Κυριακή 28 Μαΐου 2017

468η επέτειος Αλώσεως Κωνσταντινουπόλεως (βίντεο)

Συμπληρώνονται φέτος 564 έτη από την Άλωση της Κωνταντινούπολης 

Μοιραίο έτος το 1921 για τους Έλληνες.Η Ελλάδα που ήδη από το 1919 υπό την ηγεσία του Ελευθερίου Βενιζέλου είχε καταλάβει την Σμύρνη και την Ανατολική Θράκη με σοβαρές αξιώσεις διεκδικούσε την πραγματοποίηση της  Μεγάλης Ιδέας ενώ το 1920 είχε υπογραφεί η συνθήκη των Σεβρών στην οποία αντιστέκονταν σθεναρά με έδρα την Άγκυρα οι τούρκοι εθνικιστές.

Στις 29 Μαίου 1921 (468η επέτειος Αλώσεως Κωνσταντινουπόλεως) ο
βασιλιάς Κωνσταντίνος μετά την δοξολογία στη Μητρόπολη ξεκινά για την Σμύρνη με στόχο να ξυπνήσει παλιές μνήμες και να ανυψώσει  το ηθικό του στρατού που πρέπει να επιτεθεί και να συντρίψει ολοκληρωτικά τον τουρκικό.

Στην μεγάλη "εαρινή" επίθεση που ακολούθησε Ιούνιος-Αύγουστος 1921 η Έλληνες έφθασαν 50 χλμ έξω από την Άγκυρα διασπώντας τις δύο από τις τρεις αμυντικές γραμμές των τούρκων με τον ίδιο το Μουσταφά Κεμάλ να ομολογεί ότι η άμυνα του "κρεμόταν από μια κλωστή"...

Αφιερώνεται στη μνήμη των ελλήνων πολεμιστών που έπεσαν στη "Μάχη του Σαγγάριου" για την πραγματοποίηση της Μεγάλης Ελλάδας...
Δείτε το βίντεο...
 

Rafail.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)