Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

Αλλαγές συνόρων στα Βαλκάνια – Διαμελισμός Σκοπίων και «αυτονομία» της Βόρειας Ηπείρου;

Αλλαγές συνόρων στα Βαλκάνια – Διαμελισμός Σκοπίων και «αυτονομία» της Βόρειας Ηπείρου; 
Με άρθρο του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» το Σάββατο, ο Κ.Ι. Αγγελόπουλος γράφει για «Αναβρασμό στα Βαλκάνια» και τους ρόλους Ρωσίας και ΗΠΑ στη νέα αρχιτεκτονική στη νοτιοανατολική Ευρώπη.
Σύμφωνα με το άρθρο των «Παραπολιτικών», πολλά είναι τα σημάδια που προαναγγέλλουν μια συνάντηση των ΗΠΑ και της Ρωσίας στα Δυτικά Βαλκάνια προσεχώς.
Και η Αθήνα παρακολουθεί ήδη κάποιες εξελίξεις που μοιάζουν προπαρασκευαστικές άλλων, στη συνέχεια.

Δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα με ακρίβεια η στρατηγική που θα ακολουθήσει ο Ντόναλντ Τραμπ στην περιοχή αυτή, αλλά το κλίμα εκεί γίνεται ολοένα και πιο θερμό, με φήμες εντεινόμενες στα διεθνή πολιτικά παρασκήνια για αλλαγές που θα έφταναν και σε μετατοπίσεις συνόρων, γράφει ο Κ.Ι. Αγγελόπουλος.
Διπλωμάτες υποστηρίζουν, συνεχίζει το δημοσίευμα, ότι η Ουάσινγκτον θα επιχειρήσει το κλείσιμο κάποιων εκκρεμοτήτων στα Δ. Βαλκάνια και παράλληλα να εμποδίσει τη Μόσχα να αυξήσει επιρροές που διατηρεί σε ορισμένες περιοχές.
Από τις πηγές αυτές και σε συνδυασμό με κάποιες δηλώσεις που ήδη έχουν δει το φως της δημοσιότητας συνάγεται ότι ο αμερικανορωσικός ανταγωνισμός, που οδήγησε σε μεγάλες εξελίξεις στην Ουκρανία, είναι πολύ πιθανό να περάσει στα Βαλκάνια με παραλλαγές.

Σε πρώτη φάση, το ενδιαφέρον συγκεντρώνεται στα Σκόπια, όπου μια σοβαρή πολιτική κρίση (άρνηση του προέδρου Ιβάνοφ να δεχθεί σχηματισμό κυβέρνησης από δυνάμεις της αλβανικής πλατφόρμας) έχει οδηγήσει σε ένα κλίμα διάσπασης της εν λόγω Δημοκρατίας μεταξύ Σλάβων και Αλβανών.
Οι τελευταίοι, που αποτελούν το 25% του πληθυσμού (η ηγεσία τους το υπολογίζει στο 30%), ζητούν και την καθιέρωση της αλβανικής ως δεύτερης επίσημης γλώσσας στην ΠΓΔΜ.

Απέναντι τους, οι Σλάβοι «Μακεδόνες» θεωρούν ότι είναι τα Τίρανα που σχεδιάζουν από το γραφείο του Αλβανού πρωθυπουργού τις εξελίξεις της κρίσης.
Η Αθήνα αποφεύγει σήμερα κάθε ανάμιξη στην υπόθεση αυτή, επισημαίνει το δημοσίευμα, αλλά ακούει με μεγάλη ανησυχία τα σενάρια που αναφέρονται σε ένωση των αλβανοφώνων της ΠΓΔΜ με την Αλβανία και το Κόσοβο σε ένα ενιαίο αλβανικό κράτος, καθώς και σε ένωση των Σλάβων «Μακεδόνων» με τη Βουλγαρία.

Η όλη υπόθεση παίρνει διαστάσεις, καθώς Ευρωπαίοι και Αμερικανοί αποδοκιμάζουν τον πρόεδρο Ιβάνοφ, που εμποδίζει τους Αλβανούς των Σκοπίων να μετέχουν σε σχήμα κυβερνητικό, ενώ απ’ την πλευρά της η Μόσχα με ανακοινώσεις του υπουργείου Εξωτερικών ευθέως κατηγορεί τα Τίρανα και το NATO ότι σχεδιάζουν τον διαμελισμό της ΠΓΔΜ.

Και από το γειτονικό Κόσοβο, ο Χασίμ Θάτσι προειδοποιεί ότι στο τέλος οι Αλβανοί της «Μακεδονίας» θα πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους (Ας σημειωθεί, επ’ ευκαιρία, και ότι ο UCK μετατρέπεται σε τακτικό στρατό).
Η ελληνική διπλωματία δεν θεωρεί πλέον ότι η υπόθεση των Σκοπίων είναι ένα επεισόδιο οφειλόμενο μόνο στην εκεί εσωτερική μετεκλογική κρίση.
Η Αθήνα άκουσε πρόσφατα τον Αμερικανό πολιτικό, συνεργάτη του Τραμπ και πρόεδρο της υποεπιτροπής του Κογκρέσου για θέματα Ευρώπης, Ντάνα Ροραμπάχερ, να δηλώνει σε αλβανικό τηλεοπτικό δίκτυο ότι τα Σκόπια είναι ένα αποτυχημένο κράτος κατασκεύασμα, που πρέπει να διαλυθεί και τα εδάφη του να διαμοιρασθούν στους γείτονές του.

Αλλά το ελληνικό ενδιαφέρον αυξάνεται και από την υπενθύμιση ότι πριν από δύο χρόνια, τον Μάιο του 2015, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, είχε αναφέρει, μιλώντας στην Ανω Βουλή, στη Μόσχα, ότι υφίσταται ζήτημα ενδεχόμενης μετατροπής του κράτους των Σκοπίων σε μια χαλαρή ομοσπονδία με καντόνια ή διχοτόμησης του μεταξύ Αλβανίας και Βουλγαρίας!
Είναι πλέον σαφές ότι από καιρό κάτι μαγειρεύεται για τα Σκόπια.
Η Αθήνα εκτιμά και άλλα στοιχεία, που δείχνουν ότι η παρούσα αρχιτεκτονική των Δυτικών Βαλκανίων αμφισβητείται ως τρύπια και ασταθής πλέον.
Δίπλα στα γεγονότα των Σκοπίων σημειώνεται ότι η Ουάσιγκτον και ευρωπαϊκές διπλωματικές υπηρεσίες θεωρούν πως η Μόσχα στηρίζει τους Σέρβους της Βοσνίας, που ζητούν ανεξαρτησία, πως αυξάνει τις επιρροές της στον χώρο των Σέρβων εθνικιστών στο Μαυροβούνιο και ότι στα Σκόπια ο Γκρούεφσκι υποστηρίζει ρωσικά συμφέροντα στα Βαλκάνια.

Όλα τούτα δημιουργούν μια καλή αιτία για αλλαγές και σταθεροποίηση των πραγμάτων (και των συνόρων).
Μένει να φανεί αν αυτά θα επιχειρηθούν με μια αντιπαράθεση ΗΠΑ Ρωσίας στα Δυτικά Βαλκάνια ή στη βάση μιας συνεννόησης των δύο.
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες που έχουν περιέλθει στην Αθήνα, στα σχέδια διαμελισμού της FYROM περιλαμβάνονται η μοιρασιά μεταξύ Αλβανίας και Βουλγαρίας, το πέρασμα του Κουμανόβου στη Σερβία, το ενδεχόμενο φόρμουλας για την τύχη του Μοναστηρίου και στη Βοσνία Ερζεγοβίνη νέες ρυθμίσεις μεταξύ Κροατών και Σέρβων.
Και παρασκηνιακά συζητείται η περίπτωση να υπαχθεί σε ένα καθεστώς διεθνούς προστασίας η ελληνική μειονότητα στα βορειοηπειρωτικά εδάφη, αν σχηματιστεί η μεγάλη Αλβανία.

Απέναντι σε αυτά τα ενδεχόμενα, η ελληνική διπλωματία είναι υποχρεωμένη να προετοιμαστεί κατάλληλα, ώστε να μη βρεθεί κάποια στιγμή να τρέχει πίσω από εξελίξεις που θα διαμορφώνονται ερήμην της Αθήνας.

Ουδείς στα διεθνή παρασκήνια αγνοεί ότι η επιδιωκόμενη νέα αρχιτεκτονική στα Δυτικά Βαλκάνια έχει να κάνει και με τη διαπίστωση ότι αυτή η γεωπολιτική περιοχή είναι πλέον γεμάτη τρύπες, από τις οποίες περνούν τζιχαντιστές.
Στο τρίγωνο Αλβανίας Κοσόβου ΠΓΔΜ (στο Τέτοβο κυρίως) οργιάζουν η καλλιέργεια, η μεταποίηση και η διακίνηση ναρκωτικών, με εγκληματικές οργανώσεις να κινούν μαύρο χρήμα και όπλα σε κύκλους ακραίων ισλαμιστών στα Δυτικά Βαλκάνια.
Η νέα αρχιτεκτονική θα έχει στόχο να αναγκάσει τις κυβερνήσεις να κάψουν φυτείες και εργαστήρια και να διαλύσουν τις εγκληματικές οργανώσεις που διαπιστωμένα έχουν συνδέσμους σε πολιτικούς κύκλους.
Στο πλαίσιο των σχετικών σχεδιασμών, υπολογίζεται από τον δυτικό παράγοντα ότι από τα Βαλκάνια θα περάσει ο στρατηγικής σημασίας αγωγός φυσικού αερίου TAP, μέσω Ελλάδας και Αλβανίας, με κάθετους άξονες σύνδεσης με Σκόπια και στόχο τη Σερβία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)