Πέμπτη, 13 Ιουλίου 2017

Με "καπέλο" η πληρωμή φόρων με μετρητά

Σχόλιο ιστολογίου:
Μια ακόμη προσπάθεια για να καταργήσουν τα μετρητά, χαράτσι για την πληρωμή φόρων στα ταμεία των τραπεζών. 
Ο φασισμός του ΣΥΡΙΖΑ που δίνει κι άλλα προνόμια αισχροκέρδειας στις τράπεζες, για αυτό λέμε μην χρησιμοποιείται κάρτες μόνο μετρητά, πάρτε σε μετρητά τις οικονομίες σας επειδή το ΣΥΡΙΖΑ επιβάλλει φασιστικά και προδοτικά την χρήση μόνο λογιστικού χρήματος, δηλαδή το χρήμα της εικονικής πραγματικότητας ....  

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 19:51
Του Σπύρου Δημητρέλη
Την επιβάρυνση με 0,25 - 0,50 ευρώ των φορολογούμενων που επιμένουν να πληρώνουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις με μετρητά στα γκισέ των τραπεζών προβλέπει απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων η υπογράφηκε σήμερα.

Στόχος της απόφασης είναι να μειωθούν δραστικά οι προμήθειες που πληρώνει η ΑΑΔΕ στις τράπεζες για τις εισπράξεις των φόρων με τη μεταφορά του σχετικού κόστους στους φορολογούμενους που επιμένουν… μετρητά. Το ΥΠΟΙΚ θα συνεχίσει να πληρώνει την τραπεζική προμήθεια για την είσπραξη φόρων μέσω των ηλεκτρονικών καναλιών. Σημειώνεται ότι κάθε χρόνο η ΑΑΔΕ καταβάλει στις τράπεζες περίπου 17 εκατ ευρώ για προμήθειες είσπραξης των φόρων. Από την μεταφορά του σχετικού κόστους για τις πληρωμές με μετρητά στους φορολογούμενους υπολογίζεται ότι θα εξοικονομήσει περίπου 10 εκατ. ευρώ. Η απόφαση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπει και την εξαίρεση από την προμήθεια των φορολογούμενων ηλικίας άνω των 70 ετών καθώς και αυτών που κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές.Σημειώνεται ότι η πληρωμή φόρων μέσω καρτών και web banking θα συνεχίσει να είναι χωρίς χρέωση για τους φορολογούμενους.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΑΑΔΕ: 
Στο πλαίσιο της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης και προς την κατεύθυνση της εξοικονόμησης δαπανών και της ενίσχυσης της φορολογικής δικαιοσύνης, ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, υπέγραψε απόφαση, σύμφωνα με την οποία η ΑΑΔΕ θα καλύπτει πλέον τις προμήθειες: 
* για συναλλαγές μέσω εναλλακτικών δικτύων  (Internet Banking, PhoneBanking, ATM, APS)
* για συναλλαγές που αφορούν πληρωμή ΕΝΦΙΑ και ΦΕΦΠ (Φόρος Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων) των φυσικών προσώπων τα οποία είτε είναι άνω των 70 ετών, είτε βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση, είτε παρουσιάζουν βαριές αναπηρίες σε ποσοστό 80% και άνω, είτε είναι κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών, με την προϋπόθεση ότι η καταβολή των χρημάτων θα γίνεται μέσω τραπεζικού λογαριασμού του υπόχρεου.
Οι λοιπές προμήθειες για πληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων σε φυσικό κατάστημα θα καταβάλλονται πλέον από τους ίδιους τους φορολογούμενους. 
Με βάση τα στοιχεία των τελευταίων ετών και τις εκτιμήσεις για το 2017, και δεδομένης της δυναμικής της τάσης των φορολογουμένων προς τη χρήση εναλλακτικών δικτύων και ηλεκτρονικής τραπεζικής, η δαπάνη σε βάρος του Δημοσίου διαμορφώνεται περί τα 19 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ) ετησίως. Πλέον, η εν λόγω δαπάνη μειώνεται στα 9 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ), επιτυγχάνοντας ετήσια εξοικονόμηση για το Δημόσιο τουλάχιστον 10 εκατ. ευρώ. 
Όπως δήλωσε ο κ. Πιτσιλής, "Η απόφαση αυτή εντάσσεται στην πολιτική μας για πλήρη ηλεκτρονικοποίηση των συναλλαγών των φορολογουμένων με τη φορολογική διοίκηση και για την απαλλαγή από δαπάνες που επιβαρύνουν αχρείαστα τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή το σύνολο των φορολογουμένων. Η εξοικονόμηση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, διότι απελευθερώνει πόρους για την ενίσχυση των πολιτικών καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, αλλά και για την εντατικοποίηση των φορολογικών ελέγχων και της τελωνειακής δίωξης σε πανελλήνια κλίμακα, προς όφελος του συνόλου των πολιτών".