Δευτέρα 29 Μαΐου 2017

Σύλληψη 20 Ρώσων χάκερ για ηλεκτρονικές επιθέσεις σε τράπεζες


H ρωσική αστυνομία συνέλαβε 20 χάκερς, οι οποίοι χρησιμοποιώντας έναν ιό τύπου «δούρειου ίππου», κατάφεραν να κλέψουν από λογαριασμούς καταθέσεων σε ρωσικές τράπεζες ποσά της τάξεως των 50 εκατομμυρίων ρουβλίων (892.000 δολαρίων).

Οι Ρώσοι χάκερς κάνοντας χρήση ενός κακόβουλου λογισμικού κατάφεραν να μολύνουν περισσότερα από ένα εκατομμύριο smartpfones ενώ πριν συλληφθούν σχεδίαζαν να κάνουν το ίδιο σε λογαριασμούς καταθέσεων σε ευρωπαϊκές τράπεζες.

Τη σύλληψή τους επιβεβαίωσε με δηλώσεις της στο πρακτορείο Tass, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Ιρίνα Βόλκ, η οποία επισήμανε ότι ρώσοι αστυνομικοί σε συνεργασία με την εταιρεία Group IB, κατάφεραν να εντοπίσουν την ομάδα των χάκερς, που δρούσε οργανωμένα σε όλη την επικράτεια, και ειδικεύονταν στην κλοπή χρημάτων από τραπεζικούς λογαριασμούς.


Σύμφωνα με την ανάκριση, τα μέλη της ομάδας χρησιμοποιούσαν ένα κακόβουλο λογισμικό που τους επέτρεπε να έχουν πρόσβαση στα smartpfones, που είχαν συγκεκριμένο πάροχο, στα οποία έδιναν εντολές με απόκρυψη για μεταφορά χρημάτων σε λογαριασμούς που είχαν δημιουργήσει εκ των προτέρων.

Τα μέλη της ομάδας, σύμφωνα με την Ιρίνα Βολκ, διέμεναν στις περιοχές Ιβάνοβο, Μόσχας, Ροστόφ, Τσελιάμπινσκ, Γιαροσλάβ και στην αυτόνομη Δημοκρατία Μαρία Ελ, ενώ επικεφαλής της ομάδας φέρεται ένας 30χρονος κάτοικος της πόλης Ιβάνοβο,μιας βιομηχανικής πόλης που βρίσκεται 300 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Μόσχας.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών, όλα τα μέλη της ομάδας εντοπίσθηκαν, τέσσερις συνελήφθησαν, ενώ οι υπόλοιποι 16 τέθηκαν σε κατ οίκον περιορισμό και τους απαγορεύθηκε η έξοδος από τη χώρα. Σε έξι περιοχές της ρωσικής επικράτειας στις οποίες εντοπίσθηκαν οι χάκερς, πραγματοποιήθηκαν 20 έρευνες σε σπίτια, στα οποία κατασχέθηκαν ηλεκτρονικοί υπολογιστές, εκατοντάδες τραπεζικές κάρτες και κάρτες sim με ψευδή στοιχεία. Εναντίον των ρώσων χάκερς ασκήθηκε ποινική δίωξη.

 
Το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών δεν διευκρίνισε ποιες ρωσικές τράπεζες έπληξαν οι χάκερς και ποιοι λογαριασμοί βρέθηκαν στο στόχαστρό τους, αλλά, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς το οποίο επικαλείται πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση, οι χάκερς απέσπασαν χρήματα από λογαριασμούς πελατών της κρατικής Sberbank, της Alpha Bank και της εταιρείας on-line πληρωμών Qiwi.

Επίσης οι χάκερς, σύμφωνα με την εταιρεία Group-IB την οποία επικαλείται το Ρόιτερς, παρότι δρούσαν στη Ρωσία, σχεδίαζαν να "χτυπήσουν" μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, μεταξύ των οποίων η Credit Agricole, BNP Paribas και Societe General. Εκπρόσωπος της BNP Paribas δήλωσε ότι η τράπεζα δεν μπορεί να επιβεβαιώσει αυτές τις πληροφορίες, αλλά έχει λάβει σημαντικά μέτρα για να αντιμετωπίζει τις κυβερνο-επιθέσεις σε καθημερινή βάση. Η Credit Agricole και η Societe General αρνήθηκαν να προβούν σε σχόλια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)