Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016

Μέτωπο χωρών κατά των τραπεζιτών-Μετά την Ισλανδία και η Ελβετία

Του Μάνου Χατζηγιάννη

bdh“Πιστεύω ότι τα τραπεζικά ιδρύματα είναι πιο επικίνδυνα για τις ελευθερίες μας από την εξουσία, την αστυνομία και το στρατό μαζί” έλεγε ο Αμερικανός πρόεδρος Τόμας Τζέφερσον


Η έχει κερδίσει τον θαυμασμό των απανταχού προλετάριων και συνάμα έχει μετατραπεί σε ζηλευτό εργαλείο στα χέρια των απανταχού λαϊκιστών, κάνοντας τα τελευταία χρόνια αυτό που κανένα άλλο έθνος στον κόσμο δεν φαίνεται να είναι πρόθυμο ή ικανό να πράξει: την ποινική δίωξη τραπεζιτών με την κατηγορία της μηχανευμένης οικονομικής κατάρρευσης με σκοπό το κέρδος.
Η τραπεζική-οικονομική κρίση το 2008, οδήγησε στην ιστορική απόφαση του 2015, και 26 Ισλανδοί τραπεζίτες καταδικάστηκαν σε φυλάκιση, ενώ η κυβέρνηση διέταξε την πώληση τράπεζας προς όφελος των πολιτών.

Εμπνευσμένοι από το παράδειγμα της Ισλανδίας, ακτιβιστές στην Ελβετία επιχειρούν σήμερα να υψώσουν το ανάστημά τους έναντι των τραπεζικών καρτέλ και έχουν υποβάλει με επιτυχία αίτηση για δημοψήφισμα το οποίο θα χτυπάει τις ιδιωτικές τράπεζες εκεί που πραγματικά πονούν: στην εξουσία τους να δανείζουν χρήματα που στην πραγματικότητα δεν έχουν, και να δημιουργούν χρήματα από το πουθενά.

Η , λοιπόν, θα διεξάγει δημοψήφισμα για να αποφασίσει αν θα απαγορεύσει στις εμπορικές τράπεζες αυτή τη δημιουργία χρήματος.
Η ελβετική ομοσπονδιακή κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι θα διεξαγάγει δημοψήφισμα, αφού περισσότερα από 110.000 άτομα υπέγραψαν αίτημα προκειμένου να δοθεί στην κεντρική τράπεζα η αποκλειστική αρμοδιότητα για τη δημιουργία χρήματος στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Η εκστρατεία – με επικεφαλής την αποκαλούμενη “πρωτοβουλία Vollgeld (μτφρ Γεμάτο χρήμα)” – έχει σχεδιάσει να περιορίσει την οικονομική κερδοσκοπία απαιτώντας από τις ιδιωτικές τράπεζες να διατηρούν αποθέματα 100pc κατά τις καταθέσεις τους, σύμφωνα με την “The Telegraph”
Και βέβαια η Ελβετία είναι σε θέση κλειδί προκειμένου να παίξει επαναστατικό ρόλο στην αλλαγή του τρόπου λειτουργίας του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος.

Εκτός του ότι είναι ασφαλέστερο λιμάνι του κόσμου για την αποθήκευση του πλούτου, είναι επίσης η έδρα της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS), που ενεργεί ως δανειστής προς τις κεντρικές τράπεζες. Η BIS είναι η καρδιά του παγκόσμιου αποθεματικού των τραπεζών, και μέσω αυτής προκύπτει η δυνατότητα οι τράπεζες να δανείζουν χρήματα που στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν στις καταθέσεις τους.
Αξιοσημείωτο είναι πάντως πως στην Ελβετία, το 90% του συνόλου των χρημάτων σε κυκλοφορία είναι ηλεκτρονικό…

tilegrafima.gr 

1 σχόλιο:

  1. Δεν νομίζω ότι είναι τεχνικώς εύκολη η απαγόρευση τραπεζών να δημιουργούν χρήμα εκ του μηδενός. Αυτό, όμως, που θα μπορούσε και θα έπρεπε να γίνει είναι η υποχρέωσή τους να διατηρούν υψηλή σχέση ανάμεσα στις καταθέσεις και το δανεισμό, καθώς ενδεχομένως να δοθεί μεγαλύτερη εξουσία ελέγχου των εμπορικών τραπεζών από την κεντρική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)