Τρίτη 23 Μαΐου 2017

Η ΕΕ πετά αιολικά & Φ/Β απ' το παράθυρο του τρένου, η Ιστορία αλλάζει σελίδα!

Την Κυριακή 14 Μαΐου γίνονται εκλογές στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, το πιο πολυάνθρωπο κρατίδιο, εκεί που οι τοπικές εκλογές θεωρούνται πρόδρομος των Ομοσπονδιακών, που θα γίνουν το Σεπτέμβριο. Είναι το κρατίδιο-προπύργιο των Σοσιαλδημοκρατών και ταυτόχρονα το κρατίδιο με τον πιο πολύ λιγνίτη στην Ευρωπαϊκή ήπειρο, ένα έντονα βιομηχανικό κρατίδιο που ηλεκτροδοτεί τη μισή Γερμανία, το κρατίδιο που έχει τις πιο σύγχρονες λιγνιτικές μονάδες στον πλανήτη. Η Μέρκελ επιθυμεί διακαώς να κερδίσει τις εκλογές της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και μετά το Σλέσβιχ-Χολστάιν να δείξει και στο κάστρο του SPD ότι ακόμα κι αν έφυγε ο Γκάμπριελ κι ανέλαβε ο Σουλτς, αυτή ήταν, είναι και θα είναι το ένα και μοναδικό "αφεντικό" στη Γερμανία, γράφοντας το όνομά της ανεξίτηλο στην ιστορία της χώρας, πλάι στον Καρλομάγνο και το Μπίσμαρκ.

Καθόλου τυχαίο λοιπόν δεν θεωρώ πως τρεις μόλις μέρες πριν τις εκλογές στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία και την ώρα που κάποιοι πρασινοφασίστες κλιματολάγνοι ονειρεύονται "το τέλος του λιγνίτη", έγινε γνωστό πως
έρχεται το τέλος των αιολικών & Φ/Β!

Στις 11 Μάη ο ACER, η Ένωση των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας της ΕΕ, εξέδωσε το Δελτίο Τύπου της 1ης εικόνας, με την ανάρτηση της 2ης εικόνας, ανακοινώνοντας την υποβολή στην Κομισιόν της "Λευκής Βίβλου για τις ΑΠΕ στη Χονδρική Αγορά Ηλεκτρισμού":

  • Πρώτος και καλύτερος άξονας, προτεινόμενης πολιτικής απ' τον ACER, η κατάργηση της πιο μεγάλης στρέβλωσης του ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρισμού, η κατάργηση της κατά προτεραιότητα απορρόφησης της ενέργειας που "εγχέουν" οι ΑΠΕ για τις ήδη ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΕΣ κι όχι μόνο για τις νέες εγκαταστάσεις.
  • Δεύτερος άξονας, η κατάργηση των αποζημιώσεων σε "ΑΠΕ που περικόπτονται για λόγους ευστάθειας δικτύου", δηλαδή στα αιολικά όταν φυσά πολύ. Αντ' αυτού ο ACER προτείνει περικοπές φορτίων με βάση τις τιμές της αγοράς κι όχι με βάση τις τεχνολογίες παραγωγής.
  • Τρίτος άξονας, αποφυγή του net metering, της κομπίνας που στήριξε τα Φ/Β σε στέγες, και πρόταση να πληρώνουν οι αυτοπαραγωγοί το "δίκαιο" κόστος του δικτύου και του συστήματος.
Την Πρωταπριλιά 2016 το ιστολόγιο είχε τιμήσει το έθιμο βάζοντας Μέρκελ και Γκάμπριελ να ανακοινώνουν την οριστική διακοπή της ενεργειακής μετάβασης, της διαβόητης Energiewende. Το 99% όσων γράφονταν στην ανάρτηση ήταν πραγματικά, μόνο ο τίτλος ήταν Πρωταπριλιάτικος. 13 μήνες μετά έρχεται ο ACER να δείξει το δρόμο για να συμπληρωθεί το 100%, καθώς κανείς δεν ...
μπορεί μονίμως να προσπαθεί να προσαρμόσει την πραγματικότητα στις επιδιώξεις του κι η πραγματικότητα είναι πως αιολικά & Φ/Β απέδειξαν εδώ και χρόνια στην πράξη πως ΔΕΝ μπορούν ν' αποτελέσουν λύση στην ασφαλή, συνεχή και αδιάλειπτη  ηλεκτροδότηση της συχνότητας των 50Hz, θα είναι πάντα μια περιθωριακή επιλογή. Γι' αυτό άλλωστε, τόσο οι ερευνητές της Google το 2014 όσο και η συμμαχία των πλουσίων του πλανήτη το 2015, το είχαν πει ξεκάθαρα κι έστρεψαν το ενδιαφέρον τους στην αναζήτηση άλλων εναλλακτικών λύσεων.
Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε. 
Χωρίς την κατά προτεραιότητα απορρόφηση της ενέργειας που "εγχέουν", χωρίς αποζημίωση για τις περικοπές όταν φυσά πολύ και χωρίς επιδοτήσεις, είναι περίπου βέβαιο πως τα μέχρι τώρα αιολικά πάρκα της ΕΕ σε λίγο καιρό δεν θα είναι τίποτ' άλλο παρά Δεκάδες χιλιάδες ανεμογεννήτριες στη σειρά για αποσυναρμολόγηση. Ποιος είπαμε θα πληρώσει το κόστος; Όπως είχαμε δει πριν 15 μήνες, η τάση των "επενδύσεων" ήταν σαφώς πτωτική στην ΕΕ μετά το 2011, ο χρονικός ορίζοντας του 2020 έδειχνε το τέλος της παράνοιας και η ανακοίνωση του ACER έρχεται να επιταχύνει την τάση.

Και την ώρα που στην ΕΕ τα εγκαταλείπουν, ο Σταθάκης όχι μόνο εκστασιάζεται με τα αιολικά, αλλά έδωσε και παράταση, για να προλάβουν να πάρουν την παλιά τιμή κάποια πολύ συγκεκριμένα πάρκα, που έχουν παλιές άδειες και επί χρόνια δεν βρίσκουν χρηματοδότηση. Είναι πλέον πολλές οι ενδείξεις πως ΚΑΙ ο Σύριζα τα έχει βρει με έναν συγκεκριμένο επιχειρηματία του χώρου της ενέργειας και της τέχνης, που φαίνεται ν' ακολουθεί πιστά την παρακαταθήκη του Μποδοσάκη: "με το γκουβέρνο, μπρε!" Δεδομένου μάλιστα ότι μαθαίνω πως τα έχει βρει και με τμήμα της αυτοδιοίκησης της περιοχής, δεν αποκλείεται σύντομα να τον δούμε και στο λιγνίτη της περιοχής Φλώρινας. Η ίδια η ζωή θα δείξει τι τελικά θα γίνει.
Παρά την προτεινόμενη κατάργηση του net metering, τα Φ/Β αναμένεται πως θα εξακολουθήσουν να έχουν κάποιο ενδιαφέρον, για τον πολύ απλό λόγο πως αφενός η τιμή τους έχει μειωθεί κι αφ' ετέρου δίνουν αρκετά αξιόπιστη ηλεκτροπαραγωγή, όταν φυσικά υπάρχει ηλιοφάνεια. Αν κάποια στιγμή πρέπει να καλυφθεί στο σύστημα μεσημεριανή αιχμή ζήτησης φορτίου, είναι πλέον πιο φθηνό να έχει κανείς Φ/Β παρά πετρελαϊκούς αεριοστροβίλους ή ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη (Η/Ζ).
Η προχθεσινή ανακοίνωση του ACER δεν έρχεται απ' το πουθενά, το ιστολόγιο σας είχε ενημερώσει σχετικά πριν από ένα εξάμηνο και μάλιστα με δυο αναρτήσεις, στις 20/11/2016 με το "Λάβετε θέσεις" για τις 30 Νοεμβρίου 2016: έρχεται το τέλος των αιολικών στην ΕΕ; και στις 5/12/2016, με Το Χειμερινό Πακέτο της Κομισιόν για την ενέργεια: ζούμε ιστορικές στιγμές, η ΕΕ αλλάζει πορεία! Κι αν θυμηθείτε εκείνη τη 2η ανάρτηση, πρόβλεπα πως με τη διαφαινόμενη εγκατάλειψη των ΑΠΕ πηγαίνουμε ολοταχώς προς ένα ιδιότυπο "πόλεμο αερίου", με κύριους "παίκτες" απ' τη μια τη Ρωσική Gazprom, με συνέταιρο τη Γερμανία της Μέρκελ και του Σρέντερ κι απ' την άλλη τις ΗΠΑ, με το φθηνό σχιστολιθικό αέριο, που ήδη έχει ξεκινήσει να εξάγεται ως LNG σε Πορτογαλία και Λιθουανία. Η εκτίμηση αυτή δεν έχει αλλάξει. Και τώρα που οι ΗΠΑ έχουν Πρόεδρο τον Τραμπ, που φαίνεται κάτι να παθαίνει όταν ακούει τη λέξη "Γερμανία", θα έχει πολύ ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις.

Φυσικά, μην περιμένετε ποτέ απ' τους πολιτικούς, ντόπιους και ξένους, να παραδεχθούν την αποτυχία τους στην επί 15 χρόνια προώθηση αιολικών & Φ/Β. Αφού πρώτα έστρεψαν τις οικονομίες της ΕΕ σε πανάκριβες και αναποτελεσματικές μορφές ηλεκτροπαραγωγής, οδηγώντας ενεργοβόρες βιομηχανίες και τις αντίστοιχες θέσεις εργασίας σε μετανάστευση, αφού πρώτα έκαναν τον ηλεκτρισμό πανάκριβο, οδηγώντας εκατομμύρια πολίτες στην ΕΕ σε ενεργειακή φτώχεια, αφού αναδιένειμαν τεράστιο πλούτο απ' τους πολλούς προς τους λίγους, όπως είναι ο κανόνας στην ΕΕ, τώρα βάζουν από την πίσω πόρτα τον ACER να προτείνει αυτά που δεν τολμούν οι ίδιοι να ψελίσουν. Δεν είναι ανικανότητα: λαμογιά είναι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)