Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

Κανένα πρόστιμο της εφορίας δεν είναι έγκυρο αν δεν κληθεί σε ακρόαση ο φορολογούμενους

Του Παναγιώτη Στάθη
Αποτέλεσμα εικόνας για πρόστιμο της εφορίαςΑντισυνταγματικά είναι τα πρόστιμα που επιβάλλει η φορολογική αρχή αν προηγουμένως δεν κληθεί σε ακρόαση και εξηγήσεις ο φορολογούμενος. Αυτό ξεκαθαρίζει μια ακόμα απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (η 5μελής σύνθεση του Β΄  Τμήματος του ΣτΕ στην υπ΄ αριθμ. 39/2017 απόφασή της) που επισημαίνει ότι σε περίπτωση παραβιάσεων του ΚΒΣ, όπου τα βιβλία και τα στοιχεία του επιτηδευματία ενδέχεται να χαρακτηριστούν ως ανεπαρκή ή ανακριβή, η ΔΟΥ υποχρεούται να κοινοποιήσει στον επιτηδευματία σημείωμα με τις διαπιστώσεις του ελέγχου που έχει προηγηθεί, στις οποίες στηρίζει το ενδεχόμενο έκδοσης της καταλογιστικής πράξης, έτσι ώστε ο φορολογούμενος να ασκήσει -αν το επιθυμεί- το δικαίωμα της παραπομπής της υπόθεσης στην αρμόδια προβλεπόμενη επιτροπή.


Αυτό άλλωστε επιτάσσει και το άρθρο 20 του Συντάγματος για την προηγούμενη ακρόαση, πριν την έκδοση των καταλογιστικών πράξεων.

Το δικαστήριο όμως, λόγω μειοψηφίας δυο μελών, παρέπεμψε την υπόθεση στην 7μελή σύνθεση για να αποφανθεί εάν σε περιπτώσεις που οι φορολογικές παραβάσεις είναι πάνω από μία (όπως η υπόθεση που ασχόλησε το δικαστήριο) θα πρέπει ο φορολογούμενος να παρέχει εξηγήσεις χωριστά για κάθε μια από αυτές ή για όλες μαζί. Εν προκειμένω, πάντως, η μη κλήση σε ακρόαση εταιρείας στην οποία καταλογίστηκε πρόστιμο 493.015 ευρώ για παραβάσεις του ΚΒΣ, οδηγεί πιθανόν και στη μη είσπραξή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)