Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018

Ο εφιάλτης του Σόιμπλε: Οι Ελληνες εφοπλιστές «τρώνε» τους Γερμανούς!















Αυτό που φοβόταν ο Σόιμπλε και «φώναζε» ότι οι Ελληνες εφοπλιστές πρέπει να πληρώνουν περισσότερους φόρους, γίνεται πραγματικότητα: Οι πλούσιοι Ελληνες «πειρατές» που είχαν πουλήσει τα πλοία τους όταν οι ναύλοι και οι τιμές βρίσκονταν στο peak, «λεηλατούν» τώρα τη γερμανική ναυτιλία. 

Αγοράζουν μισοτιμής τα πλοία που αναγκάζονται να πουλήσουν οι καταχρεωμένες γερμανικές ναυτιλιακές επιχειρήσεις, για τις οποίες επί Σόιμπλε καταστρώθηκαν ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα και χρησιμοποιήθηκε άφθονο κρατικό χρήμα προκειμένου να στηριχθούν χρηματοδοτικά.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Ενωσης Γερμανών Πλοιοκτητών (VDR), τα τελευταία δυόμισυ χρόνια 140 πλοία συνολικού τονάζ 4,6 εκατομμυρίων τόνων πουλήθηκαν από επιχειρήσεις γερμανικών συμφερόντων σε Ελληνες εφοπλιστές. Στον αριθμό αυτό δεν περιλαμβάνονται πλοία μικρής χωρητικότητας και ειδικών χρήσεων, τα οποία περιήλθαν επίσης σε εταιρείες ελληνικών συμφερόντων.

Ετσι, περίπου το ¼ (25%) της γερμανικής ποντοπόρου εμπορικής ναυτιλία πέρασε σε ελληνικά χέρια – και μάλιστα σε «τιμές ευκαιρίας»: Οι Γερμανοί πλοιοκτήτες αναγκάσθηκαν να πουλήσουν με τεράστια ζημία, σε τιμές λίγο υψηλότερες από το σκραπ- σαν να πήγαιναν τα πλοία τους για παλιοσίδερα.

Αυτό το ξεπούλημα συνεχίζεται με πιο αργούς ρυθμούς, υπό την πίεση διεθνών και γερμανικών τραπεζών, που φοβούνται ότι οι χορηγήσεις τους αυτές θα αποδειχθούν πραγματικά θαλασσοδάνεια.

Παρά την έμμεση κρατική στήριξη, οι περισσότερες γερμανικές ναυτιλιακές εταιρείες βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση, εξαιτίας της παρατεταμένης πτωτικής πορείας των ναύλων και του οξυνόμενου ανταγωνισμού. Τα προβλήματα άρχισαν από το 2015 και η κατάσταση σταδιακά επιδεινώθηκε, καθώς μάλιστα έχουν ολοκληρωθεί τα προγράμματα «εμπνεύσεως Σόιμπλε» και δεν υπάρχει δυνατότητα περαιτέρω χρηματοδοτικής στήριξης.

Όπως δήλωσε στην Wall Street Journal ο Αλφρεντ Χάρτμαν, πρόεδρος της Ένωσης Γερμανών Πλοιοκτητών, οι μαζικές πωλήσεις οφείλονται σε «ανεπαρκή χρηματοδότηση και αδυναμία κάλυψης τόκων και πρωτογενών πληρωμών, λόγω χαμηλών ναύλων». Ο Χάρτμαν επιβεβαίωσε ότι τα περισσότερα πλοία που πουλήθηκαν, κατέληξαν σε Ελληνες εφοπλιστές, οι οποίοι διαθέτουν μεγάλη ρευστότητα, έχοντας πουλήσει τους στόλους τους σε «καλύτερες εποχές»

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της VDR, τα υπό γερμανική σημαία εμπορικά πλοία ανέρχονται σήμερα σε 2.400, ενώ το 2012 ήταν 3.800. Δηλαδή, μέσα σε λιγότερο από 6 χρόνια η γερμανική ναυτιλία έχασε το 37% του δυναμικού της. Εκτός από τους Ελληνες εφοπλιστές, αγοραστές ήταν και οι Κινέζοι.

sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)