Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

Πώς θα δουλεύει ο «Μεγάλος Αδερφός» της εφορίας.

Μια αυτοματοποιημένη διαδικασία, μέσω της οποίας τα στοιχεία των πρωτογενών καταθέσεων θα διασταυρώνονται σε χρόνο εξπρές με τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων, περιέγραψε ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής.
Όπως είπε, ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, το προσεχές διάστημα, θα τεθεί
σε λειτουργία η Εφαρμογή Αυτοματοποιημένου Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας, μέσω της οποίας θα αντλούνται από τους ελεγκτές -χρήστες:

1. Τα πρωτογενή δεδομένα, που απέστειλαν τα πιστωτικά ιδρύματα σε ενιαίο
κωδικολόγιο το οποίο φτιάχτηκε από στελέχη της ΑΑΔΕ σε συνεργασία με τα πιστωτικά ιδρύματα
2. Τα δηλωθέντα εισοδήματα του εκάστοτε ελεγχόμενου, για την περίοδο που ελέγχεται, ώστε όλα αυτά να μπουν σε μία αυτοματοποιημένη επεξεργασία των δεδομένων (τραπεζικών και φορολογικών) με τον προσδιορισμό των πρωτογενών καταθέσεων, για κάθε ελεγχόμενο, μέσω αυτοματοποιημένων ελεγκτικών εντολών, μέσω queries, ώστε να φτάνουμε σε αυτά που έχουν φορολογικό ενδιαφέρον για μας.
Το σύστημα, όπως είχε γράψει το Euro2day.gr, στα τέλη του περασμένου έτους είχε δοκιμαστεί σε πιλοτική λειτουργία στη βάση των 1.270.000 ΑΦΜ τα οποία προέρχονται από την ενοποίηση όλων των λιστών πιθανής φοροδιαφυγής προκειμένου με κριτήρια ανάλυσης κινδύνου να εντοπιστούν ακριβώς εκείνες οι περιπτώσεις που συγκεντρώνουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες διάπραξης σοβαρών παραβάσεων της φορολογικής νομοθεσίας.
Το σύστημα δοκιμάστηκε, και όπως είπε ο κ. Πιτσιλής, από τη διαδικασία αυτή δεν διαπιστώθηκαν αστοχίες στις παραμέτρους του λογισμικού, οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τις συναλλαγές των επενδυτικών προϊόντων, μέσω των κινήσεων των καταθετικών λογαριασμών. Εξαιρούνται, επίσης, δάνεια απ’ όλες αυτές τις κινήσεις.
Ο κ. Πιτσιλής διευκρίνισε ότι οι μαζικές διαφορές συνιστούν την αρχική εκτίμηση ενδεχόμενων διαφορών μεταξύ πρωτογενών καταθέσεων και δηλωθέντων εσόδων και όχι ολοκληρωμένο έλεγχο, που προσδιορίζει ποσό για την έκδοση πράξεων προσδιορισμού φόρων, ενώ ταυτόχρονα η εξατομικευμένη χρήση της Εφαρμογής από τους ελεγκτές της Α.Α.Δ.Ε συνιστά ελεγκτικό εργαλείο για την επίσπευση και αρτιότητα των διενεργούμενων ελέγχων.
Το νέο σύστημα, αναμένεται να παραδοθεί με επικαιροποιημένα στοιχεία στην ΑΑΔΕ εντός των επομένων ημερών διαμέσου ασφαλούς διασύνδεσής της με τα υφιστάμενα πληροφοριακά συστήματα.
Μετά την πρώτη πιλοτική εκπαίδευση 131 ελεγκτών το φθινόπωρο του 2016, από την ερχόμενη Δευτέρα ξεκινά η πρώτη σειρά πιστοποιημένων εκπαιδεύσεων από το ΕΚΔΔΑ για την ορθή λειτουργία και εφαρμογή του λογισμικού αυτού.
Euro2Day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)