Σάββατο 11 Μαρτίου 2017

Guardian: Πού Πήγαν Τα Λεφτά Που Δόθηκαν Στην Ελλάδα Για Το Προσφυγικό

Ενα χρόνο μετά το κλείσιμο της Βαλκανικής Οδού και τον εγκλωβισμό περίπου 60 χιλιάδων προσφύγων στην Ελλάδα, ο Guardian διερωτάται πού πήγαν τα λεφτά της πιο ακριβής στην ιστορία, όπως την χαρακτηρίζει, ανθρωπιστικής βοήθειας που δόθηκε σε πρόσφυγες.

Ανώτερος αξιωματούχος που επικαλείται ο Guardian εκτιμά ότι τα 70 από τα 100 δολάρια που προορίζονταν για κάθε πρόσφυγα είναι άγνωστο πού δαπανήθηκαν

Μια ακολουθία γεγονότων που αρχίζει με τον αριθμό ρεκόρ των προσφύφων που καταφτάνουν στην Ελλάδα τον Ιούνιο του 2015 και με αποκορύφωμα τη φωτογραφία του μικρού Σύρου Αϊλάν Κουρντί που πνίγηκε στην Αλικαρνασό αφυπνίζει την διεθνή κοινότητα που βρίσκεται ενώπιον της προσφυγικής κρίσης σχολιάζει ο Guardian στο ρεπορτάζ που υπογράφουν οι Ντάνιελ Χάουντεν και
Αποστόλης Φωτιάδης. Το αποτέλεσμα αυτής της αφύπνησης ήταν να ανατραπεί στο σύνολό της η δομή της ανθρωπιστικής βοήθειας. Πόροι που αφαιρέθηκαν από αναπτυσσόμενες χώρες κατευθύνθηκαν προς την ΕΕ και τελικά την Ελλάδα.
Ενας πρωτοφανής αριθμός εθελοντών από διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις έφτασε στην Ελλάδα με την Yπατη Aρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες να κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης εντός της ΕΕ η οποία με τη σειρά της ανέπτυξε την δική της μονάδα αντιμετώπισης ανθρωπιστικών κρίσεων για πρώτη φορά εντός των ευρωπαϊκών συνόρων.

Αυτή η διαδικασία  εξελίχθηκε στην  πιο ακριβή ανθρωπιστική βοήθεια στην ιστορία με βάση το το κόστος ανά δικαιούχο, πόση δηλαδή βοήθεια αντιστοιχεί σε κάθε πρόσφυγα-μετανάστη.  Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν οι ειδικοί που επικαλείται ο Guardian.

Το πόσα ακριβώς χρήματα έχουν δαπανηθεί στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι κάτι στο οποίο πολλοί έχουν αναφερθεί,  όμως έχει γίνει ελάχιστα κατανοητό.  Η διαδικτιακή πλατφόρμα ενημέρωσης Refugees Deeply έχει υπολογίσει ότι από το 2015 έως σήμερα έχουν διοχετευτεί στην Ελλάδα 803 εκατ. δολάρια, ποσό που περιλαμβάνει  όλα τα κεφάλαια που χορηγήθηκαν πραγματικά ή δαπανήθηκαν, καθώς και τις ιδιωτικές δωρεές.

Για τη συνέχεια Analytis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)