Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018

Μισό εκατομμύριο θύματα της φορο-εξόντωσης

Του Σπύρου Δημητρέλη
Εκρηκτική αύξηση παρουσίασε τα τελευταία τρία χρόνια ο αριθμός των φορολογούμενων εναντίον των οποίων η φορολογική διοίκηση επέβαλε μέτρα αναγκαστικής είσπραξης. Πρόκειται για τα θύματα της εξοντωτικής υπεροφορολόγησης που έπληξε την οικονομία και ειδικά τα εισοδήματα νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων είναι αποκαλυπτικά του οικονομικού αδιεξόδου στο οποίο βρίσκεται πλέον πολύ μεγάλος αριθμός φορολογούμενων. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά:

- το 2015 ο αριθμός των φορολογούμενων, φυσικών και νομικών προσώπων, εναντίον των οποίων είχαν επιβληθεί μέτρα αναγκαστικής είσπραξης ανερχόταν στους 695.074

- τον φετινό Ιούλιο ο σχετικός αριθμός είχε εκτοξευτεί στους 1.143.308.

Με άλλα λόγια μέσα σε περίπου δυόμιση χρόνια οι φορολογούμενοι που ζουν πλέον υπό το βάρος των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης αυξήθηκαν κατά 448.234.

Πίσω από αυτούς τους ψυχρούς αριθμούς δεν κρύβονται παρά προσωπικά, οικογενειακά και επιχειρηματικά δράματα και αδιέξοδα. Δηλαδή άνθρωποι και επιχειρήσεις που υπό το βάρος της υπερφορολόγησης λύγισαν και πλέον διαπιστώνουν ότι ουσιαστικά δεν είναι κύριοι των τραπεζικών τους λογαριασμών, των εισοδημάτων τους και των περιουσιακών τους στοιχείων.

Τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης λαμβάνονται εναντίον φορολογούμενων οι οποίοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 500 ευρώ για περισσότερους από τρεις μήνες. Τα κυριότερα από τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης που λαμβάνει η εφορία είναι τα εξής:

- δέσμευση και απόδοση στο δημόσιο ταμείο των υπολοίπων των τραπεζικών λογαριασμών του οφειλέτη. Για τη δέσμευση εκδίδεται ηλεκτρονικό κατασχετήριο από το δικαστικό τμήμα της αρμόδιας εφορίας το οποίο αποστέλλεται σε όλες τις τράπεζες. Κάθε φορολογούμενος έχει δικαίωμα να δηλώσει έναν ακατάσχετο λογαριασμό στον οποίο προστατεύεται από κατάσχεση ποσό έως 1.250 ευρώ

- κατάσχεση μισθού ή σύνταξης. Ισχύει, όμως, ακατάσχετο όριο 1.000 ευρώ. Για το τμήμα μισθού ή σύνταξης από 1.000 έως 1.500 ευρώ μπορεί να κατασχεθεί το 50% ενώ για ποσό άνω των 1.500 ευρώ μπορεί να κατασχεθεί το 100%

- κατάσχεση ακινήτων και εκποίησή τους με αναγκαστικό πλειστηριασμό. Το μέτρο αυτό δεν χρησιμοποιείται ευρέως από τη φορολογική διοίκηση. Χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο για μεγάλες οφειλές. Επίσης, υπάρχει και ειδικό καθεστώς προστασίας της μοναδικής κατοικίας κάθε οφειλέτη

- κατάσχεση εισοδημάτων στα χέρια τρίτων. Για παράδειγμα, η εφορία εκδίδει και αποστέλλει κατασχετήρια στα χέρια ενοικιαστών ή πελατών του οφειλέτη με τα οποία του δίνεται εντολή να αποδίδει στο δημόσιο ταμείο μέρος του μηνιαίο μισθώματος ή των απαιτήσεων του οφειλέτη αντίστοιχα.

Capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)