Κυριακή, 7 Μαΐου 2017

Διαμαρτυρίες για τη λειτουργία καταστημάτων τις Κυριακές σε Αθήνα, Πάτρα και ΘεσσαλονίκηΜε συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα αντέδρασαν έμποροι και εμποροϋπάλληλοι, στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές
Adtech Ad
Με δύο συγκέντρωσεις διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας καθώς και κινητοποιήσεις σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα απαντούν οι εμποροϋπάλληλοι στο νέο σχεδίο που προωθεί η κυβέρνηση για ανοιχτά καταστήματα 32 Κυριακές τον χρόνο

AdTech Ad
Ειδικότερα, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας πραγματοποίησε πορεία διαμαρτυρίας στην οδό Ερμού, τον κεντρικό εμπορικό δρόμο της Αθήνας κατά των νέων μέτρων, τα οποία όπως υποστηρίζουν "θα αυξήσουν τα λουκέτα στον χώρο του εμπορίου".
Στο πλευρό των εμποροϋπαλλήλων και των εργαζομένων τάχθηκαν και απλοί πολίτες οι οποίοι τονίζουν πως τα καταστήματα θα πρέπει να παραμένουν κλειστά όλες τις Κυριακές του χρόνου, ώστε και οι εργαζόμενοι να ξεκουράζονται.


Στη διαμαρτυρία του ΕΚΑ έδωσε το παρών ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

  Αξίζει να σημειωθεί πως τα περισσότερα καταστήματα στην οδό Ερμού παρέμειναν κλειστά.

Παράλληλα, το ΠΑΜΕ διοργάνωσε ξεχωριστή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία στο Μοναστηράκι και στη συνέχεια πραγματοποίησε πορεία στους  κεντρικούς δρόμους της Αθήνας..
 
 

Συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και πορείες στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν την Κυριακή τα μέλη της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων και του Συντονισμού Δράσεων Ενάντια στην Κυριακάτικη Εργασία.
Εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, ενώ στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας έκλεισαν συμβολικά τις εισόδους καταστημάτων που ανέβασαν σήμερα ρολά, και ανήρτησαν πανό.

  Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης είχε καλέσει τους εμπόρους να κρατήσουν κλειστά τα καταστήματα τους σήμερα συμμετέχοντας στην απεργία που γίνεται πανελλαδικά. «Ζητήσαμε να παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα σήμερα και το ίδιο θα κάνουμε κάθε φορά που θα γίνεται μια επέμβαση για τις Κυριακές σε ένδειξη διαμαρτυρίας» υποστήριξε  ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, Παντελής Φιλιππίδης.
Κινητοποιήσεις στην Πάτρα

Με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο κέντρο της Πάτρας αντέδρασαν έμποροι και εμποροϋπάλληλοι, στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

  Σε δηλώσεις του την Κυριακή ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Πάτρας Γιώργος Ρώρος ανέφερε: «σήμερα γίνεται μια μεγάλη κινητοποίηση σε πανελλαδικό επίπεδο και δίνουμε μία απάντηση σε αυτούς που επιχειρούν να πάρουν την Κυριακή». Όπως πρόσθεσε, «αυτό είναι ένα θέμα βαθιά πολιτικό, διότι πίσω από το άνοιγμα της αγοράς, αυτό που θέλουν, είναι να κλείσουν τα μικρά καταστήματα, ώστε το μεγάλο μερίδιο να το πάρουν οι πολυεθνικές και τα πολυκαταστήματα».
Ακόμη, ο Γιώργος Ρώρος υπογράμμισε ότι «αυτή την φορά έχουμε ευρείες συμμαχίες και πιστεύω ότι όλη η κοινωνία είναι μαζί μας, γιατί αν ανοίξει η αγορά, τότε θα ακολουθήσουν και άλλοι μετά από εμάς.»
Επίσης, διαμαρτυρία για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές πραγματοποίησαν και μέλη του ΠΑΜΕ.
Να σημειωθεί ότι λίγα καταστήματα άνοιξαν σήμερα το πρωί στην Πάτρα, όπου και αυτά έκλεισαν έπειτα από τις κινητοποιήσεις.
Η ανακοίνωση του ΚΚΕ

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Κομουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, καταγγέλλει την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας.
Ακολουθεί το κείμενο της ανακοίνωσης του ΚΚΕ:
«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με την ουσιαστική κατάργηση της κυριακάτικης αργίας των εμποροκαταστημάτων, υλοποιεί κι ολοκληρώνει ένα πάγιο αίτημα των μεγαλεμπόρων και των πολυεθνικών, που ξεκίνησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση υποκριτικά «πανηγυρίζει» για την απόκρουση των αντεργατικών απαιτήσεων του ΔΝΤ, προωθεί την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, που αποτελεί το επιστέγασμα του «εργασιακού μεσαίωνα». Το μέτρο αυτό χτυπάει στην καρδιά των δικαιωμάτων των εργαζομένων, οδηγώντας σε ακόμα μεγαλύτερη επιδείνωση των εργασιακών τους σχέσεων, γενικευμένη ελαστική εργασία, ένταση της εκμετάλλευσης, ακόμα και αποδιοργάνωση της προσωπικής και οικογενειακής τους ζωής.
Είναι προπομπός κι οδηγός νέων ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις και τον εργάσιμο χρόνο για όλους σχεδόν τους κλάδους. Το ζήτημα της κυριακάτικης αργίας αφορά ιδιαίτερα τις γυναίκες και τη νεολαία που αποτελούν την πλειοψηφία των εργαζομένων στον κλάδο, όλο το λαό, που πρέπει να υπερασπιστεί το δικαίωμα να υπάρχει σταθερή ημέρα ανάπαυσης για όλους.

Την ίδια στιγμή οδηγεί τα μικρά εμπορικά καταστήματα –όσα δεν έχουν ήδη βάλει λουκέτο, εξαιτίας της κυριαρχίας των μονοπωλίων, της φτώχειας του λαού και της φοροληστείας– ακόμα πιο μαζικά στο κλείσιμο, λόγω των αυξημένων λειτουργικών εξόδων και του ανταγωνισμού με τα μονοπώλια, που πλέον, με ένα ακόμη όπλο στη φαρέτρα τους, θα αποσπάσουν ακόμη μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς.
Το μέτρο αυτό επιβεβαιώνει ότι τα μέτρα των μνημονίων δεν αποτελούν μόνο κάποιες απαιτήσεις των δανειστών. Είναι οι κατευθύνσεις της ΕΕ για να προχωρήσει πιο γρήγορα η συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου, για να ανακάμψει η καπιταλιστική κερδοφορία πάνω στα συντρίμμια των εργατικών δικαιωμάτων και των κατεστραμμένων μικρομάγαζων. Είναι μια ακόμη απόδειξη για τον ταξικό, αντιλαϊκό χαρακτήρα της «ανάπτυξης», που επιδιώκουν η κυβέρνηση και όλα τα άλλα κόμματα.
Οι ισχυρισμοί ότι η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές θα τονώσει την αγορά είναι προκλητικοί, σε μια περίοδο που έχουν τσακιστεί οι μισθοί και οι συντάξεις, που εκατομμύρια άνθρωποι δε μπορούν να καλύψουν ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες επιβίωσης.
Είναι ανάγκη, οι εργατοϋπάλληλοι και οι αυτοαπασχολούμενοι στο εμπόριο, με τον κοινό τους αγώνα, να ορθώσουν τείχος στην εφαρμογή αυτού του μέτρου, να διεκδικήσουν τη νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας, την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων και πρέπει να βρουν την ενεργητική στήριξη από όλους τους εργαζομένους.
Η λύση βρίσκεται στην κοινωνική συμμαχία για την οριστική ανατροπή αυτής της πολιτικής. Αυτός είναι ο μόνος ρεαλιστικός δρόμος για τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους, ο δρόμος της αντεπίθεσης για την υπεράσπιση των δικών τους αναγκών και όχι για τα υπερκέρδη των μονοπωλίων».

(Με πληροφορίες από ThestivalPatrastimes, ΑΠΕ)

news247.gr