Τετάρτη, 1 Μαρτίου 2017

Κoρυφαίος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας η Κίνα

 Σχόλιο ιστολογίου:
η Γερμανία δεν έχει πατρίδα, πάει όπου μυρίζει χρήμα, άλλωστε αυτή είναι η αιτία που διαλύεται η Ευρώπη. Χθες ήταν οι ΗΠΑ - το 2007 ήταν η Ελλάδα: newdemocracy.gr , σήμερα η Κίνα, κύριος στόχος της είναι η εκμετάλλευση λαών και ο εκβιασμός κυβερνήσεων, ώστε να πετύχει την μέγιστη κερδοφορία.

Για τη Γερμανία ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος πλέον δεν είναι πλέον οι ΗΠΑ αλλά η Κίνα. Οι προβλέψεις αποδεικνύουν πως η τάση αυτή θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. Αποτέλεσμα της ανόδου του Τραμπ στην εξουσία;
«Πρώτα η Αμερική» είναι το μήνυμα που προσπαθεί να περάσει με κάθε ευκαιρία ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Για τη Γερμανία πάντως οι ΗΠΑ έπαψαν να είναι πρώτες, τουλάχιστον ως εμπορικός εταίρος. Η Κίνα εκθρόνισε τις ΗΠΑ ήδη πριν την ανάληψη των καθηκόντων του νέου Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Οι Ρεπουμπλικάνοι αντιτίθενται στο ελεύθερο εμπόριο και
απειλούν εμπορικούς εταίρους με δασμούς. Αμφίβολο ωστόσο παραμένει εάν η πολιτική αυτή άφησε τα ίχνη της ήδη το 2016.

Τον περασμένο χρόνο οι ΗΠΑ ήταν πάντως ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας, δίνοντας 107 δισεκατομμύρια ευρώ για προϊόντα «Made in Germany». Ωστόσο οι γερμανικές εξαγωγές μειώθηκαν προς τις ΗΠΑ κατά 7 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο γενικός ισολογισμός γερμανικών εισαγωγών και εξαγωγών από και προς τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου κινήθηκε στα 165 δισεκατομμύρια ευρώ.

Κόκκινο πανί για πολλούς οι γερμανικές εξαγωγές
Τα προϊόντα Made in China κερδίζουν έδαφος στη Γερμανία Τα προϊόντα " Made in China " κερδίζουν έδαφος στη Γερμανία
Οι ειδικοί από την πλευρά τους δεν διαπιστώνουν, προς το παρόν τουλάχιστον, άμεση σχέση μεταξύ της ανάληψης των καθηκόντων του Ντόναλντ Τραμπ και της μείωσης των γερμανικών εξαγωγών προς τις ΗΠΑ. Διαπιστώνουν εντούτοις ότι η Κίνα γίνεται ολοένα και πιο σημαντική για τη Γερμανία σαν εξαγωγικός προορισμός. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Φόλκερ Τράιερ, επικεφαλής εξωτερικών υποθέσεων του Γερμανικού Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου, η Κίνα θα είναι ο υπ' αριθμόν ένα εμπορικός εταίρος της Γερμανίας στο μέλλον. «Η κινεζική οικονομία δεν αναπτύσσεται όπως τα προηγούμενα χρόνια της μεγάλης ανάπτυξης με διψήφια νούμερα, αλλά σίγουρα περισσότερο σε σύγκριση με άλλες χώρες», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Φ. Τράιερ.

Για το 2015 πάντως οι ΗΠΑ ήταν για πρώτη φορά μετά από 55 χρόνια ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας εκτοπίζοντας τη Γαλλία, η οποία για χρόνια είχε την πρωτοκαθεδρία, στη δεύτερη θέση. Ειδικότερα, μέσα στην περασμένη χρονιά το εμπορικό ισοζύγιο με τη Γαλλία ανήλθε στα 167 δισεκατομμύρια ευρώ.Για πολλές χώρες η αύξηση των γερμανικών εξαγωγών είναι κόκκινο πανί διότι δημιουργεί οικονομικές ανισότητες. Πρόσφατα η Κομισιόν ζήτησε από τη Γερμανία να προχωρήσει σε μεγαλύτερες επενδύσεις ώστε να κινηθεί περισσότερο η οικονομία.

Το εμπορικό ισοζύγιο πάντως με την Κίνα, τον εμπορικό εταίρο του μέλλοντος, παρουσιάζει από γερμανική πλευρά ένα πολύ μεγάλο μείον ύψους 17,7 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η Κίνα δηλαδή εξάγει πολύ περισσότερο προς τη Γερμανία και εισάγει αισθητά λιγότερα προϊόντα ««Made in Germany».

DPA / Μαρία Ρηγούτσου 

dw.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν απο τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)