Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Η ρωσική … «αρκούδα» ροκανίζει την Coca Cola Τρία Έψιλον

Ισχυρότατες πιέσεις στα μεγέθη της δέχεται η ελληνική πολυεθνική Coca Cola HBC συμφερόντων της οικογένειας Δαυίδ λόγω των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί στη Ρωσική αγορά στην οποία έχει ισχυρή παρουσία.

Η ελληνική πολυεθνική που πραγματοποιεί το 19% του όγκου πωλήσεών της στη Ρωσία είδε στο δεύτερο τρίμηνο του 2013 να μειώνεται ο όγκος πωλήσεων κατά μονοψήφιο ποσοστό αλλά την ίδια στιγμή σημαντική αναμένεται η πτώση του κύκλου εργασιών λόγω της μεγάλης υποτίμησης που έχει υποστεί το ρούβλι.

Για το δεύτερο εξάμηνο οι προσδοκίες της Coca Cola HBC δεν είναι θετικές καθώς πέραν των άλλων η μείωση της ζήτησης ενισχύεται και αυτό σε συνδυασμό με το υποτιμημένο ρούβλι δημιουργεί ιδιαίτερα αρνητικές συνθήκες.

Εν τω μεταξύ σαν μην έφτανε η πίεση στα αναψυκτικά η Coca Cola HBC αντιμετωπίζει και άλλους είδους προβλήματα στη Ρωσία. Ειδικότερα οι Ρωσικές αρχές μετά από ελέγχους που ισχυρίζονται ότι πραγματοποίησαν εγείρουν θέμα μη κανονικότητας του περιεχομένου του ουίσκι Jack Daniels και ζήτησαν απόσυρση από τα ράφια. Το συγκεκριμένο προϊόν διανέμεται από την ελληνική πολυεθνική.

Παράλληλα οι Ρώσοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιβάλλουν φόρο στα ανθρακούχα αναψυκτικά που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη γεγονός που δημιουργεί έντονη ανησυχία καθώς σε μια τέτοια περίπτωση θα επηρεαστούν δραματικά οι πωλήσεις της Coca Cola. Πάντως η διοίκηση της CCHBC κατά τη διάρκεια του teleconference με αφορμή την ανακοίνωση των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων είχε αναφέρει ότι στους αναλυτές ότι «είναι μάλλον απίθανο να δούμε κάτι τέτοιο».

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΟΥΤΖΟΣ
nkaroutzos@gmail.com



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)