Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018

Το νέο ιδεολογικό φαινόμενο: Ο αντισυστημικός εθνικισμός σαρώνει στην Ευρώπη


Η βασική αιτία της ισχυρής ανόδου των εθνικιστών σε όλη την Ευρώπη είναι ξεκάθαρα ο αντισυστημικός χαρακτήρας τους.

Ο αντισυστημικός εθνικισμός αποτελεί
το νέο μεγάλο ρεύμα στην Ευρώπη και θα αποτελέσει την μεγάλη έκπληξη των ευρωεκλογών και βουλευτικών εκλογών που ακολουθούν.

Οι περισσότεροι στην προσπάθεια τους να αναλύσουν το φαινόμενο του εθνικισμού επικεντρώνονται στα οφέλη που αποκόμισαν από την αντιμεταναστευτική ρητορική τους.
Όμως οι ροές μεταναστών προς την Ευρώπη αρχίζουν να μειώνονται και η Συρία δεν είναι πλέον ο φόβος της Ευρώπης.

O Assad ελέγχει την Συρία μετά την κατάρρευση του των τζιχαντιστών ISIS οπότε οι μεταναστευτικές ροές μειώθηκαν αισθητά.

Η βασική αιτία της ισχυρής ανόδου των εθνικιστών σε όλη την Ευρώπη είναι ξεκάθαρα ο αντισυστημικός χαρακτήρας τους.

Τα αντισυστημικά εθνικιστικά κόμματα ενάντια στα συστημικά – μεταξύ αυτών και τα αριστερά κόμματα, σοσιαλιστές και κεντροδεξιοί – και αυτό το δίπολο θα δοκιμαστεί στις εκλογές, βουλευτικές και ευρωεκλογές που ακολουθούν στην Ευρώπη.

Πριν λίγα χρόνια ήταν στο περιθώριο με ποσοστά της τάξης του 2% έως 5% και πλέον σε πολλές χώρες στην Ευρώπη αποτελούν μεγάλη έκπληξη.

Στην Ιταλία με την Lega North του Salvini ξεκίνησε από το 7% και βρίσκεται στο 35% πρώτο κόμμα στην Ιταλία....που αποτελεί ρεκόρ.

Στην Ουγγαρία ο εθνικιστής Viktor Orban με το Fidez καταλαμβάνουν ποσοστά ρεκόρ 56% και κυριαρχούν πλήρως ενώ η κεντροαριστερά είναι στο 10%.

Μάλιστα ο Juncker ανέφερε ότι αποτελεί πρόβλημα για το Ευρωπαικό Λαικό Κόμμα η συμμετοχή του Viktor Orban και του κόμματος του Fidez.

Στην Γερμανία το AfD η Εναλλακτική για την Γερμανία οι εθνικιστές καταλαμβάνουν την 3η θέση με ποσοστά 17% αν και σε ορισμένες δημοσκοπήσεις βρίσκονται στην δεύτερη θέση ξεπερνώντας τους σοσιαλδημοκράτες.

Η μεγάλη έκπληξη έρχεται από την Σουηδία όπου κυριαρχούν χρόνια οι σοσιαλδημοκράτες.

Το κόμμα SD οι Σουηδοί Δημοκράτες έχουν αναρριχηθεί στην τρίτη θέση με ποσοστά στο 17,6% και αποτελούν τους εθνικιστές της Σουηδίας. Οι εκλογές στις 9 Σεπτεμβρίου 2018 κατέδειξαν ότι ο μεγάλος νικητής θα είναι οι Σουηδοί Δημοκράτες γιατί από ποσοστά στο 2% θα βρεθούν στην 3η θέση.

Στην Φινλανδία οι Αληθινοί Φιλανδοί βρίσκονται στην 3η θέση με 9% ωστόσο τα ποσοστά τους έχουν μειωθεί σε σχέση με τις τελευταίες εκλογές.

Στην Πολωνία επίσης το Νέο Δεξιό Κογκρέσο έχει ισχυροποιηθεί.

Στην Ελλάδα η Χρυσή Αυγή καταγράφει σταθερά ποσοστά της τάξης του 8% με 9% και θα είναι τρίτο κόμμα στις εκλογές που έπονται.

Στην Γαλλία με βάση δημοσκόπηση για τις ευρωεκλογές το Εθνικό Μέτωπο καταλαμβάνει ποσοστό 17% και βρίσκεται στην δεύτερη θέση.

Στην Ολλανδία το PVV το εθνικιστικό Party for Freedom βρίσκεται στην δεύτερη θέση με ποσοστά 12%.

Να σημειωθεί ότι επικρατεί πολύ μεγάλος κατακερματισμός στις πολιτικές δυνάμεις της Ολλανδίας.

Στην Τσεχία το εθνικιστικό κίνημα SPD καταλαμβάνει την 4η θέση – είχε βρεθεί και στην δεύτερη θέση – ωστόσο έκπληξη αποτελεί η δεύτερη θέση του Pirati ενός κόμματος διαμαρτυρίας με έντονα αντισυστημικά χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)