Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Υπό επίσημη έρευνα η Λαγκάρντ για υπόθεση απάτης



Σχόλιο ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ:

Ας μην ξεχνάμε όσα εξέφρασε για τον Ελληνικό λαό αυτή η «κύρια» εκπρόσωπος του ΔΝΤ και ας θυμόμαστε το ποιόν της:  


Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ τέθηκε υπό επίσημη έρευνα από τις γαλλικές Αρχές για ενδεχόμενη αμέλεια στην υπόθεση Ταπί, η οποία αφορά απάτη, όπως μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορείο.
Η Λαγκάρντ, σύμφωνα με τις αναφορές, διεμήνυσε ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί και ότι θα προσβάλει την απόφαση των δικαστικών Αρχών να τη θέσουν υπό έρευνα. «Θα επιστρέψω στο γραφείο μου στην Ουάσινγκτον το απόγευμα», δήλωσε η ίδια στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Πηγή στο περιβάλλον της Λαγκάρντ ανέφερε πως η πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας «είναι εξαιρετικά μαχητική. Η ίδια βλέπει αυτήν την απόφαση εντελώς αβάσιμη κι ανέθεσε στους δικηγόρους της να ασκήσουν

οποιαδήποτε προσφυγή».

Ο δικηγόρος Ιβ Ρεπικέ δήλωσε προς το Reuters ότι η Λαγκάρντ, η οποία αυτή την εβδομάδα απάντησε σε ερωτήσεις δικαστικών στο Παρίσι για τέταρτη φορά υπό το καθεστώς της μάρτυρος στην υπόθεση αυτή, υποστήριξε πως η κίνηση των δικαστών είναι αβάσιμη.

"Καταθέτουμε έφεση", δήλωσε τηλεφωνικά ο Ρεπικέ, προσθέτοντας και αυτός πως η Λαγκάρντ πρόκειται να επιστρέψει αργότερα σήμερα στην έδρα του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον και δεν έχει σχέδια να παραιτηθεί.

Η Λαγκάρντ ανακρίθηκε χθες από δικαστές του Δικαστηρίου της Δημοκρατίας, μοναδικού δικαστικού θεσμού στη Γαλλία που ερευνά και δικάζει τα μέλη της κυβέρνησης για πράξεις τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Στο πλαίσιο της γαλλικής νομοθεσίας, οι δικαστές θέτουν ένα πρόσωπο υπό επίσημη έρευνα όταν πιστεύουν πως υπάρχουν ενδείξεις αδικοπραγίας, αλλά αυτό δεν οδηγεί πάντα σε δίκη.

Η έρευνα σχετίζεται με κατηγορίες ότι ο μεγιστάνας Μπερνάρ Ταπί, ένας υποστηρικτής του συντηρητικού πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί, έλαβε χωρίς να πρέπει 403 εκατ. ευρώ από μια διαιτησία για τη διευθέτηση της διένεξης με την τότε κρατική τράπεζα Κρεντί Λιονέ, η οποία έχει σήμερα κλείσει, σχετικά με την πώληση της εταιρείας αθλητικών ειδών Adidas.

Στην έρευνα εμπλέκονται ήδη μέλη της κυβέρνησης του Σαρκοζί και ο διευθύνων σύμβουλος της France Telecom Στεφάν Ρισάρ, ο οποίος ήταν συνεργάτης της Λαγκάρντ όταν εκείνη ήταν υπουργός Οικονομικών του Σαρκοζί.

Σε προηγούμενη ανάκρισή της, η Λαγκάρντ είχε κατηγορήσει τον Ρισάρ ότι χρησιμοποίησε την προτυπωμένη υπογραφή της για να υπογράψει ένα έγγραφο που διευκόλυνε την πληρωμή, έχει γίνει γνωστό από γαλλικά μέσα ενημέρωσης. Εντούτοις ο Ρισάρ έχει δηλώσει πως η Λαγκάρντ είχε ενημερωθεί πλήρως για την υπόθεση.

Ερευνητές προσπαθούν να καθορίσουν αν οι πολιτικές διασυνδέσεις του Ταπί έπαιξαν κάποιο ρόλο στην απόφαση της κυβέρνησης να υπάρξει προσφυγή σε διαιτησία, από την οποία ο επιχειρηματίας κέρδισε ένα τεράστιο ποσό (403 εκατ. ευρώ).

Το αδίκημα της αμέλειας όταν αφορά πρόσωπο στο οποίο έχουν ανατεθεί δημόσιες ευθύνες τιμωρείται στη Γαλλία με μέγιστη ποινή φυλάκισης δύο ετών και πρόστιμο 15.000 ευρώ.

Η Λαγκάρντ είναι διευθύντρια του ΔΝΤ από τον Ιούλιο του 2011. Το ΔΝΤ πέρυσι ανακοίνωσε πως το διοικητικό συμβούλιό του συζήτησε τις ενδεχόμενες συνέπειες από τη υπόθεση Ταπί και αποφάσισε πως η Λαγκάρντ θα μπορεί να συνεχίσει να ηγείται του Ταμείου.




 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)