Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

Δείτε σε ποια κατάσταση βρίσκονται τα "εξώδικα Σώρρα" προς τις εφορίες - Τα «συγχωροχάρτια» για χρέη εκατομμυρίων

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
«Ελα να ξεχρεώσεις και εσύ» έγραφαν τα πλακάτ της «Ελλήνων Συνέλευσις». Τώρα υποστηρικτές της οργάνωσης με υπεύθυνες δηλώσεις τους ανακαλούν πλέον τα εξώδικά τους.
Είναι μια τόσο παλιά υπόθεση, που ορισμένοι από όσους τη χειρίστηκαν έχουν πλέον συνταξιοδοτηθεί. Ηταν 1994 όταν εταιρεία εμπορίας ποτών στη Θεσσαλία εξέδωσε εικονικά τιμολόγια και διοχέτευσε στην αγορά περισσότερες από 11.000 φιάλες αδασμοφορολόγητου καθαρού οινοπνεύματος. Οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι υπολογίστηκαν τότε σε 13 εκατομμύρια δραχμές. Οταν κλιμάκιο του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και τελωνειακοί υπάλληλοι ολοκλήρωσαν τον έλεγχο, οι τέσσερις λαθρέμποροι κλήθηκαν να καταβάλουν σε πρόστιμα πάνω από 40 εκατομμύρια δραχμές. Δύο δεκαετίες αργότερα το όνομα ενός εξ αυτών απασχόλησε ξανά την τοπική εφορία. Με εξώδικο ζητούσε να εισπραχθούν τα χρέη που του αναλογούσαν από την –ανύπαρκτη– αμύθητη περιουσία του Αρτέμη Σώρρα.
Οι υπάλληλοι της τοπικής ΔΟΥ ακολούθησαν την τυπική διαδικασία και ενημέρωσαν τον οφειλέτη ότι η κίνησή του δεν είχε ισχύ. Ηδη από το 2013 είχε σταλεί σε εφορίες σχέδιο απάντησης σε αυτά τα εξώδικα, βασισμένο σε οδηγίες του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Τον Αύγουστο του 2016 όμως η απαντητική επιστολή επιστράφηκε στη ΔΟΥ. Η διεύθυνση δεν ίσχυε, ο οφειλέτης ήταν αγνώστου διαμονής.

Εδώ και τουλάχιστον ένα μήνα, μετά τα εκτενή δημοσιεύματα για τη δράση του κ. Σώρρα και την πρόσφατη καταδίκη του σε οκταετή κάθειρξη για υπεξαίρεση, η κατάθεση νέων εξωδίκων στις ΔΟΥ έχει παγώσει. Κάποιοι υποστηρικτές της οργάνωσής του, «Ελλήνων Συνέλευσις», με υπεύθυνες δηλώσεις τους ανακαλούν πλέον τα εξώδικά τους. Οπως εξηγούν όμως εφοριακοί στην «Κ» ακόμη και αυτή η κίνηση δεν έχει αντίκρισμα. Ολο αυτό το διάστημα οι εφορίες, παρά τα εξώδικα, βεβαίωναν πρόστιμα και προχωρούσαν κανονικά σε δέσμευση λογαριασμών.

Χρέη εκατομμυρίων

Σύμφωνα με στοιχεία που είναι σε γνώση της «Κ», τα 5.600 εξώδικα οπαδών του Σώρρα που έχουν σταλεί μέχρι σήμερα σε ΔΟΥ όλης της χώρας αντιστοιχούν σε συνολικά χρέη 175.000.000 ευρώ. Στους αποστολείς περιλαμβάνονται κάποιοι οφειλέτες με χρέη εκατομμυρίων ευρώ έκαστος (υπάρχουν περιπτώσεις πολιτών που πρέπει να καταβάλουν 5 και 3 εκατ. ευρώ), αλλά και ορισμένοι που χρωστούν μικρά ποσά. Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό κατοίκου νησιού του ανατολικού Αιγαίου που φέρεται να οφείλει μόλις 252 ευρώ.

Μεταξύ εκείνων που έστειλαν σε ΔΟΥ το εξώδικο της οργάνωσης «Ελλήνων Συνέλευσις» η «Κ» εντόπισε: χονδρέμπορο κατεψυγμένων τροφίμων, εισαγωγέα ειδών υγιεινής, διανομέα πετρελαίου, ιδιοκτήτη τεχνικής εταιρείας, ιδιοκτήτη εταιρείας οπτικών ειδών, έμπορο οικοδομικών υλικών και ιδιοκτήτη σχολής χορού. Εξώδικο για χρέη σε ΔΟΥ έστειλε και πρώην υποψήφιος βουλευτής μικρού κόμματος, που συμμετείχε στις εκλογές του 2012 αλλά δεν εξελέγη, καθώς η παράταξή του έμεινε εκτός κοινοβουλίου. Ο ίδιος δεν κατάφερε τότε να συγκεντρώσει πάνω από 150 ψήφους στην περιφέρειά του. Μέχρι και σήμερα πάντως υποστηρίζει την επιλογή του, δηλώνει «αυτόχθων κυρίαρχος» και προσθέτει ότι «οι έφοροι παραβιάζουν τα καθήκοντά τους».

Γραφειοκρατία και απειλές

Εφοριακοί που μίλησαν στην «Κ» θεωρούν ότι με τα εξώδικα οι υποστηρικτές του Σώρρα επιχειρούσαν να εκφοβίσουν συναδέλφους τους, αλλά και να καθυστερήσουν τους ελέγχους εγκλωβίζοντάς τους σε μια άνευ προηγουμένου γραφειοκρατία.

«Σας δηλώνω δε, ότι εάν εντός προθεσμίας πέντε ημερών από της κοινοποιήσεως της παρούσης μου, ΔΕΝ ΕΚΤΕΛΕΣΕΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΟΛΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΣΠΡΑΞΕΤΕ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΑΝΩΤΕΡΩ ΤΡΟΠΟ ΤΙΣ ΒΕΒΑΙΩΜΕΝΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΜΟΥ και παρερχομένης απράχτου της προθεσμίας αυτής, ΤΕΚΜΑΙΡΕΤΑΙ ΑΜΑΧΗΤΩΣ, ΟΤΙ ΣΑΣ ΕΧΩ ΠΛΗΡΩΣ ΚΑΙ ΟΛΟΣΧΕΡΩΣ ΕΞΟΦΛΗΣΕΙ», αναφέρεται σε ένα σημείο του εξωδίκου, με αυτήν ακριβώς τη σύνταξη και χρήση κεφαλαίων γραμμάτων. Σε άλλο σημείο του εξωδίκου οι εφοριακοί απειλούνται ότι θα διωχθούν για παράβαση καθήκοντος εφόσον αγνοήσουν τις υποδείξεις των οπαδών του Σώρρα.

Κατά καιρούς, υποστηρικτές της «Ελλήνων Συνέλευσις» προσπάθησαν να προσεγγίσουν και συλλόγους καταναλωτών ή υπερχρεωμένων νοικοκυριών χωρίς να αποδώσουν οι απόπειρές τους. Στο Ηράκλειο Κρήτης πάντως, όπου είχε σταλεί μεγάλος αριθμός εξωδίκων, το κλίμα τελευταία αλλάζει. Κάποιοι πολίτες διαπιστώνουν την πλάνη τους και ανακαλούν τα εξώδικά τους.

«Δεν είχαν καμία αξία τα συγχωροχάρτια του Σώρρα», λέει στην «Κ» ο Κώστας Δρακάκης, αντιπρόεδρος της Ενωσης Καταναλωτών Ηρακλείου. «Ενημερώναμε τον κόσμο να μείνει μακριά από αυτές τις μεθοδεύσεις. Ορισμένοι όμως πείστηκαν ότι μπορούν να διαγράψουν τα χρέη τους. Μας είχαν κάνει και παρατήρηση, μας αποκάλεσαν αντιπατριώτες. Πίστεψαν ότι ο Σώρρας θα έσωζε τη χώρα».

Και 950 «αιτήματα» αποκλειστικά για τέλη κυκλοφορίας...

Παράλληλα με άλλες έρευνες της Δικαιοσύνης, έχει ήδη ξεκινήσει προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση της οργάνωσης «Ελλήνων Συνέλευσις» από την πταισματοδίκη του Ηρακλείου. Είχε προηγηθεί στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου από τον δικηγορικό σύλλογο της πόλης.

Τα εξώδικα οπαδών του Σώρρα, πάντως, δεν ήταν τα μόνα που έφταναν μαζικά σε ΔΟΥ τον τελευταίο χρόνο. Στην ίδια δεξαμενή ακολούθων έχουν στοχεύσει και άλλοι. Μιμούμενοι τις πρακτικές της «Ελλήνων Συνέλευσις» υποστηρικτές άλλης οργάνωσης έστειλαν 950 εξώδικα σε εφορίες αποκλειστικά για τα τέλη κυκλοφορίας.

Οι συμβουλές που δίνει η συγκεκριμένη οργάνωση στους πολίτες είναι να πληρώσουν συμβολικά ένα ευρώ και στη συνέχεια να στείλουν εξώδικο 16 σελίδων στη ΔΟΥ της περιοχής τους αρνούμενοι να καταβάλουν οποιαδήποτε άλλη οφειλή. Προτού εφοδιάσουν όμως τα μέλη τους με τα απαραίτητα έγγραφα, ζητούν ετήσια συνδρομή 50 ευρώ. Ακόμη τους προτρέπουν να μη μεταβιβάσουν τα οχήματά τους, καθώς αυτό θα ήταν αδύνατο λόγω των ανεξόφλητων τελών κυκλοφορίας. «Σε περίοδο κατοχής δεν πουλάμε τίποτα», γράφουν χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα τους.

Παρόμοια διαδικασία ακολουθούν και για «κόκκινα» δάνεια, ή οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία, παροτρύνοντας τα μέλη τους να προχωρήσουν σε παύση πληρωμών.


Καθημερινή
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)