Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

Σκοτεινό το μέλλον της Ευρώπης

Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου
Σκοτεινό το μέλλον της Ευρώπης παρά την αισιοδοξία του  Μισέλ Σερ (Michel Serres). Ο Γάλλος φιλόσοφος των επιστημών, μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας και καθηγητής στα πανεπιστήμια της Σορβόννης και του Στάνφορντ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Monde (11/9/2016, σελ. 24) εξέφρασε την άποψη ότι χάρη στην ΕΕ η Ευρώπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ζει τη μακρότερη περίοδο ειρήνης και ευημερίας από την εποχή του ...Τρωικού πολέμου (sic) και υποστήριξε ότι η Ευρώπη θα ξεπεράσει με επιτυχία τις σημερινές δυσκολίες της.

Στη σημερινή ευρωπαϊκή πραγματικότητα δύσκολα γίνεται αποδεκτή η αισιοδοξία του Σερ. Αντίθετα, φαίνεται πως είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα η

απαισιοδοξία του άλλου σύγχρονου Γάλλου φιλοσόφου Ροζέ-Πολ Ντρουά. Σε άρθρο του, στο περιοδικό « Le Point» (4/8/2016, σελ. 49 κ.ε.), γράφει πως η κατάσταση σήμερα στην Ευρώπη δείχνει ότι οι Ευρωπαίοι ορθώς ανησυχούμε και  φοβόμαστε πως ζούμε την αρχή του τέλους του πολιτισμού μας.
Ο γάλλος ιστορικός Ρενέ Γκρουσέ έγραψε πως με βάση την ιστορική του γνώση και εμπειρία ουδείς πολιτισμός αφανίστηκε από εξωτερικά αίτια, χωρίς προηγουμένως να είχε αυτοκαταστραφεί, όπως επίσης  ουδεμία αυτοκρατορία δεν κατακτήθηκε από ξένη δύναμη, χωρίς πριν να είχε αυτοκτονήσει ηθικά, κοινωνικά και οικονομικά. Η αυτοϋπονόμευση της Ευρώπης και του πολιτισμού της οφείλεται στην υποβάθμιση της Παιδείας και στην απαιδευσία των πολιτών της, στην ηθική και οικονομική κρίση, στην εξασθένιση της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής αλληλεγγύης, στη διαφθορά πολιτικών και πολιτών, στην επικράτηση του λαϊκισμού και της δημαγωγίας, στη μείωση των ψυχικών αντιστάσεων έναντι των εξωτερικών ιδεολογικών και θρησκευτικών επιθέσεων.
Η παρακμή της γραφειοκρατίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλεται στη δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία της. Δεν είναι δυνατό λ.χ. να ανεβαίνει εδώ και χρόνια καλπάζοντας το χρέος στην Ελλάδα από  ελληνικές κυβερνήσεις, που αποδείχθηκαν αδύναμες να αντιμετωπίσουν το πελατειακό σύστημα εξουσίας, τον ανεύθυνο συντεχνιασμό κοινωνικών ομάδων  και τη  δημαγωγία  της Αντιπολίτευσης και η Ε.Ε. να αδιαφορεί και να μην έχει επιβάλει  στην Ελλάδα τα ενδεδειγμένα μέτρα που, τότε, θα ήσαν πολύ πιο ήπια, χωρίς «τρόϊκες» και «θεσμούς». 
Η γραφειοκρατία των Βρυξελλών και κυβερνήσεις των χωρών μελών, συμπεριλαμβανομένης και της βρετανικής του κ. Κάμερον, ευθύνονται για το κάρπισμα  του λαϊκισμού, του σοβινισμού και του ευρωσκεπτικισμού στην Ευρώπη, καθώς και για το  Brexit. Με ευθύνη της ΕΕ και ανήμπορων κυβερνήσεων σε χώρες  μέλη της ευδοκιμούν σήμερα τα φαινόμενα Τσίπρα – Καμμένου στην Ελλάδα, Λε Πεν και Μελανσόν στη Γαλλία, Φάρατζ και Τζόνσον στη Βρετανία, Μπέπε Γκρίλο στην Ιταλία, Χόφερ στην Αυστρία, Όρμπαν στην Ουγγαρία, Κατζίνσκι στην Πολωνία, Σόϊνι στη Φινλανδία και άλλων. Όλοι τους αποτελούν συμπτώματα  της παρακμής της ευρωπαϊκής ιδέας, καθώς και σημάδια φθοράς των ευρωπαϊκών αξιών, όπως τις πρέσβευαν οι σκαπανείς της ΕΕ Σουμάν, Αντενάουερ και Ντε Γκάσπερι.-         

infognomonpolitics.blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)