Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

Παγίδα τεκμηρίων λόγω μείωσης του αφορολόγητου


Παγίδα τεκμηρίων λόγω μείωσης του αφορολόγητου
Του Σπύρου Δημητρέλη
Παγίδα για χιλιάδες φορολογούμενους οι οποίοι έχουν πραγματικό εισόδημα σημαντικά χαμηλότερο από το τεκμαρτό κρύβει η κυοφορούμενη νέα μείωση του αφορολόγητου ορίου.
Φορολογούμενοι που σήμερα δεν πλήρωναν ούτε ένα ευρώ φόρο επειδή είχαν πολύ χαμηλό εισόδημα θα αναγκαστούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη αφού η μείωση του αφορολόγητου ουσιαστικά θα ψαλιδίσει και τη απαλλαγή τους από την τεκμαρτή φορολόγηση.
Ένα παράδειγμα αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Άγαμος φορολογούμενος που  είχε εισόδημα μόλις 1.000 ευρώ από περιστασιακή απασχόληση διαμένει σε ιδιόκτητη κατοικία 70 τετραγωνικών, και διαθέτει ΙΧ 900 κυβικών εκατοστών που πρωτοκυκλοφόρησε το 2004.

Στον συγκεκριμένο φορολογούμενο αναλογεί τεκμαρτό εισόδημα 3.000 ευρώ ως αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης, 2.800 ευρώ για την κατοικία του και άλλα 2.000 ευρώ για το ΙΧ του. Συνολικά, δηλαδή, η εφορία του χρεώνει τεκμαρτό εισόδημα 7.800 ευρώ.
Με βάση τη ισχύουσα νομοθεσία ο συγκεκριμένος φορολογούμενος δεν πληρώνει φόρο εισοδήματος καθώς ο φόρος υπολογίζεται με την κλίμακα φορολόγησης των μισθωτών, δηλαδή με αφορολόγητο όριο 8.636 ευρώ.
Με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.900 ευρώ –και εφόσον βέβαια δεν υπάρξουν άλλες αλλαγές σε κλίμακα και τεκμήρια- ο ίδιος φορολογούμενος θα κληθεί να πληρώσει φόρο εισοδήματος ύψους 416 ευρώ.
Σημειώνεται ότι το βασικό σενάριο που έχει πέσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών είναι η μείωση από το 2019 του αφορολόγητου ορίου στα επίπεδα των περίπου 5.900 ευρώ. Αυτό μεταφράζεται σε μείωση της έκπτωσης φόρου από τα 1.900-2.100 ευρώ που είναι σήμερα σε 1.300 ευρώ.
Ο στόχος είναι να εξασφαλιστούν πρόσθετα έσοδα ύψους 1,8 δισ. ευρώ από τη φορολόγηση των εισοδημάτων ενώ στο τραπέζι βρίσκονται και εναλλακτικά σενάρια με συνδυασμό μεγαλύτερης μείωσης της έκπτωσης φόρου αλλά με μείωση και των φορολογικών συντελεστών προκειμένου να διανεμηθεί πιο ομαλά η επιβάρυνση στους φορολογούμενους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)