Δευτέρα 1 Μαΐου 2017

Μια και εχουμε εργατική Πρωτομαγιά

...ας δούμε λίγο πιο προσεκτικά κάποια συγκριτικά στοιχεία στη φορολογία της εργασίας (φόροι και ασφαλιστικές εισφορές) σε Ελλάδα και Κύπρο, καθώς αυτή επηρεάζει καθοριστικά την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων κάθε χώρας στις διεθνείς αγορές.
Μεταξυ δυο εργαζομένων που αμείβονται με €20.765 καθαρά το χρόνο (:12=€1730/μήνα) στην Ελλάδα και την Κύπρο, το 45% της συνολικής μισθολογικής δαπάνης πηγαίνει στην τσέπη του ελληνικού κράτους ενώ μόλις το 14% στην τσέπη του κυπριακού. Ο ίδιος εργαζόμενος κοστίζει δηλαδή ~€24.000 στην κυπριακή επιχείρηση και ~€37.500 στην ελληνική. Παραδόξως, οι υπηρεσίες που λαμβάνει ο εργαζόμενος ως ανταπόδοση αυτής της φορολόγησης από το κάθε κράτος είναι σημαντικά καλύτερες στην Κύπρο από ότι στην Ελλάδα.
Εσεις λοιπόν τι θα διαλέγατε αν είχατε να επιλέξετε; Ποια από τις δυο χώρες προασπίζεται πιο αποτελεσματικά τα συμφέροντα των εργαζομένων, των επιχειρήσεων και της οικονομίας συνολικότερα;

Η αλλαγή στην φορολογία της εργασίας είναι η σημαντικότερη προτεραιότητα για την αναστροφή του brain drain, τη στήριξη της απασχόλησης και του διαθέσιμου εισοδήματος και τη βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Κι όμως κανείς δε φαίνεται να συγκινείται τόσο σε επίπεδο Θεσμών όσο και κυβέρνησης... αυτά και καλή Πρωτομαγιά!
infognomonpolitics.blogspot


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)