Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2018

Στον “παράδεισο” του ευρώ, η Ελλάδα έχει την ποιο ακριβή βενζίνη στην Ευρώπη λόγω υπερφορολόγησης

Αν γυρίσουμε στη δραχμή δεν θα έχουμε τρόφιμα, φάρμακα, καύσιμα. Δεν θα έχουμε βενζίνη και θα γυρίσουμε στις εποχές των γκαζοζέν ή και των κάρων που τα σέρνουν άλογα! Θα πέσουμε στα βράχια, θα γκρεμοτσακιστούμε,κλπ. Ποιος δεν έχει ακούσει αυτούς τους βομβαρδισμούς της γελοιδέστατης Γκεμπελικής προπαγάνδας, την οποία δυστυχώς ορισμένοι συμπολίτες μα ςτην κατάπινα αμάσητη.

Το κωμικοτραγικό είναι ότι, τώρα στον “παράδεισο” της ευρωζώνης δεν έχουμε τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα. Μισό εκατομύριο ελληνικές οικογένειες τρέφονται απο συσσίτια και πολύ περισσότεροι δεν έχουν ηλεκτρικό ή καύσιμα για θέρμανση. Και ενώ η τιμή της βενζίνης έχει μειωθεί κατά 70% τα τελευταία 9 χρόνια, με τους βαρύτατους φόρους που έχουν επιβληθεί λογω ευρωμνημονίου, στην Ελλάδα κοστίζει πολύ περισσότερο σχεδόν από όλες τις χώρες διεθνώς. Και αυτό όταν η βενζίνη παράγεται από Ελληνικά δυίλιστήρια που την εξάγουν ακόμα και σε πετρελαιοπαραγωγικές χώρες!

Τις τελευταίες μέρες η τιμή της βενζίνης έχει πάρει και πάλι την ανηφόρα στη χώρα μας. Την ίδια ώρα, πληθαίνουν οι Έλληνες καταναλωτές που περνούν τα σύνορα για να προμηθευτούν καύσιμα από τις γειτονικές Βουλγαρία και Τουρκία, σε αισθητά χαμηλότερες τιμές από αυτές της Ελλάδας. Οι χώρες αυτές όπως και η Αλβανία, η FYROM, η Σερβία κλπ, που δεν είναι μέλη της ευρωζώνης, έχουν υπερεπάρκεια καυσίμων και βενζίνης τα οποία πωλούν σε πολύ χαμηλότερες τιμές.

Έχουν επίσης καταγραφεί κρούσματα διακίνησης καυσίμων από την Τουρκία στην Κομοτηνή, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ένα ειδικά διαμορφωμένο όχημα που δήθεν μετέφερε ξυλεία, ενώ μία δεξαμενή καυσίμων καταλάμβανε το μεγαλύτερο τμήμα του φορτίου.

Τα χαράτσια 

Στην Ελλάδα του ευρώ, η τιμή της βενζίνης είναι η υψηλότερη στην Ευρώπη, προφανώς λόγω υψηλής φορολογίας για να καλυφθεί το υπερπλεόνασμα. Τα διαδοχικά χαράτσια επηρέασαν τη διαμόρφωση των τιμών τους. Υπενθυμίζεται πως ο ΦΠΑ από 01.06.2016 ανέρχεται στο 24%.  Έπιπλέον, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) σε βενζίνες και πετρέλαια διαμορφώνεται σε 700, 410 ευρώ/1.000 λίτρα, αντίστοιχα από 01.01.2017.

Η μερίδα του λέοντος, σχεδόν 1 ευρώ, στην τελική τιμή της βενζίνης αφορά τους  φόρους και τέλη, ενώ πολύ λιγότερο συμβάλλουν στη διαμόρφωσή της η τιμή του διυλιστηρίου και το εκτιμώμενο περιθώριο των πρατηριούχων και των εταιριών εμπορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)