Δευτέρα, 8 Μαΐου 2017

Συνέντευξη του Αμερικανού πρέσβη: Ύμνους στην κυβέρνηση Τσίπρα για τις εξυπηρετήσεις της. Σε αδιέξοδο η χώρα


πρέσβη
Ο Geoffrey Pyatt δεν είναι τυχαίος πρέσβης. Ήρθε στην Αθήνα μετά από μια ιδιαίτερα «επιτυχή» θητεία στην Ουκρανία, όπου έφερε σε πέρας το φασιστικό φιλοαμερικανικό ψυχροπολεμικό πραξικόπημα. Η παρουσία του στην Αθήνα έδειχνε το βάρος που δίνουν οι ΗΠΑ στις εξελίξεις στην Ελλάδα για τον απόλυτο έλεγχο της τελευταίας ενόψει και κυβερνητικής αλλαγής.
Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι ο Geoffrey Pyatt δεν χρειάστηκε να κοπιάσει ιδιαίτερα.
Τσίπρας και Καμμένος, στον έναν ακριβώς χρόνο που κλείνει ο Pyatt στην Ελλάδα, ως έτοιμοι από καιρό έχουν παραδώσει πλήρως την χώρα στο ταψί των ΗΠΑ, για να την χορεύουν οι τελευταίες όπως θέλουν.

Ο Geoffrey Pyatt επέλεξε αυτονόητα το Βήμα της Κυριακής (7/5) για να βγάλει ύμνους προς τους Τσίπρα – Κοτζιά – Καμμένο. Ειδικότερα ο Αμερικανός πρέσβης εξήρε ως την πιο «ενδιαφέρουσα» επιλογή της κυβέρνησης την «διαγώνιο» συνεργασία Ελλάδας – Ισραήλ, τόσο στην «ενέργεια» όσο και στον στρατιωτικό τομέα, με χαρακτηριστικό, όπως είπε, δείγμα την «συμμετοχή των ισραηλινών F-16 στην πρόσφατη άσκηση Ηνίοχος». Η «συνεργασία ΗΠΑ, Ελλάδας, Ισραήλ βοηθά τα μέγιστα τις πολιτικές αποφάσεις της Ουάσιγκτον», συμπλήρωσε.
Από την άλλη μεριά ο Pyatt εξήρε τον κεντρικό ρόλο της Σούδας για τις στρατιωτικές δυνάμεις και επιχειρήσεις των ΗΠΑ, ενώ «καλωσόρισε» τις δηλώσεις Καμμένου και την «πρόθεση της κυβέρνησης να επεκτείνει περισσότερα από ένα έτη την συμφωνία για την αμερικανική χρήση της Σούδας»!
Ο Geoffrey Pyatt δεν θα μπορούσε να ήταν πιο θερμός όσον αφορά τις υπηρεσίες που προσφέρει η κυβέρνηση προς τις ΗΠΑ τόσο «στην Ανατολική Μεσόγειο και την Συρία», στα «Δυτικά Βαλκάνια» για την αναχαίτιση της Ρωσίας, όσο και για την αντιμετώπιση της «πρόκλησης της μετανάστευσης».
Όπως δεν θα μπορούσε να ήταν πιο υποστηρικτικός της κυβέρνησης,  πιο παρεμβατικός και πιο αισιόδοξος λέγοντας με νόημα ότι «η Ελλάδα θα πλεύσει σε ήρεμα νερά για περίπου δύο χρόνια», όσα απομένουν μέχρι τις επόμενες εκλογές. Μέχρι και κατεύθυνση δίνει ο Pyatt στον Τσίπρα, ότι τώρα, μετά το πέρας της αξιολόγησης, έχει την ευκαιρία για ένα «νέο αφήγημα», όπως είπε, προφανώς προς μια Ελλάδα αμερικανική, με «ολίγην», υποταγμένη στις ΗΠΑ, Γερμανία.
Το εντυπωσιακό είναι πως, ενώ ο Geoffrey Pyatt εκθείαζε και ευλογούσε την κυβέρνηση για τις υπηρεσίες της προς τις ΗΠΑ, δεν είπε το παραμικρό, παρότι ρωτήθηκε, για να στηρίξει την χώρα μας ή την Κύπρο απέναντι σε μια κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα, αντίθετα, εγκωμίασε την ελληνική πολιτική «κατευνασμού» της Άγκυρας και περίπου την ελληνική «παθητικότητα» για τις εξελίξεις στα βόρεια σύνορά μας (ή καλύτερα την απάντηση της ανάπτυξης των σχέσεων της Ελλάδας με το Κόσοβο!).
Η κυβέρνηση Τσίπρα αξίζει συγχαρητήρια: Είναι η μοναδική, σχεδόν, κυβέρνηση στην Ευρώπη που έχει καταφέρει σε αυτήν την αντιφατική συγκυρία να είναι τόσο δουλική προς την Γερμανία και ταυτόχρονα τόσο τυφλά υπάκουη προς τις ΗΠΑ.
Στο μόνο, όμως, που υστερεί, είναι ότι όσο εξυπηρετεί και υπηρετεί επιμελέστατα το Βερολίνο και την Ουάσιγκτον, τόσο βουλιάζει και πνίγεται η χώρα και ο ελληνικός λαός.
Η «πρώτη φορά Αριστερά» δεν υπάρχει, γιατί η κυβέρνηση Τσίπρα δεν έχει καμία σχέση με την Αριστερά.
Αυτό που υπάρχει, όμως, είναι το πρώτη φορά τόσο υπαλληλικά και δουλικά προς τους ξένους προστάτες και τόσο καταστροφικά για τον τόπο.
Τ.Κ
 
iskra.gr