Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

Eurostat: Στα ύψη οι τιμές τροφίμων, τηλεπικοινωνιών και άλλων προϊόντων και υπηρεσιών για τους Έλληνες

PHONE SUPERMARKET
Πιο ακριβά από όλους τους Ευρωπαίους πληρώνουν οι Έλληνες για τις τηλεφωνικές και ταχυδρομικές υπηρεσίες, με τα επίπεδα τιμών να βρίσκονται σχεδόν 40% πάνω από τον μέσο όρο, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της «Καθημερινής».
Επίσης, βαρύς είναι ο λογαριασμός για τους Έλληνες καταναλωτές και στα τρόφιμα, όπου οι τιμές είναι υψηλότερες κατά 4% από τον κοινοτικό μέσο όρο- και όλα αυτά τη στιγμή που το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα διαμορφώθηκε το 2016 μόλις στο 67% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τη Eurostat, σε βασικές κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών για το 2016, η κατάσταση για τη χώρα μας είχε ως εξής:
Τρόφιμα: 4% πάνω από τον μέσο όρο. Ακριβότερη είναι η Δανία (46% πάνω) και φθηνότερη η Πολωνία.
Τηλεφωνικές και ταχυδρομικές υπηρεσίες: Οι Έλληνες πληρώνουν πιο ακριβά από όλους τους Ευρωπαίους: Το 2016 (πριν επιβληθεί το τέλος 5% σταθερής τηλεφωνίας και πρόσβασης στο Ίντερνετ, που ισχύει από 1/1/2017) οι χρεώσεις στην Ελλάδα ήταν 39,2% πάνω από τον μέσο κοινοτικό όρο. Ενδεικτικά, στην Ελβετία, οι χρεώσεις είναι 35% πάνω από τον μέσο όρο.
Αλκοόλ και καπνός: Στην Ελλάδα τα προϊόντα αυτά ήταν το 2016 κατά 8,8% φθηνότερα από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, αλλά σε χώρες όπως η Αυστρία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και το Λουξεμβούργο ήταν ακόμα φθηνότερα.
Είδη ένδυσης/ υπόδησης: Μόλις 1% φθηνότερα από τον μέσο κοινοτικό όρο. Όσον αφορά στις χαμηλότερες τιμές, στη Βουλγαρία βρίσκονται στο 79% του μέσου κοινοτικού όρου.
Έπιπλα: Οι τιμές στην Ελλάδα βρίσκονται στο 97% του μέσου κοινοτικού όρου.
Επιβατικές μεταφορές: Ιδιαίτερα ακριβές στη χώρα μας, όπως γνωρίζουμε όλοι- ειδικά όσον αφορά στα αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Το επίπεδο βρίσκεται στο 82,2% του μέσου κοινοτικού όρου, τη στιγμή που είναι πολύ χαμηλότερο σε χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία και το Λουξεμβούργο.
Κόστος στέγασης: Σχετικά φθηνό σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ, καθώς βρίσκεται στο 69,5% του μέσου ευρωπαϊκού όρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)