Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ''ΞΕΠΛΥΝΕ'' ΤΙΣ ΗΠΑ!


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ*

Απίστευτης έκτασης επιχείρηση «ξεπλύματος» της πολιτικής των ΗΠΑ απέναντι στην Ελλάδα έλαβε χώρα από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. «Αποχαιρετούμε τον πρόεδρο Ομπάμα που εργάστηκε με σθένος για τη δημοκρατία», είπε ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτηριστικά. «Για να παραμείνει η Ελλάδα ανταγωνιστική χώρα πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος αμέσως μετά τόνισε: «Θα ήθελα να συγχαρώ τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τις μεταρρυθμίσεις»!

Φαίνεται ότι τον Τσίπρα και τον Ομπάμα τους ενώνει η παταγώδης αποτυχία και των δύο να εκπληρώσουν τις θεμελιώδεις προεκλογικές υποσχέσεις τους. «Θα κλείσει το Γκουαντανάμο σε 100 μέρες», είχε υποσχεθεί ο Ομπάμα — δηλαδή σε τρεις μήνες και δέκα μέρες. Ο Ομπάμα έμεινε στην εξουσία όχι 3, αλλά συνολικά… 96 (!) μήνες και φυσικά ούτε κατά διάνοια δεν έκλεισε το Γκουαντανάμο. Ο Τσίπρας είχε υποσχεθεί 13η σύνταξη σε όσους παίρνουν κάτω από 700 ευρώ, αλλά αντί γι’ αυτό …μειώνει τις συντάξεις. Μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, οι Γερμανοί αντιμετώπισαν με περιφρόνηση τον Ομπάμα, αφού αυτός που θα αναλάβει ανήκει στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα και διαφέρει από τον Ομπάμα στις πολιτικές του θέσεις όσο η μέρα με τη νύχτα. «Παρά τον
ενθουσιασμό, τίθεται κυρίως ένα ερώτημα από την επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα», αναρωτιέται στην ιστοσελίδα του το δεύτερο τηλεοπτικό κανάλι της Γερμανίας ZDF και το προσδιορίζει: «Πόσο βάρος έχουν τα λόγια του Ομπάμα στην Ουάσιγκτον και την Ευρώπη;». Η Μπιλτ, που είναι μακράν πρώτη σε κυκλοφορία, έχει έτοιμη την απάντηση: «Τίποτα δεν έφερε για τον πρωθυπουργό Τσίπρα η επίσκεψη Ομπάμα»!

Μόνο η ιταλική εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα, η οποία συνδέεται πολιτικά με τον καταρρέοντα Ιταλό σοσιαλιστή πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι , έδειξε ενθουσιασμένη: «Ο πραγματικός παραλήπτης του μηνύματος σχετικά με την αναποτελεσματικότητα της λιτότητας είναι η Γερμανία», τόνισε χαρακτηριστικά. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν δίστασε να το πει κατάμουτρα στον Ομπάμα: «Όποιος λέει “θα ανακουφίσουμε τα χρέη σας” προσφέρει κακή υπηρεσία στην Ελλάδα», δήλωσε χωρίς περιστροφές τη νύχτα της Τρίτης. Αλλά και το ΠΑΣΟΚ της Φώφης παρενέβη στη συζήτηση. «Είναι σημαντική η επίσκεψη του προέδρου Ομπάμα στη χώρα μας, έστω κι αν είναι απερχόμενος… Το πρόβλημα είναι ότι ο Ομπάμα φεύγει, αλλά δυστυχώς τα προβλήματα μένουν εδώ και μένουν άλυτα». Καταλυτική όμως ήταν η παρέμβαση της αναπληρώτριας εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Ν. Γιαννακοπούλου, η οποία ήταν σαφώς πιο επιθετική απέναντι στην κυβέρνηση. «Βεβαίως, δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε το γεγονός ότι δεν θα υπάρξει συνέχεια της θητείας του Ομπάμα από τη Χίλαρι Χίλτον, αλλά ανάληψη της προεδρίας από τον κ. Τραμπ», άρχισε.
«Αυτό μειώνει σε ένα βαθμό τις προσδοκίες… Όμως σε κάθε περίπτωση πρέπει να πάψουμε να βλέπουμε τον οποιοδήποτε ξένο ηγέτη ως τον Άγιο Βασίλη που θα δώσει τη μαγική λύση στα προβλήματα της Ελλάδας», πρόσθεσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ. Διασκεδαστική ήταν η στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος γνωρίζει πως οι Αμερικανοί τον βλέπουν ως υποχείριο των Γερμανών, οπότε και προσπάθησε να υποκριθεί και τον φιλοαμερικανό. Στην αρχή έβαλε τον εκπρόσωπο κόμματος Γ. Κουμουτσάκο να δηλώσει: «Η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει τη σημαντική επίσκεψη του προέδρου Ομπάμα στην Ελλάδα. Τόσο σε επίπεδο ουσίας όσο και σε επίπεδο εικόνας πέρασε κάτω από την πήχυ», ισχυρίστηκε ο Κουμουτσάκος. «Η επίσκεψη Ομπάμα συνιστά αναμφισβήτητα σημαντικό γεγονός για την πατρίδα μας», είπε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όμως στη συνέχεια πρόσθεσε μένοντας πιστός στους Γερμανούς: «Ασφαλώς είναι πολύ σημαντική η στήριξη των φίλων μας, όπως είναι ο πρόεδρος Ομπάμα, αλλά από μηχανής θεοί δεν υπάρχουν». Εδώ που τα λέμε, ο Ομπάμα μετά το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, που έδωσε την προεδρία των ΗΠΑ στον Ντόναλντ Τραμπ, μπορούσε να μιλήσει πιο ελεύθερα από όσο αν είχε εκλεγεί πρόεδρος η απολύτως συστημική Χίλαρι Κλίντον και έτσι να υπερτονίσει τις διαφορές των Δημοκρατικών με τους Ρεπουμπλικανούς. Αυτό εξέφρασε με την ομιλία του στο ίδρυμα Νιάρχος. «Έχω επίγνωση και είμαι υπερήφανος για όλα όσα έχει κάνει η κυβέρνησή μου για να στηρίξει την Ελλάδα σε αυτές τις προσπάθειες — και μέρος του σκοπού της επίσκεψής μου είναι να αναδείξει στον κόσμο τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει εδώ στην Ελλάδα», είπε ο Ομπάμα και πρόσθεσε αμέσως:
«Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να κάνουμε. Θέλω να συγχαρώ τον πρωθυπουργό Τσίπρα για τις πολύ δύσκολες μεταρρυθμίσεις». Από τα χείλη του ίδιου του προέδρου των ΗΠΑ, λοιπόν, άκουσε ο Τσίπρας ότι ηγείται της …αμερικανικής «Αριστεράς» στην Ελλάδα!

*Δημοσιεύθηκε στο ΠΡΙΝ την Κυριακή  20 Νοέμβρη 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)