Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018

Μας οδηγούν στη ΔΙΑΛΥΣΗ! Ελβετός ιστορικός: «Αν υπάρχει βόρεια Μακεδονία, θα πρέπει να ΕΝΩΘΕΙ με τη Νότια»…



Ο Stefan Troebst, Καθηγητής Πολιτιστικής Ιστορίας της Ανατολικής Ευρώπης στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας, με ειδίκευση στην πΓΔΜ θεωρεί το προτεινόμενο όνομα αποδεκτό από την πλευρά της πΓΔΜ, αλλά ακατανόητο από ελληνική σκοπιά.

Ο Troebst λέει: «Αν υπάρχει μια βόρεια Μακεδονία, γίνεται η υπόθεση ότι υπάρχει και μια νότια. Αυτό εγείρει το ερώτημα κατά πόσο και οι δύο “πηγαίνουν πακέτο” και πρέπει κατά κάποιον τρόπο να ενωθούν ανάλογα»
Γιατί υπάρχει διαμάχη για το όνομα Μακεδονία;
Η σύγκρουση εξερράγη το 1991, όταν η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία δηλώνει την ανεξαρτησία της και έδωσε το όνομα Μακεδονία (Μακεδονία). Η Αθήνα υποστηρίζει ότι το όνομα της Μακεδονίας είναι ελληνικής καταγωγής,
χρησιμοποιείται ήδη για το βόρειο τμήμα της Ελλάδας. Οι Έλληνες φοβούνται ότι οι γείτονές τους θα μπορούσαν να διεκδικήσουν αυτά τα ελληνικά εδάφη. Επί του παρόντος, το προσωρινό όνομα είναι επίσημα η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (F.Y.R.O.M).
Ποιοι είναι οι Μακεδόνες που ψηφίζουν την Κυριακή;
Με τους Έλληνες, οι Μακεδόνες συμφώνησαν για τη νέα ονομασία Βόρεια Μακεδονία. Εάν το όνομα επικρατήσει, οι Έλληνες με τη σειρά τους θα σταματήσουν να εμποδίζουν την προσέγγιση της πΓΔΜ με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Η ψηφοφορία είναι ως εκ τούτου: «Είστε υπέρ της ένταξης στην ΕΕ και του ΝΑΤΟ με την αποδοχή της συμφωνίας μεταξύ της πΓΔΜ και της Ελλάδας;»
Η γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας επεκτείνεται κυρίως στις χώρες της Μακεδονίας, της Ελλάδας και της Βουλγαρίας.
Η γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας επεκτείνεται κυρίως στις χώρες της Μακεδονίας, της Ελλάδας και της Βουλγαρίας.
Είναι το νέο όνομα μια καλή λύση;
Πρόκειται για συμβιβασμό. Ο ειδικός Stefan Troebst, καθηγητής της Πολιτιστικής Ιστορίας της Ανατολικής Ευρώπης στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας, υποστηρίζει ότι το όνομα τη “Βόρειας Μακεδονίας” είναι αποδεκτό από την ελληνική πλευτρά, αλλά ακατανόητο. Λέει ο Troebst : “Αν υπάρχει μια βόρεια Μακεδονία, η υπόθεση υποδηλώνει ότι υπάρχει και μια νότια. Αυτό εγείρει το ερώτημα κατά πόσο και οι δύο πρέπει κατά κάποιον τρόπο να ανήκουν μαζί και πρέπει να ενωθούν ανάλογα. ”
Ποια είναι η άποψη ανάμεσα στους Μακεδόνες;
Η αντιπολίτευση μιλά για προδοσία. Ακόμη και οΙ επικεφαλής του κράτους αντιτίθενται: Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ (43) διαπραγματεύθηκε το συμβιβασμό, ο Πρόεδρος Γκιόργκε Ιβάνοφ (58) με πομπώδη λόγια, δήλωσε ότι η μετονομασία υπονομεύοντας την εθνική ταυτότητα. Καλεί για μποϊκοτάζ της ψηφοφορίας.
Πώς θα πάει η ψηφοφορία;
Σύμφωνα με το Troebst, η πλειοψηφία των Μακεδόνων θα ψηφίσει ναι. Ωστόσο, ήταν αμφίβολο αν θα επιτευχθεί η απαιτούμενη συμμετοχή των ψηφοφόρων κατά 50%.
Λέει ο Troebst: “Ένα σοβαρό πρόβλημα είναι εντελώς ξεπερασμένες λίστες εκλογικού καταλόγου, στις οποίες απαριθμούνται ονόματα από 1,5 έως 1,8 εκατομμύρια πολίτες. Στην πραγματικότητα, ο πληθυσμός σε ηλικία ψήφου, υπολογίζεται σε μόλις 1,1 εκατομμύρια – οι υπόλοιποι ζουν μόνιμα στο εξωτερικό, είναι άγνωστοι ή έχουν πεθάνει: «Η συμμετοχή στη ψηφοφορία κατά το 50 τοις εκατό προκειμένου να θεωρηθεί έγκυρο το δημοψήφισμα σημαίνει περίπου 900.000 ψήφοι!
Τι συμβαίνει εάν η ψήφος είναι άκυρη;
Αυτό που συμβαίνει μετά συνταγματικά, είναι ασαφές. Ίσως τότε κληθεί το κοινοβούλιο να αποφασίσει.
Πώς θα αντιδράσουν οι ηττημένοι;
Η πρώτη αντίδραση που αναμένεται είναι μαζικές, ακόμη και βίαιες διαμαρτυρίες. Μόλις αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ωστόσο, η αποδοχή θα αυξηθεί ραγδαία, πιστεύει ο Stefan Troebst.
Πώς επηρέασε η διαφορά τα δύο κράτη;
Η διαμάχη τελείωσε το 1994, όταν η Ελλάδα επέβαλε εμπάργκο στη γειτονική χώρα. Η Αθήνα μπλοκάρει επίσης την ένταξη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στη γειτονική χώρα. Ωστόσο, η σύγκρουση έχει ελάχιστα αισθητά αποτελέσματα στο εμπόριο. Οι Έλληνες είναι οι μεγαλύτεροι επενδυτές, έχουν δημιουργήσει τουλάχιστον 5000 θέσεις εργασίας μόνο στην πρωτεύουσα Σκόπια.
Πώς προέκυψε η περιοχή της Μακεδονίας;
Η γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας καλύπτει το σημερινό κράτος της Μακεδονίας, τη βόρεια Ελλάδα και τμήματα της Βουλγαρίας, της Αλβανίας και της Σερβίας. Μετά το σχηματισμό και την επέκταση του αρχαίου βασιλείου της Μακεδονίας (7ος αιώνας π.Χ. έως 146 π.Χ.), το μέγεθος της περιοχής άλλαξε ξανά και ξανά. Όταν η περιοχή ανήκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία (1299-1922), το όνομα Μακεδονία ξεχάστηκε. Στα μέσα του 19ου αιώνα ανανεώθηκε και χρησιμοποιήθηκε για να προσδιορίσει μια γεωγραφική περιοχή. Αφού οι βαλκανικοί πόλεμοι τερμάτισαν τη βασιλεία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1912/13, η περιοχή της Μακεδονίας, τώρα 67.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, χωρίστηκε μεταξύ των διαφόρων κρατών.

infognomonpolitics.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)