Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

«Μαύρη μέρα» για την Αρχαιολογία!


«Μαύρη μέρα» για την Αρχαιολογία! Η υποκρισία της κυβέρνησης είναι απύθμενη. Την ώρα που το Μαξίμου και ο πρωθυπουργός δήθεν κόπτονται για τις ανασκαφές της Αμφίπολης και ρίχνουν όλο τους το επικοινωνιακό βάρος στον τάφο που ανακαλύφθηκε την ίδια ώρα με προεδρικό διάταγμα συντρίβουν τα πάντα. Διαλύουν και συγχωνεύουν από Εφορίες Αρχαιοτήτων μέχρι και μουσεία.

Σε μια εποχή που ο τουρισμός στηρίζεται κατά κύριο λόγο στην ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και ο κ. Σαμαράς τρέχει μέχρι την Αμφίπολη για να δώσει βαρύτητα στις ανασκαφές, την ίδια ώρα το υπ. Πολιτισμού διαλύει τα πάντα στο όνομα των περικοπών και των οικονομιών κλίμακας.

Τυχαίο ή σκόπιμο το μόνο σίγουρο είναι πως οι ανταγωνιστές μας επί του τουρισμού τρίβουν τα χέρια τους.

Αυτά καταγγέλλει μεταξύ άλλων σε μια επιστολή- φωτιά ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων και μάλιστα όπως αποκαλύπτει μέχρι και η ΚΗ' Εφορία Αρχαιοτήτων που διενεργεί τις ανασκαφές στην Αμφίπολη θα κλείσει στις 28 Οκτωβρίου του 2014.

Για το θέμα ειδικά της Αμφίπολης το υπουργείο Πολιτισμού έβγαλε ανακοίνωση διάψευσης, ενώ για όλα τα υπόλοιπα δεν είχε τίποτα να πει. Μάλιστα στην ανακοίνωση - διάψευση του υπουργείου Πολιτισμού τονίζεται πως όχι μόνο δεν κλείνει η ΚΗ' Εφορία της Αμφίπολης αλλά διευρύνεται και με τις Βυζαντινές Αρχαιότητες της Εφορίας Καβάλας.

Ούτε λίγο, ούτε πολύ το υπουργείο παρουσιάζει τη συγχώνευση ως αναβάθμιση!!!! Τραγικό είναι και το γεγονός ότι από τις υπόλοιπες καταγγελίες του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων δεν διαψεύδει τίποτα.
Η κριτική των αρχαιολόγων κατευθύνεται προς το Προεδρικό Διάταγμα του Νέου Οργανισμού του ΥΠΠΟΑ που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 171/Α/28-8-2014.
Οι λόγοι που ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, εκφράζει την αντίθεσή του, προκύπτουν από την ανακοίνωσή του και είναι οι ακόλουθοι:
"Χωρίς να προηγηθεί κανένας διάλογος ούτε με τους εργαζόμενους, ούτε με τους υπηρεσιακούς παράγοντες, ούτε με τους λοιπούς εμπλεκόμενους φορείς –παρά τις συνεχείς εκκλήσεις του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων εδώ και τρία χρόνια με διαρκή υπομνήματα– η αρχαιότερη Υπηρεσία του ελληνικού κράτους αλλάζει δομή, όταν ο προηγούμενος Οργανισμός θεσμοθετήθηκε μόλις το 2003, και δεν έχει αποτιμηθεί καν η λειτουργία του.
Τη στιγμή που η κυβέρνηση παριστάνει ότι ρίχνει βάρος στην αρχαιολογική έρευνα εκμεταλλευόμενη πολιτικά τη συνεχιζόμενη ανασκαφική έρευνα στον Τύμβο Καστά της Αμφίπολης, ταυτόχρονα:

• Συρρικνώνει τις Εφορείες Αρχαιοτήτων σε όλη τη χώρα, που είναι η πραγματική ραχοκοκαλιά της προστασίας και της ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ακόμη και η ΚΗ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, που διενεργεί τις ανασκαφές στην Αμφίπολη, θα πάψει να υπάρχει στις 28 Οκτωβρίου 2014, στο βωμό της «οριζόντιας μείωσης δομών» κατά 40% που ζητάει η Τρόικα και το ΥΔΜΗΔ.

• Εξαφανίζει από τα Μουσεία νευραλγικά Τμήματα, όπως αυτά των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και των εκθέσεων, ανοίγοντας το δρόμο για να τα παραχωρήσει σε ιδιώτες.

• Ιδρύει πέντε νέες υπηρεσίες υπαγόμενες απευθείας στο Γραφείο Υπουργού, μιας και εκεί, φαίνεται, δεν χρειάζεται να τηρηθεί η «μείωση των οργανικών δομών». Μία από αυτές, η «Ειδική Υπηρεσία Προβολής και Αξιοποίησης» φαίνεται ότι ήδη έχει αρχίσει άτυπα να λειτουργεί με αφορμή την Αμφίπολη, εμπλέκοντας εξωϋπηρεσιακούς παράγοντες που δήθεν προσφέρουν υπηρεσίες αφιλοκερδώς, προκειμένου να υπαχθούν τα αποτελέσματα της αρχαιολογικής έρευνας με απαράδεκτο τρόπο στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς!

• Καταργεί όλες τις κενές οργανικές θέσεις, σε ένα Υπουργείο που είναι ήδη υποστελεχωμένο, προσπαθώντας να διαιωνίσει αυτή την απαράδεκτη κατάσταση.

• Θέτει σε ομηρία όλους τους προϊστάμενους Διευθύνσεων και Τμημάτων (ακόμη και αυτούς που έγιναν Τμηματάρχες μόλις ενάμιση μήνα πριν!), αφού σύμφωνα με τις τελευταίες νομοθετικές παρεμβάσεις του ΥΔΜΗΔ, με την ισχύ των νέων Οργανισμών λήγει η θητεία των Διευθυντών και... ο Υπουργός τοποθετεί προϊστάμενους στις νεοσύστατες Υπηρεσίες κατά το δοκούν!

• Η πολιτική ηγεσία παίρνει την ευθύνη να προκαλέσει τεράστια αναστάτωση στα 600 έργα ΕΣΠΑ με συνολικό προϋπολογισμό 744 εκ. ευρώ και στις εκατοντάδες σωστικές ανασκαφές στο πλαίσιο έργων τρίτων, που εκτελούνται αυτή τη στιγμή από τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ. Κι όλα αυτά στο όνομα δήθεν της «εξοικονόμησης»!
Η οικονομική επιβάρυνση που θα προκληθεί και τα σημαντικά προβλήματα που θα ανακύψουν, και οι καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των πολιτών βαρύνουν εξ ολοκλήρου την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και την Κυβέρνηση.
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, στη βάση των αποφάσεων διαδοχικών Συνελεύσεων του, θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις και σε κάθε νομική ενέργεια προκειμένου να μην εφαρμοστεί αυτό το Οργανόγραμμα".

Διαβάστε επίσης: 
Αμφίπολη:Τον τάφο τον έχουν «ρημάξει» από το 1950!-Σοκαριστικές αποκαλύψεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)