέστελλαν οι διπλωματικές αποστολές, αφορούσαν την κρίση

στη Συρία και τη Λιβύη και τα ιταλικά συμφέροντα στην Τριπολιτάνια, τις διαβουλεύσεις για τις επιπτώσεις των κυρώσεων στη Ρωσία, το περιεχόμενο των ανεπίσημων συσκέψεων των ευρωπαίων υπουργών Αμύνης και των επιτροπών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. 

Επίσης, σημαντική λεία των υποκλοπέων αποτελούν οι αναφορές που αφορούσαν τις διαπραγματεύσεις για την επέκταση του αγωγού φυσικού αερίου North Stream και τις θέσεις των κυβερνήσεων για τη μεταναστευτική ροή στη βαλκανική οδό. Επίσης, αναφορές σχετικά με τις συσκέψεις του Ecofin και οι σχετικές θέσεις των χωρών της ΕΕ, αλλά επίσης και οι δραστηριότητες για τον σχεδιασμό των ασκήσεων του ΝΑΤΟ. 

Η ιντερνετική αυτή επίθεση στα δίκτυα της ιταλικής αντιπροσωπείας και του Μεγάρου της Φαρνεζίνα (ΥΠΕΞ) αποκαλύπτουν την αδυναμία των ιταλικών υποδομών ασφαλείας, μία απόδειξη που έρχεται να προστεθεί στη χθεσινή καταγγελία της ιταλικής εφημερίδας La Repubblica για το απαρχαιωμένο software του ιταλικού στρατού.
H επίθεση διήρκεσε από το 2013 έως το 2016 κι έδωσε τη δυνατότητα στους χάκερ να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες για το διπλωματικό προσωπικό μέχρι και στα ανώτερα κλιμάκιά του. Η πρώτη επίθεση, σε δύο θέσεις υπολογιστών στην Αντιπροσωπεία της Ιταλίας στις Βρυξέλλες διήρκεσε δύο μέρες, και στη συνέχεια οι υποκλοπείς εγκαθίστανται μέσα στο δίκτυο και μέσα σε ενάμιση χρόνο κτύπησαν άλλες τέσσερις φορές, υποκλέπτοντας συνολικά 1760 μηνύματα. 

Στα χέρια τους πέφτουν τα πάντα: από την έγκριση για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, έως την ενημέρωση για την παρουσία των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, την ανάλυση για την κατάσταση στο Ντονμπάς κι έως την έκθεση της ιταλικής αντιπροσωπείας στην ΕΕ για την κατάσταση της ρωσικής Οικονομίας. 

Ούτε και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας βρίσκεται σε ασφαλή θέση,καθώς οι χάκερ κατόρθωσαν να έχουν πρόσβαση στα πεπραγμένα της συνάντησής του με τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί. 

Επίσης, οι χάκερ απέκτησαν πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες που σχετίζονται με την ανάπτυξη βιομηχανικών τεχνολογιών και με τις εμπορικές σχέσεις. Υποκλέπτουν κρίσιμες λεπτομέρειες για τον εντοπισμό μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη Μεσόγειο από την ιταλική πετρελαϊκή εταιρεία Eni, αλλά και για την ιταλική συμμετοχή στην ανάπτυξη κυβερνοτεχνολογίας στο Ισραήλ. 

Ποιά είναι αυτά τα «αρπακτικά»; 

Οι αναλυτές της ιταλικής εφημερίδας πιστεύουν ότι οι επιθέσεις θα πρέπει να αποδοθούν στο κακόβουλο λογισμικό «Uroburos», που έχει αναπτυχθεί από την ομάδα Apt 28, που συνδέεται με τη GRU, τη ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών. Όμως δεν είναι οι μόνοι εισβολείς. Εισβολή στην Αντιπροσωπεία διαπράχθηκε επίσης κι από τις κινεζικές K3Chang και Zegost. Οι στόχοι που έχουν είναι σαφείς: να συλλέξουν πληροφορίες σχετικά με την προστασία των ευρωπαϊκών οικονομικών συμφερόντων και τα μέτρα για καταπολέμηση της απάτης. Οι επιθέσεις συμπίπτουν με την εποχή, που η Ένωση λαμβάνει λεπτές αποφάσεις σχετικά με το Ιράν και την Ουκρανία. 

Πριν από τον Ιούλιο του 2015, όταν επιτεύχθηκε η συμφωνία σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, δραστηριοποιούνται έντονα στην υποκλοπή πληροφοριών τόσο οι Ρώσοι, όσο και οι Κινέζοι. Το ίδιο συνέβη και τον Ιανουάριο του 2016, όταν το Συμβούλιο των ευρωπαίων υπουργών ανακάλεσε τις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές κυρώσεις εναντίων του Ιράν. Μεταξύ 2 και 7 Σεπτεμβρίου 2015 υπήρξε μια κορύφωση της δραστηριότητας της «Uroburos», η οποία επιστρέφει στη δράση και τον Δεκέμβριο του ιδίου έτους. Είναι ακριβώς η περίοδος κατά την οποία η ΕΕ πρέπει να αποφασίσει σχετικά με την επέκταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. 

Μόλις λίγοι μήνες έχουν περάσει και το καλοκαίρι, σύμφωνα με τους αναλυτές, κτυπούν οι Κινέζοι. Αυτή τη φορά στόχος τους είναι ο τότε υπουργός Εξωτερικών και νυν πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι και στη συνέχεια η Γενική Διεύθυνση για πολιτικές υποθέσεις και την ασφάλεια, την ενιαία εξωτερική πολιτική και την κοινή άμυνα. Δεν είναι ακόμα σαφές τι είδους πληροφορίες έχουν υποκλαπεί από εκεί. Από το ίδιο το υπουργείο, μετά την αποδοχή εκ μέρους του μιας εισβολής «χάκερ» για ένα διάστημα μέχρι την άνοιξη του 2016, πηγές του έσπευσαν να δηλώσουν, «πως αποτέλεσμα της πρώτης επίθεσης υπήρξε η υποκλοπή μιας ομιλία», και ότι «κανένα ευαίσθητο έγγραφο δεν έχει υποκλαπεί». Η επίθεση, όμως, συνεχίζεται τουλάχιστον για το σύνολο του έτους 2016 

Η ιταλική εφημερίδα υπενθυμίζει πως κατά το καλοκαίρι του 2013, ηλεκτρονικοί υποκλοπείς είχαν ενεργήσει με τον ίδιο τρόπο. Μετά από τρία χρόνια, μέχρι τον Οκτώβριο του 2016 συστάθηκε μία διυπουργική ομάδα για την αντιμετώπισή τους, αλλά δεν θα μπορέσει να πράξει πολλά για να σταματήσει την απώλεια στρατηγικών πληροφοριών για την εθνική ασφάλεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)