Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017

Βαρουφάκης: Για αυτό ο Τσίπρας επέλεξε τους ΑΝΕΛ

Βαρουφάκης: Για αυτό ο Τσίπρας επέλεξε τους ΑΝΕΛ
Το πώς ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να σχηματίσει κυβέρνηση με τους Ανεξάρτητους Έλληνες περιγράφει στο βιβλίο του ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης.

Σύμφωνα με όσα καταγράφει ο Γιάνης Βαρουφάκης και αναφέρουν σήμερα "Τα Νέα", λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ γνώριζε πως θα βγει πρώτος και άρχισε την αναζήτηση εταίρου στην περίπτωση μη αυτοδυναμίας.

Οι επιλογές για σχηματισμό κυβέρνησης ήταν δυο: Το Ποτάμι, "ένα φιλελεύθερο κεντρώο κόμμα υπό την ηγεσία ενός δημοσιογράφου με τον οποίο η Δανάη κι εγώ διατηρούσαμε φιλικές σχέσεις και για την ειδησεογραφική ιστοσελίδα του οποίου (σ.σ. protagon) είχα αρθρογραφήσει εκατοντάδες φορές", και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες που έδειχναν "σφοδρή αντίδραση" στα Μνημόνια, αλλά είχαν ακροδεξιές θέσεις σε κοινωνικά ζητήματα, "έσταζαν" υπερεθνικισμό, συγκαλυμμένο ρατσισμό έντονο σεξισμό και ομοφοβία".


Ο Βαρουφάκης θα προτιμούσε να συγκυβερνήσει με το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη όμως υπήρχε ένα βασικό πρόβλημα: Το Ποτάμι δεν θα επέτρεπε ρήξη με τις Βρυξέλλες. "Θα μου έλεγαν να διαπραγματευτώ με την τρόικα όσο σκληρά θέλω, όμως σε καμία περίπτωση να μη σκεφτώ τη ρήξη. Θα απαντούσα πως δεν υπάρχει λόγος να μπεις σε αίθουσα διαπραγματεύσεων αν δεν μπορείς καν να διανοηθείς να βγεις. Όχι η συγκυβέρνηση με Το Ποτάμι θα ήταν στρατηγική αυτοκτονία και εντελώς ανούσια" σχολιάζει ο Βαρουφάκης συνεχίζοντας: "Σε κάθε περίπτωση η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα ο Αλέξης, είχε ήδη αποφασίσει".


Η επιλογή του Πάνου Καμμένου, όπως ανέφερε ο ίδιος ο Τσίπρας στον Βαρουφάκη ήταν "προφανής" ("it’s no brainer): "Ο Αλέξης μου εξήγησε την απόφαση για συγκυβέρνηση με τον Καμμένο απλά και συνοπτικά. Είχαμε μια επιλογή, μου είπε. Η μια περίπτωση ήταν να σχηματίσουμε εύκολα και ανώδυνα μια κυβέρνηση συνεργασίας με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, διορίζοντας τον Καμμένο υπουργό Άμυνας, με τον όρο να μην παρέμβει σε καμία απόφαση σχετικά με τις διαπραγματεύσεις ή με κοινωνικά θέματα, στα οποία θα κυριαρχούσε η προοδευτική ατζέντα ΣΥΡΙΖΑ. Η δεύτερη ήταν να μπούμε σε εκτενείς διαπραγματεύσεις με Το Ποτάμι με σκοπό να σχηματίσουμε μια κυβέρνηση την οποία η τρόικα θα μπορούσε να ανατρέψει ανά πάσα στιγμή. "Είναι προφανής επιλογή" κατέληξε. Όσο περνούσαν οι μήνες, ο Αλέξης είχε δίκιο. Ο Καμμένος και οι συνάδελφοί του κράτησαν το λόγο τους και ήταν πλήρως υποστηρικτικοί στη διαπραγματευτική μας τακτική" σχολιάζει ο Βαρουφάκης, για να καταλήξει ωστόσο πως "παρ’ όλα αυτά, οι πρακτικοί λόγοι αυτής της σύμπραξης δεν απάλυναν την αποστροφή μου (…). Απ' όλες τις δύσκολες ερωτήσεις ξένων δημοσιογράφων τις επόμενες εβδομάδες, αυτές που πονούσαν περισσότερο αφορούσαν αυτή την αμήχανη συμμαχία".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)