Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

Νομπελίστες οικονομολόγοι κατακεραυνώνουν Μέρκελ και τραπεζίτες και μιλούν για έξοδο από το ευρώ

Σε «μαστίγωμα» της Άνγκελα Μέρκελ για τις οικονομικές πολιτικές που εφαρμόζονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξελίχθηκε η πέμπτη σύναξη των κατόχων βραβείων Νόμπελ στο Λιντάου της Γερμανίας. Στη συνάντηση αυτή οι μεγαλύτεροι οικονομολόγοι εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση κατά της στρατηγικής της Ευρωζώνης προειδοποιώντας ότι οι περιοριστικές πολιτικές επισείουν τον κίνδυνο ετών ύφεσης και μια νέας έκρηξης της κρίσης χρέους. 

«Οι ιστορικοί θα ρίξουν πίσσα και πούπουλα στους ευρωπαίους κεντρικούς τραπεζίτες» ήταν η χαρακτηριστική έκφραση που χρησιμοποίησε ο καθηγητής Πίτερ Ντάιαμοντ που θεωρείται από τους κορυφαίους ειδικούς στον τομέα αντιμετώπισης της ανεργίας. «Οι νεαροί Ισπανοί και Ιταλοί που αναζητούν μια θέση εργασίας εν μέσω ύφεσης θα επηρεαστούν για δεκαετίες. Πρόκειται για ένα τρομακτικό αποτέλεσμα και είναι εντυπωσιακό πόσες λίγες αντιδράσεις έχουν
προκληθεί για τις πολιτικές που είναι τόσο εκπληκτικά καταστροφικές» συμπλήρωσε.

«Καταστροφική αποτυχία» χαρακτήρισε τις πολιτικές λιτότητας ο καθηγητής Γιόσεφ Στίγκλιτς θεωρώντας τες υπεύθυνες για την μηδενική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη στο πρώτο μισό του έτους. Προειδοποίησε, δε, ότι «υπάρχει κίνδυνος για μια ύφεση που θα διαρκέσει χρόνια». Δήλωσε, μάλιστα, ανήσυχος για το μέλλον της νομισματικής ένωσης για την οποία σημείωσε ότι «ακόμα δεν έχει αισθανθεί τον αντίκτυπο των γεωπολιτικών εντάσεων».

Από την πλευρά της η καγκελάριος της Γερμανίας απάντησε στην κριτική με το επιχείρημα ότι είναι δύσκολο να ελέγξεις ένα νόμισμα για 18 κράτη όταν τα κυρίαρχα κοινοβούλια αρνούνται να συμμορφωθούν με πολιτικές που αποφασίζονται στα ευρωπαϊκά όργανα. Επέμεινε, μάλιστα, ότι οι χώρες που χτυπήθηκαν από την κρίση έχουν μειώσει τα ελλείμματά τους και ότι οι πρώτοι «καρποί» μιας βιώσιμης ανάκαμψης είναι πλέον ορατοί. 

Οι απόψεις αυτές, ωστόσο, δεν εμπόδισαν τον αμερικανό ειδικό σε θέματα νομισματικής πολιτικής Κρίστοφερ Σίμς να ταχθεί υπέρ της εξόδου από το ευρώ χωρών όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία ή η Ισπανία. «Αν μπορούσα να συμβουλεύσω την Ελλάδα, την Πορτογαλία ή ακόμα και την Ισπανία, θα τους ελεγα να ετοιμάζουν εφεδρικά σχέδια για την έξοδό τους από το ευρώ. Δεν υπάρχει κανένα νόημα στην παρουσία στην νομισματική ένωση αν αυτό που συμβαίνει μετά από ένα σοκαριστικό χτύπημα είναι το χτύπημα αυτό να γίνεται ολοένα και χειρότερο» ανέφερε ο Σίμς. Εξηγώντας το σκεπτικό του παραδέχθηκε ότι το κόστος μιας τέτοιας κίνησης θα ήταν μεγάλο, «μια μορφή χρεοκοπίας» αλλά η παραμονή στο ευρώ, κατά τον αμερικανό καθηγητή, «είναι επίσης πολύ κοστοβόρα για τις χώρες αυτές». «Οι Ευρωπαίοι έχουν δημιουργήσει ένα σύστημα που είναι χειροτερο από αυτόν του Χρυσού Κανόνα (σ.σ. κάθε χώρα έθετε μέχρι το 1914 μια σταθερή τιμή χρυσού σε όρους του νομίσματος της, στην οποία ήταν έτοιμη να αγοράσει ή να πουλήσει). Είναι σαν τις χώρες της Λατινικής Αμερικής που δανείζονται σε δολλάρια» κατέληξε ο αμερικανός ειδικός.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)