Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018

Τώρα νοιάστηκε η ΕΚΤ για την υπερφορολόγηση

Τις σοβαρές παρενέργειες που προκαλεί στην πραγματική οικονομία η δημοσιονομική προσαρμογή η οποία επιβάλλεται μέσω της υπερφορολόγησης αναδεικνύει μελέτη οικονομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Μολονότι η έκθεση δεν αναφέρεται στην Ελλάδα, «φωτογραφίζει» τη χώρα μας και δείχνει από τεχνοκρατική σκοπιά αυτό που όλοι οι Ελληνες πολίτες βιώνουν από την αρχή της κρίσης: ότι, δηλαδή, η μνημονιακή λιτότητα και ο καταιγισμός φόρων στραγγάλισαν την πραγματική οικονομία. Η σημερινή κυβέρνηση συνέχισε δε την εφαρμογή της ίδιας λανθασμένης συνταγής, χτίζοντας υπερπλεονάσματα βασισμένα στα πήλινα πόδια της υπερφορολόγησης.

Η μελέτη έχει τίτλο «Σχέδια προσαρμογής που βασίζονται στα έσοδα έναντι σχεδίων που βασίζονται στις δαπάνες: Η σημασία της εκ των υστέρων αξιολόγησης» και, μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι η επιμονή στην αύξηση των εσόδων μέσω της αύξησης των φόρων «φουσκώνει» το ιδιωτικό χρέος και οδηγεί σε ισχνή ανάκαμψη. Αντιθέτως, το συμμάζεμα δαπανών έχει θετικό αντίκτυπο στην επιχειρηματική εμπιστοσύνη και στις ιδιωτικές επενδύσεις.

Στο μεταξύ, ο οίκος Moody's, που διέψευσε την περασμένη Παρασκευή τις προσδοκίες ότι θα αναβάθμιζε την ελληνική οικονομία, εκτίμησε σε χθεσινή έκθεσή του ότι το 2018 θα κλείσει με ανάπτυξη 2% και το 2019 με ανάπτυξη 2,2%. Σημείωσε επίσης ότι το «μαξιλάρι» διαθεσίμων καλύπτει τις ανάγκες της χώρας μας για περίπου δύο χρόνια και βοηθά να επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)