Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017

Σοκ στην αγορά: 15.000 λουκέτα μέσα σε 7 μήνες

Image result for Σοκ στην αγορά: 15.000 λουκέτα μέσα σε 7 μήνες15.000 επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο από την αρχή του 2017 μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου, ενώ οι παραγωγικοί φορείς της χώρας ζητούν από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στη βελτίωση του ακατάσχετου λογαριασμού, υποστηρίζοντας πως «αποτελεί ζήτημα επιβίωσης για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες».
Σύμφωνα με τα στοιχεία , οι επιχειρήσεις που «κατέβασαν ρολά» το χρονικό διάστημα 1.1.2017-21.7.2017 διαμορφώθηκαν στις 15.252, σύμφωνα με στοιχεία από το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ).
Η πλειονότητα των «λουκέτων» αφορά σε ατομικές επιχειρήσεις (10.863), ενώ με χιλιομετρική διαφορά ακολουθούν οι Ο.Ε. (1.938), οι ΕΠΕ (748), οι Ε.Ε. (736), οι Α.Ε. (504) κ.ο.κ.
Για να αποφευχθεί η αύξηση των «λουκέτων», καθώς και μια νέα «στρατιά ανέργων», το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΕΑ) ζήτησε, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο,  από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να γίνουν άμεσα κάποιες βελτιωτικές αλλαγές στο θέμα του ακατάσχετου λογαριασμού. 
Και συγκεκριμένα, να δοθεί η δυνατότητα κίνησης κεφαλαίων που αφορούν άμεσα λειτουργικά κόστη, απαραίτητα για να συνεχίσει τη δραστηριότητά της μια επιχείρηση.
Σε ανακοίνωση του ΕΕΑ επισημαίνεται πως «τα έσοδα από συναλλαγές που γίνονται μέσω των POS πάνε κατευθείαν στον τραπεζικό λογαριασμό του επαγγελματία.
 Εάν όμως υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές -κάτι που καλείται να αντιμετωπίσει η πλειονότητα των μικρομεσαίων- τότε αυτά τα χρήματα κατάσχονται αμέσως και στο λογαριασμό μένει ποσό έως 1.000 ευρώ». 
Με άλλα λόγια, τίθεται σε κίνδυνο η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, αφού δεν είναι εφικτή η πληρωμή ακόμα και των ελάχιστων λειτουργικών εξόδων τους.
«Το τραγικότερο είναι ότι η ίδια η Πολιτεία “σπρώχνει” τους επιχειρηματίες να στραφούν προς τη φοροδιαφυγή, καθώς, όπως είναι αντιληπτό, αρκετοί αναγκάζονται να ρίχνουν πολύ τις τιμές και να μην προχωρούν σε συναλλαγές με POS αλλά με μετρητά, προκειμένου να εξασφαλίσουν κάποια μικρά κεφάλαια κίνησης για τη συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησής τους.
Δηλαδή, ενώ ο στόχος της κυβέρνησης είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής, το αποτέλεσμα οδηγεί μοιραία σε γιγάντωσή της», προσθέτει το ΕΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)