Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018

Τα capital controls φεύγουν, η λιτότητα όμως παραμένει

Τι θα ισχύσει από τη Δευτέρα για την εξαγωγή κεφαλαίων στο εξωτερικό
Ενώ το μηνιαίο όριο αναλήψεων βρίσκεται ήδη από το καλοκαίρι στα 5.000 ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών έρχεται να ανακοινώσει με στόμφο ότι από τη Δευτέρα αίρονται πλήρως οι περιορισμοί στις αναλήψεις μετρητών στο εσωτερικό της χώρας. Πρόκειται για μια κίνηση περισσότερο ψυχολογικού και λιγότερο ουσιαστικού χαρακτήρα, καθώς οι περισσότεροι πολίτες ούτε καν μπορούν να φανταστούν αυτά τα ποσά. 
Σε μια κοινωνία χτυπημένη από τη λιτότητα και την υπερφορολόγηση, ελάχιστοι διαθέτουν την πολυτέλεια να βλέπουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους γεμάτους, πόσο μάλλον να σηκώσουν 5.000 ευρώ μετρητά μέσα σε έναν μήνα.

Αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να χαλαρώσουν περαιτέρω τα capital controls, που πνίγουν την ελληνική οικονομία από τα τέλη Ιουνίου του 2015. Η σχετική υπουργική απόφαση αναμένεται να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης έως αύριο και να τεθεί σε εφαρμογή από τη Δευτέρα.

Με την απόφαση θα επιτραπεί η εξ ολοκλήρου εξαγωγή στο εξωτερικό κεφαλαίων που αποτελούν κέρδος από επενδύσεις που έχουν γίνει στην Ελλάδα, θα αυξηθεί στις 10.000 ευρώ το ποσό που μπορεί να μεταφέρει φυσικό πρόσωπο ανά ταξίδι στο εξωτερικό και θα επιτραπεί η εξαγωγή ποσών έως 100.000 ευρώ για συναλλαγές νομικών προσώπων ή επιτηδευματιών προς το εξωτερικό στο πλαίσιο των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων τους.

Ειδικότερα, από την 1η Οκτωβρίου:
1. Απελευθερώνονται πλήρως οι αναλήψεις μετρητών στην Ελλάδα, δηλαδή αίρεται το όριο των 5.000 ευρώ που υπάρχει σήμερα. Η απελευθέρωση θα αφορά και τις προπληρωμένες ή πιστωτικές κάρτες.
2. Θα επιτρέπονται αναλήψεις μετρητών με όριο 5.000 ευρώ (ή το ισόποσο σε ξένο νόμισμα), οι οποίες θα γίνονται στο εξωτερικό. Η δυνατότητα αυτή θα παρέχεται ανά καταθέτη, ανά ημερολογιακό μήνα και ανά τράπεζα.
3. Αυξάνεται στα 10.000 ευρώ (από 3.000 ευρώ που είναι σήμερα) το ποσό που θα μπορεί να μεταφέρει φυσικό πρόσωπο ανά ταξίδι στο εξωτερικό.
4. Θα επιτραπεί η εξαγωγή ποσών έως 100.000 ευρώ (από 40.000 ευρώ που είναι σήμερα) για συναλλαγές επιτηδευματιών ή νομικών προσώπων στο εξωτερικό. Το ποσό θα αφορά κάθε συναλλαγή ανά πελάτη και ανά ημέρα, ενώ θα απαιτείται η προσκόμιση τιμολογίων και παραστατικών.
5. Απελευθερώνεται η εξαγωγή στο εξωτερικό κεφαλαίων που αποτελούν κέρδος από επενδύσεις που έχουν γίνει στην Ελλάδα. (π.χ. κέρδη από μερίσματα).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)