Πέμπτη, 2 Μαρτίου 2017

To έγκλημα των Μνημονίων: H φτώχεια στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 40% από το 2008 μέχρι το 2015

«ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ»
 

Kατά 40% αυξήθηκε η φτώχεια στην Ελλάδα από το 2008 έως το 2015 σύμφωνα με έρευνα των επιστημόνων του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας της Κολωνίας (IW) αποκαλύπτοντας σε όλη του την διάσταση το έγκλημα που συντελέστηκε κατά την διάρκεια των Μνημονίων εις βάρος της χώρας.

Σύμφωνα με την έρευνα δεν αρκεί να μετρά κανείς αποκλειστικά το χαμηλό εισόδημα για να καταλήξει σε συμπεράσματα, αλλά -όπως προτείνουν- πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και άλλες παράμετροι, όπως είναι λ.χ. οι στερήσεις υλικών αγαθών καθώς επίσης και το χαμηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης, η υποαπασχόληση και οι περιορισμοί στην υγειονομική περίθαλψη. 
   
Όλα αυτά συμπεριλαμβάνονται σε έναν νέο "πολυδιάστατο δείκτη φτώχειας", τον οποίο εκπόνησε το ως άνω Ινστιτούτο για τα έτη 2008-2015, από τον οποίο προκύπτει ότι
 
«O μεγάλος χαμένος είναι η Ελλάδα, με μια αύξηση της φτώχειας κατά 40%, ακολουθούμενης από την Ιρλανδία (28% αύξηση) και την Κύπρο 28,2%» λέει ο Κρίστοφ Σρέντερ, συντάκτης της έκθεσης, στο γερμανικό reuters. Αυτό οφείλεται στη χρόνια ύφεση και την μεγάλη ανεργία, αλλά «φυσικά και στην πολιτική λιτότητας και τους όρους των δανειστών» τονίζει ο ερευνητής.
 
Στην Ιταλία καταγράφεται μια αύξηση της φτώχειας κατά 11% και στην Ισπανία 18%.