Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

Προ των πυλών το καταθεσιολόγιο (ο ΜεγάλοςΑδελφός των καταθέσεων)


Προ των πυλών το καταθεσιολόγιο Σχόλιο ιστολογίου:
παρακολούθηση από παντού, με την υπογραφή του ΣΥΡΙΖΑ, μιας φασιστικής κυβέρνησης που εφαρμόζει όλα όσα δεν άγγιζαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις...


Του Σπύρου Δημητρέλη
Με πανηγυρικό τόνο ανακοίνωσε χθες από το βήμα ημερίδας της Βουλής ο Ευκλείδης Τσακαλώτος το "καταθεσιολόγιο". Το σύστημα διασταυρώσεων φορολογικών δηλώσεων και καταθέσεων των φορολογούμενων το οποίο ευελπιστεί το υπουργείο Οικονομικών να αποτελέσει ένα από τα βαριά όπλα του για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ειδικά στους κλάδους των ελευθέρων επαγγελματιών.

Το νέο "όπλο" αναμένεται να παρουσιαστεί επίσημα αύριο από το υπουργείο Οικονομικών αν και σε πιλοτική μορφή έχει αρχίσει ήδη να δοκιμάζεται σε πραγματικές συνθήκες ελέγχου φορολογούμενων οι οποίοι έχουν μπει στο στόχαστρο του ελεγκτικού μηχανισμού.


Αυτό το οποίο θα κάνει το καταθεσιολόγιο δεν είναι τίποτε άλλο από την αντικατάσταση του φυσικού προσώπου ελεγκτή στη διαδικασία του ελέγχου των φορολογικών δηλώσεων και των καταθέσεων κάθε ελεγχόμενου. Με τη σημερινή διαδικασία ο ελεγκτής που χρεώνεται έναν έλεγχο για "αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας" παίρνει σε φυσική μορφή και ηλεκτρονική μορφή όλες τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών του ελεγχόμενου για διάστημα που μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα δέκα έτη. Πρόκειται για τα έτη από το 2002 και μετά που υπάρχουν ηλεκτρονικά δεδομένα των φορολογικών δηλώσεων. Παίρνει μπροστά και τις αντίστοιχες φορολογικές δηλώσεις.

Στη συνέχεια χειρόγραφα εντοπίζει ο ίδιος τις "καθαρές εισροές" κεφαλαίων στους τραπεζικούς του λογαριασμούς ανά έτος που θεωρείται ότι αποτελούν και το πραγματικό εισόδημα του φορολογούμενου και τα συγκρίνει με το εισόδημα που δήλωσε ο ελεγχόμενος στην αντίστοιχη φορολογική δήλωση.

Αν προκύπτει ότι το ποσό των καταθέσεων είναι χαμηλότερο τότε η διαφορά θεωρείται εισόδημα που δεν δηλώθηκε και "χρεώνεται" στον φορολογούμενο ως προϊόν φοροδιαφυγής, δηλαδή του επιβάλλεται ο πρόσθετος φόρος, πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Ωστόσο, με αυτόν τον τρόπο προέκυπταν πολλά λάθη και προβλήματα. Θεωρούνταν πρωτογενείς καταθέσεις ποσά τα οποία απλώς είχαν αναληφθεί από άλλο τραπεζικό λογαριασμό του φορολογούμενου και είχαν επανακατατεθεί σε άλλον. Επίσης, προέκυπταν προβλήματα λήξεις προθεσμιακών καταθέσεων που είχαν κατατεθεί στον τραπεζικό λογαριασμό του ελεγχόμενου.

Με το νέο λογισμικό που θέτει σε εφαρμογή του ΥΠΟΙΚ υπάρχουν ηλεκτρονικές διαδικασίες –αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν αρμόδια στελέχη-  με τις οποίες εξασφαλίζεται ότι θα υπολογίζονται μόνο οι πρωτογενείς καταθέσεις και θα αποφεύγονται έτσι τα λάθη, η ταλαιπωρία των ελεγχόμενων και υπερφόρτωση της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών με προσφυγές αμφισβήτησης των αποτελεσμάτων του ελέγχου.

Το άλλο μεγάλο ατού του νέου συστήματος είναι η ταχύτητα. Οι έλεγχοι θα ολοκληρώνεται μέσα σε μερικές ώρες αντί για εβδομάδες ή και μήνες που χρειάζονται σήμερα.

Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι η αυριανή επίσημη ανακοίνωση του νέου συστήματος δεν είναι άσχετη και με την εισπρακτική προσπάθεια που κάνει το ΥΠΟΙΚ προκειμένου να πιέσει φορολογούμενους που απειλούνται με έλεγχο να προσέλθουν στην εφορία και να ενταχθούν στη ρύθμιση εθελοντικής αποκάλυψης κεφαλαίων.

Η πρώτη φάση της ρύθμισης με τον χαμηλό συντελεστή προσαύξηση του φόρου που αναλογεί στα κεφάλαια που δηλώνονται (8%) λήγει την Παρασκευή και αρχίζει στη συνέχεια να τρέχει η δεύτερη και τελευταία περίοδος έως τις 31 Μαΐου.

1 σχόλιο:

  1. Με αυτα που κανουν τωρα θαα... τρεξουν ολοι να τα βαλουν στις τραπεζες τα χρηματα τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)