Πέμπτη 27 Ιουλίου 2017

Συρία: ένα γιγάντιο κινεζικό σχέδιο ανασυγκρότησης


Ο «Νέος Δρόμος του Μεταξιού» στη Συρία

Το Πεκίνο συνάζει μια σειρά από μέγα-συμβάσεις με τη Δαμασκό για την ανοικοδόμηση των βασικών υποδομών της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας.

Εκτός από τα αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ενεργειακά δίκτυα, η Κίνα θα ανακατασκευάσει όλο το οδικό δίκτυο, τους αυτοκινητοδρόμους και τους σιδηροδρόμους της Συρίας, σύμφωνα με τα δικά της πρότυπα.

Ο συριακός στρατός και οι σύμμαχοι του ήταν σε θέση να επανα-καταλάβουν σημαντικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων στα ανατολικά της χώρας και οι Κινέζοι τεχνικοί, συνοδευόμενοι από ειδικές δυνάμεις, δεν περίμεναν το τέλος των μαχών για να αποβιβαστούν εκεί. Η Κίνα σκοπεύει να πάρει τις περισσότερες από τις συμβάσεις για την εξερεύνηση στον τομέα των υδρογονανθράκων.



Ο πόλεμος που επιβλήθηκε στη Συρία από τους παραδοσιακούς αντιπάλους της, έχει προκαλέσει περισσότερα από 226 δισεκατομμύρια δολάρια ζημιές σε αυτή υη χώρα του Λεβάντε, η μόνη που βρίκεται τεχνικά σε εμπόλεμη κατάσταση με το Κράτος του Ισραήλ.

Ο συριακός στρατός συγκράτησε το αρχικό σοκ όσο μπορούσε καλύτερα από τις 15 Μαρτίου 2011 μέχρι το Σεπτέμβριο του 2015, ημερομηνία στην οποία οι τακτικές μονάδες, εξαντλημένες και με ελλιπή εξοπλισμό, δεν ήταν πλέον σε θέση να αποκρούσουν τις μυριάδες των ένοπλων ανταρτών που είχαν συσταθεί από τις ΗΠΑ, τη Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ και τους συμμάχους τους.

Η Δαμασκός προσέφυγε τότε σε στρατιωτική βοήθεια από τη Ρωσία.

Στις 30 Σεπτεμβρίου 2015, η Ρωσία επενέβαινε στη Συρία και κατάφερε με λίγα μέσα για να ωθήσει πίσω όλα τα ανταρτικά κύματα και να εξασφαλίσει την επιβίωση της συριακής κρατικής δομής.

Εν τω μεταξύ, η Κίνα ξεκίνησε από το 2014 να επενδύσει στη Συρία με το Ιράν για να αντιμετωπίσει τον ιδιαίτερα σφοδρό οικονομικό και χρηματοπιστωτικό πόλεμο που διεξάγεται από τους εχθρούς της Συρίας που στοχεύει στο να καταστρέψει την οικονομία της.

Για το Πεκίνο, που παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή την εξέλυξη της κατάστασης στη Συρία σε πραγματικό χρόνο (πάνω από μια δωδεκάδα κινεζικοί κατασκοπευτικοί δορυφόροι παρακολουθούν μόνιμα τις ζώνες όπου επιχειρούν οι Αμερικανοί στη Βόρεια και Νότια Συρία), ο πόλεμος στη Συρία έχει σχεδόν τελείωσει.


Μεσομακροπρόθεσμα , η Κίνα θα αποκτήσει ένα μόνιμο λιμάνι στη Συρία, ως μέρος του γιγαντιαίου σχεδίου της για το «Νέο Δρόμο του Μεταξιού». Ένα από τα πιο φιλόδοξα οικονομικά σχέδια του αιώνα.

Ενώ οι χορηγοί του πολέμου στη Συρία εξακολουθούν να ψάχνουν, κατάπληκτοι, γιατί ο ουρανός τους έπεσε στο κεφάλι σε αυτή την υπόθεση, προσκολλημένοι στα ασήμαντα πράγματα, η Κίνα κερδίζει τις συμβάσεις του αιώνα, πολύ πιο ενδιαφέρουσες από το τι μπορούσαν να πάρουν όλες οι εταιρείες μαζί στο Ιράκ μετά του Σαντάμ.


Μετάφραση: Κριστιάν Ακκυριά

strategika51.wordpress.com

infognomonpolitics.blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)