Δευτέρα, 24 Ιουλίου 2017

Και η γραφειοκρατία σύντροφοι;

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τις 5 προτεραιότητες της για επόμενο διάστημα, από την έξοδο στις αγορές και τη παραγωγική ανασυγκρότηση, μέχρι τις αλλαγές στην υγεία και την εκπαίδευση. Περιέργως η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτές.

Ήδη όμως η αντιπολίτευση, χρησιμοποιεί τη συνεχιζόμενη ταλαιπωρία των πολιτών στις συναλλαγές τους με το δημόσιο, για να ασκήσει κριτική στη κυβέρνηση. Η χθεσινή « Καθημερινή» είχε κύριο θέμα της τα μέχρι 22 πιστοποιητικά που χρειάζονται για μια αγοροπωλησία κατοικίας.

Φυσικά η σημερινή κυβέρνηση κληρονόμησε τη γραφειοκρατία από τις προηγούμενες, αλλά αυτό δεν πρέπει να αποτελεί δικαιολογία για να μην ασχοληθεί με την καταπολέμηση της.

Η γραφειοκρατία είναι σύμμαχος της διαφθοράς και του παλαιοκομματισμού, καθώς την προσπερνούν μόνο οι ισχυροί οικονομικά και οι « κολλητοί » του πελατειακού συστήματος. Οι αγκυλώσεις της ελληνικής διοίκησης και οι θεσμικοί θύλακες αντίστασης σε κάθε αλλαγή αποτελούν εμπόδια για την υγιή επιχειρηματικότητα, την καθημερινότητα του πολίτη και τα ανθρώπινα δικαιώματα, άρα η υπέρβασή τους είναι κατεξοχήν προοδευτική μεταρρύθμιση.

Ασφαλώς η επιστροφή της χώρας στις αγορές χρήματος, που θα επιχειρηθεί αυτές τις μέρες, έχει μεγάλη οικονομική και συμβολική αξία. Αλλά η καθημερινότητα των πολιτών δεν πρόκειται να αλλάξει. Όσοι χαράζουν την πολιτική της κυβέρνησης ίσως θα έπρεπε να κάνουν μια επίσκεψη στο ΙΚΑ ή στις εφορίες για να το καταλάβουν.