Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

Το Βερολίνο οδηγει τις ευρωπαϊκές χώρες σε διάλυση: Η Καταλωνία ζητά δημοψήφισμα για ανεξαρτησία από την Ισπανία

ΑΝΟΙΞΕ Ο «ΑΣΚΟΣ» ΤΟΥ ΑΙΟΛΟΥ
του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Η κυβέρνηση της Καταλονίας απαίτησε από την Μαδρίτη να επιτραπεί η διεξαγωγή ενός νόμιμου δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία, όπως έκανε η Σκωτία το 2014 κατόπιν εγκρίσως του Λονδίνου (μια έγκριση που η Γλασκώβη θέλει να την ζητήσει για δεύτερη φορά).

Η οικονομική καταστροφή που έχει επιφέρει το Βερολίνο στις ευρωπαϊκές χώρες έχει δημιουργήσει έντονα φαινόμενα διάσπασης ειδικά όπου ο πληθυσμός είναι ανομοιογενής και περιέχει κι άλλες μεγάλες εθνοτικές ομάδες πλην της κυριαρχούσας.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο ξαφνικά οι Σκωτσέζοι «θυμήθηκαν» για δεύτερη φορά σε σε δύο χρόνια είναι άλλο έθνος από τους Άγγλους και θέλουν να ακολουθήσουν διαφορετικό δρόμο.

Πάντως οι Καταλανοί δεν έχουν τόσο μεγάλη διαφορά από τους υπόλοιπους Ισπανούς. Άλλωστε ήταν τα βασίλεια της Αραγωνίας και της Καστίλης-Λεόν που ενώθηκαν το 1492 στο μεγάλο ισπανικό Βασίλειο που μετέπειτα εξελίχθηκε σε ισπανική Αυτοκρατορία.
«Οι κυβερνήσεις της Βρετανίας και της Σκωτίας συμφώνησαν σ’ ένα δημοψήφισμα», έγραψε ο πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουιγδεμόντ, σε ανοικτή επιστολή του στην εφημερίδα El Pais. «Κι όλα δείχνουν ότι η Σκωτία κι η Βρετανία θα συμφωνήσουν ξανά για τη διεξαγωγή ενός νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία».
Στις 13 Μαρτίου η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, ζήτησε νέο δημοψήφισμα στις αρχές του 2019, όταν θα έχουν ξεκαθαρίσει οι όροι της εξόδου της Βρετανίας απ’ την ΕΕ.

Αναμένεται δε την Τετάρτη να λάβει την υποστήριξη της βουλής της Σκωτίας για το αίτημά της, αλλά θα χρειαστεί και τη σύμφωνη γνώμη της βρετανικής κυβέρνησης για να προχωρήσει.
Στο δημοψήφισμα του 2014 το 55% των Σκωτσέζων τάχθηκαν υπέρ της παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο.
«Αυτό που επιθυμούμε στην Καταλονία είναι το σενάριο ενός συμπεφωνημένου δημοψηφίσματος»έγραψαν ο πρόεδρος της Καταλονίας και ο αντιπρόεδρός του Οριόλ Χουνκέρας στην επιστολή τους.
«Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι το προτείναμε σε διάφορες περιστάσεις. Σήμερα, παρά τους κακούς οιωνούς και την κατηγορηματική απόρριψη απ’ την ισπανική κυβέρνηση, για άλλη μια φορά επιμένουμε».

Η κυβέρνηση της Καταλονίας, της πλούσιας αυτής περιφέρειας της βορειοανατολικής Ισπανίας που έχει δική της γλώσσα (που όμως μοιάζει πολύ με την ισπανική), επιδιώκει απ’ το 2010 την διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, απορρίπτει κάτι τέτοιο υποστηρίζοντας ότι θα είναι παράνομο και αντισυνταγματικό και φυσικά τον στηρίζει και το ισπανικό δικαστικό σύστημα.
Η καταλανική κυβέρνηση έχει δεσμευθείί ότι θα ζητήσει τη γνώμη των 7,5 εκατομμυρίων κατοίκων μέχρι το Σεπτέμβριο με ή χωρίς την έγκριση της Μαδρίτης που σημαίνει ότι και η παράνομη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Καταλωνία θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα για την ενότητα του ισπανικού βασίλειου.

«Εμείς θα κάνουμε το ανείπωτο, ώστε οι πολίτες της Καταλονίας να μπορέσουν να ψηφίσουν το 2017 σ’ ένα δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεσή τους», έγραψαν ο Πουιγδεμόντ κι ο Χουνκέρας.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΡ
Η οικονομική κρίση στην Ισπανία, έχει κάνει πολλούς Καταλανούς να μην θέλουν να πληρώνουν φόρους στη Μαδρίτη, που διατίθενται στη συνέχεια σε φτωχότερες περιοχές της χώρας.
Είναι μια από τις ισχυρότερες και πλουσιότερες περιοχές της Ισπανίας. Εκπροσωπούν το 16% των Ισπανών και παράγουν το 20% του πλούτου της χώρας. Το 1/4 των ισπανικών εξαγωγών διεξήχθησαν από την Καταλωνία το 2014.
Η Βαρκελώνη διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά λιμάνια της Μεσογείου, τέσσερα διεθνή αεροδρόμια, μια ανταγωνιστική φαρμακευτική βιομηχανία, ενώ είναι βάση για μερικές από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες στον κόσμο, όπως η φίρμα ρούχων Mango.
Τα ποσοστά ανεργίας παραμένουν υψηλά αλλά βρίσκονται κάτω από τον εθνικό μέσο όρο: βρίσκεται στο 19,1% ενώ στην υπόλοιπη Ισπανία είναι στο 22,4%.
Προσφάτως η Μαδρίτη επιχείρησε να επέμβει στο εκπαιδευτικό σύστημα της Καταλονίας. Πάντως οι Καταλανοί μέχρι τώρα αν και θέλουν την διεξαγωγή δημοψηφίσματος είναι μοιρασμένοι ως προς την ανεξαρτησία ή την διατήρηση της ισπανικότητας της περιφέρειας.
Άλλωστε οι μόνοι που όντως μπορούν να πουν με βεβαιότητα ότι δεν είναι Ισπανοί είναι οι Βάσκοι που είναι ένας αρχαιότατος αυτλοχθονας λαός που ζούσε στην Ιβηρική πολύ πριν έρθουν οι Γερμανοί Βησιγότθοι στην χερσόνησο.

pronews.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)