Σάββατο 11 Μαρτίου 2017

Οι χειρότεροι άρπαγες όλων...


Του Κώστα Στούπα 

Δεν μπορείς να καταστρέψεις τους Πολωνούς, αλλά αν τους δώσεις αρκετή ισχύ, θα καταστραφούν μόνοι τους. Όττο Φον Μπίσμαρκ, 1815-1898, Γερμανός καγκελάριος

Υπάρχει μια παλιά κινέζικη ιστορία που περιγράφει γλαφυρά αυτό που οι περισσότερες οικονομικές θεωρίες προσπαθούν να αποδείξουν με επιχειρήματα και συναρτήσεις. Η ιστορία αυτή μιλάει για μια συμμορία ληστών και ένα χωριό που βρίσκεται απομονωμένο κάπου στα βάθη της ασιατικής στέπας.

Οι βασικές επιλογές της συμμορίας είναι δυο:
Η πρώτη είναι να κάνουν μια επιδρομή στο χωριό καίγοντας, σφάζοντας και αρπάζοντας ό,τι βρουν...
Η δεύτερη είναι να εγκατασταθούν στο χωριό και με την ισχύ των όπλων και της συνοχής της συμμορίας να επιβάλλουν κάποιο φόρο που θα βοηθά αυτούς να συσσωρεύουν πλούτο και θα επιτρέπει στους χωρικούς να συνεχίζουν να εργάζονται και να παράγουν νέο εισόδημα για φορολογία.
Στην πρώτη περίπτωση θα πάρουν περισσότερα σε λίγες μέρες αλλά μετά δεν θα υπάρχει χωριό για να το ξαναληστέψουν στο μέλλον όταν εξαντληθούν τα κλοπιμαία.

Στη δεύτερη περίπτωση οι ληστές, αν μάλιστα βρουν κάποιον να πουλήσει λίγο "σοσιαλισμό" ή "εθνικισμό" (αφοσίωση σε κάποιο ανιδιοτελή ανώτερο σκοπό) μπορεί και να εξασφαλίσουν να πεθάνουν πάμπλουτοι από βαθιά γεράματα.
Η πρώτη επιλογή, της αρπαγής και της δήλωσης συμφέρει τη ληστοσυμμορία μόνο στην περίπτωση που το χωριό για κάποιο λόγο θα καταστραφεί και δεν θα μπορεί να πληρώνει φόρους στο μέλλον.

Την ιστορία της συμμορίας και των ληστών και τις πιθανές επιλογές την αναλύει πολύ διεξοδικά στο βιβλίο "Η άνοδος και η Παρακμή των Εθνών" ο σπουδαίος οικονομολόγος Μανκούρ Όλσον. Η παραπάνω εκδοχή είναι μια παραλλαγή της στήλης.
Η συμπεριφορά της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ τους τελευταίους μήνες σε πλείστες περιπτώσεις μαρτυρά πως η αντίληψη που έχει επικρατήσει για τη χώρα και την οικονομία της είναι πως δεν σώζεται και ως εκ τούτου ας αρπάξουμε ό,τι μπορούμε όσο μπορούμε να το αρπάξουμε σε ευρώ γιατί μετά δεν θα υπάρχει τίποτα άξιο να "φορολογήσουμε"...

Πριν από λίγες μέρες αποκαλύφθηκε πως η Βουλή ψήφισε τη μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης από 1.049 ευρώ έως 1.999 ευρώ, για όλα τα μέλη της κυβέρνησης, βουλευτές, ευρωβουλευτές, αιρετούς των ΟΤΑ, γενικούς γραμματείς και διοικήσεις. 
Σε μια εποχή που οι μισές πολυκατοικίες της χώρας δεν ανάβουν καλοριφέρ το χειμώνα, με 500.000 να εργάζονται για 400 ευρώ το μήνα και 1,5 εκατ. ανέργους, αυτό είναι σκάνδαλο.
"Δεν είναι σκανδαλώδης ρύθμιση" ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους. Η διάταξη αυτή είναι μέρος του φορολογικού νομοσχεδίου που είχε έρθει στη Βουλή, και η οποία δεν ψηφίστηκε κατόπιν απαιτήσεως των βουλευτών ή του πολιτικού προσωπικού" εξήγησε ο ίδιος και επισήμανε ότι η ρύθμιση εντάσσεται στο πλαίσιο γενικότερης ισορροπίας μέσα στα δημόσια οικονομικά...

Ήτοι, στρίβειν δια της... φλυαρίας!
Προχθές αποκαλύφθηκε πως ο επικεφαλής της ΔΕΣΦΑ μιας ακόμη 100% κρατικής επιχείρησης λίγους μήνες πριν τη συνταξιοδότηση έδωσε προαγωγή στον εαυτό του με αποτέλεσμα να δικαιούται εφάπαξ, 258.000 ευρώ.  Χωρίς την προαγωγή το εφάπαξ θα ήταν 150.000 ευρώ και αυτό για την εποχή που ζούμε αποτελεί σκάνδαλο από μόνο του.
Ποιος μοιράζει αυτά τα χρήματα όταν η χώρα στενάζει από την υπερφορολόγηση και τη φτώχεια;
Σαν να μην έφτανε αυτό, ο αρμόδιος υπουργός βγήκε και κάλυψε το "σούπερ μάνατζερ" του δημοσίου δηλώνοντας πως αυτό είναι κάτι σύνηθες και απολύτως νόμιμο. Ο ίδιος ο υπουργός παλαιότερα είχε ξεχάσει να δηλώσει στο πόθεν έσχες περί το 1 εκατ. ευρώ...

Την ίδια μέρα γνωστοποιήθηκε πως διπλασιάζονται οι μισθοί των στελεχών του ΟΔΔΗΧ.
Μόνο οι γνωστές υποθέσεις καταλήστευσης δημόσιου χρήματος είναι πλέον δεκάδες (Τράπεζα Αττικής, αναθέσεις για προσφυγικούς καταυλισμούς, ΑΔΜΗΕ, κλπ).
Δεν χρειάζεται πολύ ανάλυση για το τι συμβαίνει. Το καράβι βουλιάζει και οι ποντικοί αρπάζουν ό,τι μπορεί να σηκώσει ο καθένας...

Πρόσφατα μόνο έγινε γνωστό πως οι απασχολούμενοι με ευέλικτες μορφές απασχόλησης ξεπέρασαν το 50% των απασχολούμενων στον ιδιωτικό τομέα. Για να πληρωθεί μια σύνταξη απαιτούνται οι εισφορές 10 εργαζομένων.  Η Ελλάδα έχει 2,7 εκατ. συνταξιούχους, άρα χρειάζεται 27 εκατ. μερικώς απασχολούμενους ή τους μισούς πλήρως απασχολούμενους.
Η χώρα έχει χρεοκοπήσει και βουλιάζει και οι πιθανότητες εξόδου της χώρας από το ευρώ έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Το επισημαίνουν άλλωστε πολλές εκθέσεις τον τελευταίο καιρό. Βλέπε: Τρία σενάρια διάλυσης και τρία σενάρια διάσωσης του ευρώ.
Η κυβέρνηση μέσω της ανελέητης και αδιέξοδης φορολογίας δημεύει ό,τι έχει απομείνει από τις περιουσίες των Ελλήνων με μοναδικό σκοπό το ίδιον όφελος της νομενκλατούρας. Για να το πετύχει αυτό φροντίζει ώστε οι  στρατιές των πελατών να βρίσκουν τα ΑΤΜ’s  ενήμερα με ψίχουλα...
Για την περίπτωση της κυβέρνησης της αριστεράς αποδεικνύεται πως ισχύει μια παράφραση μιας φράσης του Βίσμαρκ για τους Πολωνούς.  Δεν μπορείς να καταστρέψεις τους... αριστερούς, αλλά αν τους δώσεις τη δύναμη θα καταστραφούν μόνοι τους...
Τα δυστύχημα είναι πως θα καταστρέψουν και τη χώρα...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)