Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

Γονατίζουν στα πρόστιμα τις ελληνικές κατασκευαστικές. Στο απυρόβλητο οι πολυεθνικές

Ρεκόρ προστίμων που φτάνουν τα 80 εκατ. ευρώ επιβλήθηκαν σε τέσσερις ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες. Στα μαλακά οι ευρωπαίοι γίγαντες, πρωταγωνιστές των καρτέλ
Adtech Ad
Πρόστιμα μαμούθ, επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού σε τέσσερις μεγάλες ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να κλείσει η υπόθεση των καρτέλ στον κατασκευαστικό κλάδο. Την ώρα που οι μεγάλες ξένες κατασκευαστικές αρνήθηκαν να προσέλθουν στη διαδικασία διευθέτησης, η Επιτροπή Ανταγωνισμού έριξε καμπάνα 80 εκατ. ευρώ στις ελληνικές εταιρείες, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο τον ρόλο και την παρουσία των  πολυεθνικών στην ελληνική αγορά.

AdTech Ad

Παράγοντες τις αγορές, σημειώνουν ότι οι ξένες πολυεθνικές είναι οι μεγάλοι πρωταγωνιστές των καρτέλ στον κατασκευαστικό κλάδο που έχουν αποκαλυφθεί στην υπόλοιπη Ευρώπη, ωστόσο, τα πρόστιμα που καλούνται να καταβάλουν – σε αντίθεση με αυτό που συνέβη με τις ελληνικές εταιρείες – είναι πολύ χαμηλά πάντα αναλογικά με τα μεγέθη τους.

Ενδεικτικό παράδειγμα το 2008 στην Μεγάλη Βρετανία, σε υπόθεση καρτέλ όπου εμπλέκονταν 103 βρετανικές κατασκευαστικές, επιβλήθηκε μέσο πρόστιμο (ανά εταιρεία) ύψους 1,4 εκατ. ευρώ, ενώ αντίστοιχα, το 2010, στη Σλοβακία σε “καρτελική σύμπραξη” όπου συμμετείχαν η γαλλική Vinci, μέσω της θυγατρικής της Eurovia, η αυστριακή Strabag και η σουηδική Skanska το συνολικό πρόστιμο ανήλθε σε 74 εκατ. ευρώ.

Σε ανάλογη περίπτωση στην Ολλανδία το 2010 σε σύνολο 642 εταιρειών, επιβλήθηκε πρόστιμο ανά εταιρεία 124χιλ, ενώ στη Δανία και σε 28 δανέζικες κατασκευαστικές έως σήμερα έχουν εκδοθεί πρόστιμα ύψους 1,3 εκατ. και 0,3εκατ. ευρώ.

Είναι αυτονόητο ότι οι ελληνικές εταιρείες είναι νάνοι μπροστά στους πολυεθνικούς ευρωπαίους γίγαντες, που κατέχουν δεσπόζουσα θέση στην Ευρωπαϊκή αγορά και χρησιμοποιούν τα καρτέλ για να εμποδίζουν τις χαμηλότερες προσφορές από τις τοπικές κατασκευαστικές που έχουν τη δυνατότητα να υλοποιούν μεγάλα έργα.

Όπως αξιολογούν άνθρωποι της αγοράς, η στάση της Επιτροπής Ανταγωνισμού έναντι των ξένων θα κρίνει τις συνολικές επιπτώσεις που θα έχει η υπόθεση των καρτέλ στον κλάδο των κατασκευών, αν δηλαδή οι πολυεθνικοί πρωταγωνιστές των καρτέλ στην Ευρώπη θα τιμωρηθούν και στην Ελλάδα, ή αν η νομοθεσία περί ανταγωνισμού θα χρησιμοποιηθεί τελικά για να ενίσχυσή τους στην ενδοχώρα.

Πίνακας με τα σημαντικότερα καρτέλ στην Ευρώπη


news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)