Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

Το bitcoin, o χρυσός και οι ανώφελες συγκρίσεις



Ένα απλό γράφημα δημιουργεί πολλή φασαρία στις αγορές. Δείχνει ότι για πρώτη φορά στην ιστορία, ένα Bitcoin αξίζει περισσότερο από μία ουγγιά χρυσού. Παρά την αναστάτωση που έχει προκαλέσει αυτή η λεπτομέρεια, πολλοί έχουν σαστίσει, μην ξέροντας ακριβώς τι να κάνουν με αυτή την πληροφορία ή πως να κινηθούν στις συναλλαγές. Ίσως επειδή το ένα δεν σχετίζεται ιδιαίτερα με το άλλο.
Στην πραγματικότητα, ο χρυσός και το bitcoin δεν αντιπροσωπεύουν καν την ίδια κατηγορία περιουσιακών στοιχείων. Συγκρίνοντας τα δεν είναι όπως το να συγκρίνεις μήλα με πορτοκάλια (και τα δύο είναι φρούτα). Πιο πολύ είναι σαν να συγκρίνεις τις τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης της σόγιας και των μετοχών της Intel. Πολλοί μπορεί να υποστηρίξουν ότι τόσο ο χρυσός όσο και bitcoin είναι νομίσματα, δεδομένου ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών. Ή, μπορεί να πουν ότι και τα δύο είναι εμπορεύματα με την έννοια ότι έχουν αυστηρούς κανόνες γύρω από την τήρηση των ελάχιστων απαιτούμενων προδιαγραφών και συνδέονται με συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης και δικαιώματα προαίρεσης. Αλλά η επιστήμη των οικονομικών υποστηρίζει ότι ο χρυσός είναι αγαθό, ενώ το bitcoin και το blockchain είναι τεχνολογία.

Το επιχείρημα "νόμισμα":
Κανένα από τα δύο δεν είναι νόμισμα. Εξ ορισμού, ένα νόμισμα χρησιμοποιείται ως μέσο συναλλαγών και ως ένα κοινά αποδεκτό μέσο πληρωμών. Η ταξινόμηση
του χρυσού ως ενός νομίσματος που φέρει την εγγύηση του εμπορεύματος είναι σε μεγάλο βαθμό ένα απομεινάρι της ιστορίας από τις πρώτες ημέρες του καπιταλισμού, όταν μπορούσε κανείς να ανταλλάξει χρυσό για μια αγελάδα. Αλλά αυτό το μοντέλο δεν λειτούργησε επειδή υπήρχε συχνά έλλειψη χρυσού. Ο χρυσός είναι σίγουρα ένα εμπορεύσιμο μέσο και ένα νόμισμα που διασφαλίζεται από τίτλους, καθώς μπορεί να ανταλλαγεί με μια συγκεκριμένη ποσότητα δολαρίων, αλλά προσπαθήστε να αγοράσετε λαχανικά με ψήγματα του μετάλλου. Μέχρι να τεθεί σε ισχύ άλλη μία σταθερή ισοτιμία τύπου Bretton Woods, ο χρυσός δεν συνδέεται με τίποτα.

Αναμφίβολα, το bitcoin γίνεται ολοένα πιο αποδεκτό μέσο πληρωμής από καταστήματα όπως το Home Depot, για online συναλλαγές, ή το Expedia.com, και από ολοένα περισσότερα έθνη, όπως η Εσθονία και η Δανία. Αλλά δεν είναι ευρέως αποδεκτό σε όλο τον κόσμο - τουλάχιστον όχι ακόμα.
Ένα νόμισμα, ορίζεται ως αποτίμηση μέσω παραστατικού χρήματος, που σημαίνει ότι τα έθνη το χρησιμοποιούν στη νομισματική τους πολιτική. Η Federal Reserve μπορεί να εκτυπώσει όσα δολάρια κρίνεται απαραίτητο για την τόνωση της οικονομίας. Ενώ πάνω από 50 τράπεζες έχουν ενταχθεί στην κοινοπραξία R3 για να ενσωματώσουν την blockchain τεχνολογία, το Bitcoin δεν εξαρτάται από τρίτα μέρη, όπως οι κυβερνήσεις και οι τράπεζες.
Σε αντίθεση με τα νομίσματα, τόσο ο χρυσός όσο και το bitcoin έχουν πεπερασμένη προσφορά. Η προμήθεια χρυσού από τη γη περιορίζεται σε αυτό που υπάρχει στο υπέδαφος ενώ η παραγωγή Bitcoin έχει πλαφόν στα 21 εκατομμύρια.

Το επιχείρημα της υποκατάστασης:
Η πρώτη χρήση του χρυσού τοποθετείται περίπου στο 700 π.Χ., και από τότε, κανείς δεν έχει ανακαλύψει ή δημουργήσει κάτι που να έχει ακριβώς τα χαρακτηριστικά του χρυσού. Μεταλλουργοί έχουν αναμίξει κράματα για να μοιάζουν με χρυσό, αλλά το αποτέλεσμα δεν είναι χρυσός και δεν πληροί τα πρότυπα για τη φυσική παράδοση. Το bitcoin, από την άλλη πλευρά, έχει πολλά υποκατάστατα καθώς έχουν ξεπηφήσει μυριάδες εναλλακτικά κρυπτονομίσματα για να το απειλήσουν, όπως το ethereum και το beta μοντέλο του, το Casper, μια εναλλακτική λύση για το μοντέλο που στηρίζεται στην εξόρυξη, και φαινομενικά πιο ασφαλής.
Σύμφωνα με τα cryptocoincharts, υπάρχουν 3.694 κρυπτονομίσματα με χρηματιστηριακή αξία 27,8 δισ. δολαρίων. Σύμφωνοι, το bitcoin έχει συντριπτικό μερίδιο της αγοράς, αλλά ποιος ξέρει τι επιφυλάσσει το μέλλον εάν άλλα κρυπτονομίσματα κερδίσουν έδαφος με τεχνολογίες που θα προκαλέσουν ή θα φέρουν επανάσταση στη σημερινή αγορα. Δεν είναι πολύς καιρός πριν που εκπλάπησαν όλα τα bitcoins από το χρηματιστήριο Mt. Gox Exchange. Ακόμη και πέρυσι το καλοκαίρι, ένα project που λετουργούσε με τεχνολογία blockchain δέχτηκε επίθεση χάκερ και έχασε εκατομμύρια δολάρια. Ναι λοιπόν, υπάρχει περιθώριο για βελτίωση.

Το επιχείρημα "Εμπόρευμα":
Με απλά λόγια, ο χρυσός είναι εμπόρευμα, το Bitcoin δεν είναι. Ο χρυσός είναι ένα κλασικό εμπόρευμα, που ορίζεται ως βασικό αγαθό ή σκληρό πάγιο που χρησιμοποιείται στο εμπόριο και ως εισροή στην παραγωγή άλλων αγαθών. Κάποιος μπορεί να πάρει τη φυσική παράδοση του εμπορεύματος, το οποίο μπορεί στη συνέχεια να λιώσει, να συνθλιβεί, να αναμιχθεί ή να ραφιναριστεί σε κάποια άλλη μορφή για χρήση. Ενώ το bitcoin μπορεί να αποθηκευτεί, δεν έχει φυσική μορφή και δεν μπορεί να διακρατηθεί, να γίνει αισθητό ή να μετατραπεί με οποιονδήποτε τρόπο.

Το επιχείρημα "πληθωρισμός/ασφαλές καταφύγιο":
Για αιώνες, ο χρυσός θεωρούνταν ένα επενδυτικό καταφύγιο, καθώς και μέσο αντιστάθμισης του πληθωρισμού. Αυτές οι ιδιότητες δεν είναι απαραίτητα σταθερές καθώς εμφανίστηκαν εναλλακτικές λύσεις (π.χ. ελβετικό φράγκο, προστατευμένοι από τον πληθωρισμό τίτλοι), αλλά το επιχείρημα εξακολουθεί να έχει βάση. Δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο και για το bitcoin. Στην πραγματικότητα, τα τρία μεγαλύτερα χρηματιστήρια bitcoin Κίνας πρόσφατα ανέστειλαν τις ρευστοποιήσεις μετά από πιέσεις από την Τράπεζα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας η οποία ανησυχούσε ότι το bitcoin χρησιμοποιούνταν για να μεταφερθούν χρήματα έξω από τη χώρα. Και το bitcoin δεν χρησιμοποιείται τόσο πολύ καιρό ώστε να λειτουργεί ως μέσο αντιστάθμισης του πληθωρισμού, επειδή δεν υπήρξε πληθωρισμός να προκαλέσει ανησυχία στο διάστημα της ύπαρξής του.
Σίγουρα υπάρχουν ομοιότητες. Τόσο το bitcoin όσο και ο χρυσός είναι σπάνια, οι τιμές τους μπορεί να είναι ευμετάβλητες και το καθένα χρησιμεύει ως εναλλακτική επένδυση για εκείνους που έχουν χάσει την πίστη τους στα fiat νομίσματα και τη νομισματική πολιτική. Οι συναλλαγές του bitcoin δεν είναι τόσο εύκολες όσο του χρυσού, καθώς πρέπει κανείς να ανοίξει ένα πορτοφόλι bitcoin, στη συνέχεια να αγοράσει bitcoins μέσω online χρηματιστηρίων, ή να επενδύσουν σε ένα εξωχρηματιστηριακό επενδυτικό τραστ bitcoin, συχνά με βαρύ ασφάλιστρο για το κρυπτονόμισμα. Σύντομα μπορεί να υπάρχει και bitcoin ETF, καθώς οι δίδυμοι Winklevoss περιμένουν τη λήξη της προθεσμίας για την έγκριση της SEC στις 13 Μαρτίου. Με αυτό, οι συναλλαγές του bitcoin θα γίνουν πιο εύκολες.
Η σχετική τους αξία, ωστόσο, δεν αποκαλύπτει πολλά, αλλά επιβεβαιώνει τη συγκίνηση της κερδοσκοπίας. Η πρόσφατη αύξηση της αξίας του bitcoin αποδίδεται εν μέρει στους αυστηρότερους περιορισμούς της χρήσης του νομίσματος σε  χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία και η Βενεζουέλα, συν ότι οι επενδυτές στοιχηματίζουν σε ένα πιο χαλαρό ρυθμιστικό περιβάλλον υπό τον Πρόεδρο Donald Trump. Αλλά με δεδομένη την αστάθεια της αγοράς συναλλάγματος των αναδυόμενων αγορών, την εύλογη αβεβαιότητα γύρω από τις πολιτικές του Trump και τις προσδοκίες για μια διόρθωση στη χρηματιστηριακή αγορά, υπάρχουν σίγουρα καλοί λόγοι για να αγοράσει κανείς και χρυσό. Οπότε, αρκετά με τις διαφορές τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)